bier en bierpairing

wat is bier?
1 / 30
next
Slide 1: Slide
gastheer/vrouwMBOStudiejaar 1

This lesson contains 30 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

Items in this lesson

wat is bier?

Slide 1 - Slide

Wat is bier?

Slide 2 - Mind map

Slide 3 - Video

Wat zijn de ingrediënten
van bier?

Slide 4 - Mind map

Bier 
Water               Hop              Mout (graan)             Gist 

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

Slide 7 - Slide

Zoek de volgende termen op:
Mouten - Eesten - Schroten - Maischen - Wort - Draf
timer
5:00

Slide 8 - Open question

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Hieruit worden meer als 140 stijlen bier gemaakt

En meer dan 2000 soorten van verschillende merken

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Slide

ondergistend
Ondergisting wordt ook wel lage gisting genoemd. Het gistingsproces van het bier vindt plaats bij een relatief lage temperatuur, meestal tussen de 5 en 16 graden Celsius. Tijdens dit proces zet de gist zich af op de bodem van de kuip, dit verklaart ook de naam lage gisting of ondergisting.

Dit is een langzaam proces en duurt enkele weken.


Het bekendste voorbeeld is pils.


 Saccharomyces pastorianus.

Slide 15 - Slide

bovengistend
Bovengisting wordt ook wel hoge gisting genoemd. Het gistingsproces van het bier vindt plaats bij een relatief hoge temperatuur van 12 tot 35 graden Celsius. Tijdens dit proces blijft de gist bovenop het brouwsel drijven. Dit verklaart ook de naam bovengisting.

Gist drijvend op het wort
Het proces bij bovengisting verloopt veel minder gecontroleerd dan bij ondergisting. 
De vergistingsduur verschilt sterk per bier, maar duurt doorgaans rond een week. 

Saccharomyces cerevisiae

Slide 16 - SlideSpontane vergisting

Het gistingsproces gebeurt, zoals de naam al zegt, op een spontane manier. Doordat men de wort een tijd aan de open lucht blootstelt, komen er natuurlijke gistsoorten in. Er zweven in de lucht 86 verschillende natuurlijke gistsoorten.

Slide 17 - Slide

Bier vs Wijn

Slide 18 - Slide

Bier Pairing

ABC-methode

Slide 19 - Slide

Accent


smaakhaakje, 1 component wat beiden hebben, dit geeft balans

Slide 20 - Slide

Brug

Smaken die niet overeenkomen maar elkaar wel aanvullen

Slide 21 - Slide

combinatie van (schijnbare) tegenstellingen

Slide 22 - Slide

Slide 23 - Slide

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Slide

jong belegen
Leffe

Slide 26 - Slide

gorgonzola
ipa

Slide 27 - Slide

gedroogde ham
witbier

Slide 28 - Slide

toblerone
lindemans kriek

Slide 29 - Slide

WAT IS DUBBEL BIER?
Dubbel bier is een biersoort waarbij tijdens het brouwproces meer graan wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer suikers en dat heeft weer een hoger alcoholpercentage tot gevolg. De smaak is zoet en weinig bitter.
BROUWPROCES
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier.
GESCHIEDENIS VAN DUBBEL BIER
De naam ‘dubbel’ bier heeft eigenlijk niets te maken met de samenstelling of de smaak van het bier. Voor een sterker bier heb je meer suikers nodig. Dus ook meer mout. Het is alleen niet zo dat dubbel met precies twee keer zoveel mout is gebrouwen dan een andere biersoort. Hoe komt dubbel bier dan wel z’n naam? Vroeger werd met kruizen op de vaten aangegeven hoe zwaar het bier was dat er in zat. Niet iedereen kon lezen, maar zo begrepen ze allemaal wat er bedoeld werd. Voor dubbel bier werden twee kruizen gebruikt.

DUBBEL BIER VS. TRIPEL BIER & QUADRUPEL BIER
Wat is nou precies het verschil? Dubbel bier, tripel bier, quadrupel bier. De termen en soorten vliegen je om de oren. Laten we ze eens op een rijtje zetten.
Dubbel bier hebben we inmiddels wat beter leren kennen. In het kort is dit een zoetig, niet al te bitter bier met een alcoholpercentage van rond de 6%. Je komt smaken van karamel of lichte koffie regelmatig tegen.
Tripel bier is de volgende in deze lijn. Oorspronkelijk was tripel een sterkte-aanduiding. Tegenwoordig gebruiken we de term tripel voor sterke hooggegiste bieren met een moutige, zoetig-bittere smaak en een alcoholpercentage van zo’n 8%. De kleur van tripel is nu vooral goud tot koper, maar er zijn ook tripels die net zo donker als een dubbel zijn. Verder zit er 1% tot 2% meer alcohol in tripel dan in dubbel bier.
Quadrupel bier, of eigenlijk gerstewijn (Barley wine), is met z’n alcoholpercentage van rond de 10% nóg sterker. Dit bier bevat nóg meer moutsuikers dan tripels. Over het algemeen is het bier volmondig zoet, met een lichte bitterheid en complexer van smaak dan dubbel bier. Echt bier om van te genieten

Slide 30 - Slide