H8 - Lijden en de dood - Introductie

H8 - Lijden en de dood 
Introductie
1 / 21
next
Slide 1: Slide
LevensbeschouwingMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

This lesson contains 21 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

H8 - Lijden en de dood 
Introductie

Slide 1 - Slide

Leerdoel

  • Introductie van het hoofdstuk
  • leerlingen kunnen hun eigen vooronderstellingen over lijden en de dood herkennen en bespreken

Slide 2 - Slide

Introductie
In dit hoofdstuk gaan we het hebben over 'Lijden en de dood'. 
We gaan onze eigen ervaringen delen en kijken naar de rituelen en visies van de zes levensbeschouwing over de twee onderwerpen.

Slide 3 - Slide

Introductie
Toetsing:

1. Posteropdracht in groepjes (1x)

2. Presentaties (3x)

Slide 4 - Slide

Planning
1. Introductie
2. Islam, christendom en het jodendom
3. Hindoeïsme, boeddhisme en het humanisme
4. Posteropdracht les 1
5. Posteropdracht les 2
6. Presenaties voorbereiden
7. Presentaties voorbereiden
8. Presenteren

Slide 5 - Slide

Waar denk je aan bij...
1. Lijden
2. Dood
3. Hiernamaals

Slide 6 - Slide

Bespreken
In kleine groepjes persoonlijke ervaringen of gedachten over het onderwerp delen en bespreken hoe jullie denken dat verschillende culturen en religies hiermee omgaan.

timer
15:00

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Link

Leerdoel

  • Introductie van het hoofdstuk
  • leerlingen kunnen hun eigen vooronderstellingen over lijden en de dood herkennen en bespreken

Slide 9 - Slide

Islam, christendom en jodendom
H8 Lijden en dood

Slide 10 - Slide

Leerdoel
Leerlingen begrijpen de fundamentele overeenkomsten en verschillen in de visies op lijden en de dood binnen de islam, het jodendom, en het christendom.

Slide 11 - Slide

Islam 
كُلُّ نَفْسٍۢ ذَآئِقَةُ ٱلْمَوْتِ ۗ وَنَبْلُوكُم بِٱلشَّرِّ وَٱلْخَيْرِ فِتْنَةًۭ ۖ وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ ٣٥

 Iedere ziel zal de dood ervaren en Wij stellen jullie op de proef met het slechte en het goede, als een beproeving, en tot Ons worden jullie teruggkeerd.

Kor'an 31:35



Slide 12 - Slide

Slide 13 - Link

jodendom & christendom
 Want de levenden weten, dat zij sterven zullen, maar de doden weten niet met al; zij hebben ook geen loon meer, maar hun gedachtenis is vergeten.

Prediker 9:5 


Slide 14 - Slide

Rituelen bij de dood
Vraag: welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen de drie religies met betrekking tot de rituelen (tov de dood)?

Slide 15 - Slide

Islam
  1. Wassing: Het lichaam van de overledene wordt gewassen (meestal drie keer) en gewikkeld in een eenvoudig wit kleed, bekend als de kafan.
  2. Gebed: Het dodengebed, of Salat al-Janazah, wordt in gemeenschap verricht zonder buigingen of knielingen, waarbij om vergeving en barmhartigheid voor de overledene wordt gebeden.
  3. Begrafenis: De overledene wordt zo snel mogelijk begraven, met het gezicht richting de Ka'aba in Mekka. Crematie is niet toegestaan.
  4. Rouwperiode: De directe familie van de overledene observeert een rouwperiode, die drie dagen kan duren, waarin gemeenschapsleden steun bieden door middel van bezoeken, maaltijden en gebeden.

Slide 16 - Slide

Christendom
  1. Laatste riten: Bij sommige denominaties ontvangen de stervenden de laatste riten of het sacrament van de zieken, bedoeld voor spirituele zuivering en zegen.
  2. Opbaring en dienst: Het lichaam wordt vaak opgebaard, gevolgd door een begrafenis- of herdenkingsdienst in een kerk of uitvaartcentrum, waarbij gebeden, hymnen, en lezingen uit de Bijbel centraal staan.
  3. Begrafenis of crematie: Christenen kunnen worden begraven of gecremeerd, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren of denominatievoorschriften. Dit wordt vaak gevolgd door een begrafenisplechtigheid.
  4. Rouwperiode: Er is geen vaste rouwperiode voorgeschreven, maar het is gebruikelijk dat er steun wordt geboden aan de nabestaanden.

Slide 17 - Slide

Jodendom
  1. Chevra Kadisha: Een heilige broederschap bekend als Chevra Kadisha zorgt voor de overledene, met inbegrip van rituele wassing (Tahara) en het wikkelen in een eenvoudige witte lijkwade.
  2. Begrafenis: Joden streven naar begrafenis binnen 24 uur na overlijden. Het lichaam wordt in een eenvoudige houten kist geplaatst om gelijkheid in de dood te benadrukken. Crematie wordt meestal ontmoedigd.
  3. Shiva: Na de begrafenis volgt een week van intense rouw, bekend als shiva, waarbij familieleden thuisblijven en gemeenschapsleden bezoeken brengen om te troosten en ondersteunen.
  4. Rouwperiodes: Na shiva volgen minder intense rouwperiodes, Shloshim en, voor een overleden ouder, het jaar van rouw, waarin bepaalde beperkingen gelden en herdenkingsgebeden worden gezegd.

Slide 18 - Slide

Antwoord?
welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen de drie religies met betrekking tot de rituelen (tov de dood)?

Slide 19 - Slide

Het leven na de dood?
In tweetallen ga je nu opzoeken in de concepten van de drie religies over het leven na de dood (en vertellen!)
timer
25:00

Slide 20 - Slide

Leerdoel
Leerlingen begrijpen de fundamentele overeenkomsten en verschillen in de visies op lijden en de dood binnen de islam, het jodendom, en het christendom.

Slide 21 - Slide