Ethiek Grasklokje

Ethiek
Jan Pieter
1 / 32
next
Slide 1: Slide
Zorg en WelzijnPraktijkonderwijsLeerjaar 2

This lesson contains 32 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Ethiek
Jan Pieter

Slide 1 - Slide

Verwachtingen
Wat hoop je mee naar huis te nemen?

Slide 2 - Slide

GVer
Wanneer de zorg of het leven niet meer vanzelfsprekend is

Slide 3 - Slide

Ethiek

Slide 4 - Mind map

Wat moet ik doen?

Slide 5 - Slide

Wat zou jij doen?
Eerlijk zeggen
Leugentje om best wil

Slide 6 - Poll

Wat
Hoe
Waarom

Slide 7 - Slide

Wanneer stelde jij voor het laatst de vraag: Wat is hier het goede om te doen?

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Slide

Een bewoner met een matig verstandelijke beperking wil heel graag naar carnaval. Hij is echter opgegroeid in een christelijk milieu waarin carnaval niet toegestaan is. Zijn ouders geven daarom geen toestemming voor deelname. Na meerdere gesprekken besluit de begeleiding uiteindelijk om toch, zonder medeweten van zijn ouders, met hem naar het carnaval te gaan. De cliënt is hier erg blij mee. Inmiddels zijn er enkele maanden verstreken en zijn zijn ouders nog steeds niet op de hoogte. Het lijkt erop dat er geen problemen zijn ontstaan.

Slide 10 - Slide

Wat moet de begeleiding doen?
Sta jij achter het besluit?
Ja
Nee

Slide 11 - Poll

Ethiek
Gaat over je waarden

Slide 12 - Slide

Waar zou jij je aan ergeren als je cliënt was op Grasklokje 80?

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Slide

Een 20-jarige cliënt met een matig verstandelijke beperking heeft de laatste tijd steeds minder trek in het avondeten. Uit een gesprek met een medewerker blijkt dat hij regelmatig na de dagbesteding een hamburger haalt bij McDonald's. De medewerker vindt dit ongewenst gedrag. Hoewel hierover meerdere gesprekken zijn gevoerd met de cliënt, verandert er niets aan de situatie. De medewerker besluit daarom om de bankpas van de cliënt tijdelijk in te nemen wanneer hij naar de dagbesteding gaat.

Slide 15 - Slide

Wat moet de begeleiding doen?
Sta je achter het besluit?
Ja
Nee

Slide 16 - Poll

Ethiek
Gaat over informatie

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Slide

Een bewoner met een matig verstandige beperking met een leeftijd van 42 jaar lijdt aan een spierziekte. Inmiddels betekend dit dat ze voedsel via de sondevoeding krijgt. Het slikken wordt namelijk steeds moeilijker. Logopedist geeft aan dat het beter is geen voedsel te geven aan de bewoner omwille van verstikkingsgevaar. Familie trekt zich hier weinig van aan. Ze geven haar in het weekend wanneer ze dat wil gewoon bami. De speekselklieren produceren hierdoor nog een langere tijd vocht en na het weekend merken medewerkers dat. De bewoner hoest dan namelijk meer. Medewerkers vinden dat spannend en onnodig. Ze geven aan bij de ouders dat wanneer ze haar eten blijven geven, de bewoner niet meer welkom is op de woning.



Slide 19 - Slide

Wat moet de begeleiding doen?
Sta jij achter het besluit?
Ja
Nee

Slide 20 - Poll

Ethiek
Gaat over Emoties

Slide 21 - Slide

Slide 22 - Slide

Een arts wil met alle ouders van bewoners in gesprek gaan over het reanimatiebeleid van hun kinderen. De medewerkers vinden dit opmerkelijk, omdat meerdere bewoners nog jong en in goede gezondheid zijn. Voor hen voelt het niet passend om dit gesprek met álle ouders aan te gaan. Zij besluiten daarom niet akkoord te gaan met dit voorstel en overwegen om een andere arts voor de woning te vragen aan het management.

Slide 23 - Slide

Wat moet de begeleiding doen?
Sta je achter het besluit?
Ja
Nee

Slide 24 - Poll

Ethiek
Gaat over normen

Slide 25 - Slide

Moreel beraad

Slide 26 - Slide

Geweten
Wat moet je doen wanneer je zorg moet leveren terwijl je aanvoelt dat het misschien helemaal niet de juiste zorg is?

Slide 27 - Slide

Nog vragen?

Slide 28 - Slide

Slide 29 - Slide

Een cliënt met een licht verstandelijke beperking heeft flink overgewicht. Meneer is zestig jaar en is erg gesteld op lekker eten. Door de week heeft hij altijd chips en snoep in huis en in het weekend eet hij buiten de deur voornamelijk frituur. Een aantal medewerkers vindt dat de cliënt op een streng dieet moet. Hij wil hier zelf echter niets van weten. Toch besluit begeleiding dat dit moet.

Slide 30 - Slide

Een bewoner met een matige beperking kijkt regelmatig porno. Zijn begeleider informeert hem dat het ook mogelijk is om een sekswerker in te schakelen. Cliënt zit dit wel zitten, hij wil echter dat zijn ouders van niets weten, omdat ze hier vanuit hun christelijke overtuiging niet mee akkoord zullen gaan. Begeleider gaat mee in wens van cliënt, omdat ze vindt dat bewoner recht heeft op seks. 

Slide 31 - Slide

Tijdens een begeleidingsmoment ziet een ambulant begeleider dat de cliënt een kleine wietplantage in zijn schuurtje heeft. Ze schrikt hiervan en vraagt zich af of ze de politie moet inschakelen? Tegelijkertijd heeft ze het gevoel dat haar cliënt niets kwaad in de zin heeft. Daarbij heeft ze jaren geïnvesteerd in een goede relatie met hem. Ze is een van de eerste die het is gelukt zijn vertrouwen te winnen. Dat wil ze niet zomaar op het spel zetten. Ze besluit de politie daarom niet in te lichten. 


Slide 32 - Slide