De Koran, hadieth en sharia

De islam: De Koran, hadieth en sharia
H2. par. 3 t/m 5

1 / 31
next
Slide 1: Slide
LevensbeschouwingMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

This lesson contains 31 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

De islam: De Koran, hadieth en sharia
H2. par. 3 t/m 5

Slide 1 - Slide

Lesinhoud
De Koran en hadieth
De sharia

Slide 2 - Slide

Leerdoelen
24. De betekenis van de Koran, soenna , hadieth en sharia voor moslims onder woorden brengen.
25. Kenmerken van de Koran uiteenzetten en uitleggen en hoe de Koran inhoudelijk is opgebouwd. 
26. Verschillende oorzaken onderscheiden waarom het historisch gezien lastig is te achterhalen wat de werkelijke woorden en betekenissen van de Koran zijn. 


34. Aanduiden waarom het historisch gezien lastig is te achterhalen wat de werkelijke woorden en betekenissen van de hadieth zijn. 

Slide 3 - Slide

Leerdoelen
27. Verschillende oorzaken onderscheiden waarom de sjarie’a geen eenduidig (en soms tegenstrijdig) wetboek is voor moslims.
28. Aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat het begrip halal en haram met de sjarie'a te maken hebben.



Slide 4 - Slide

1. Als jij je een paradijs voor moest stellen, wat zou je daar dan aantreffen? Noem minimaal 3 dingen.

Slide 5 - Open question

Slide 6 - Video

Slide 7 - Slide

2. Lees het artikel '72 maagden of witte druiven'. Verklaar hoe het komt dat '72 maagden' in de originele Korantekst mogelijk ook geïnterpreteerd kan worden als 'witte druiven'?

Slide 8 - Open question

De Koran
De Koran is het 'voorgedragen woord' van God.
Het woord Koran komt van Iqra, dat betekent (voor)lezen.  De profeet Mohamed kreeg de opdracht om de openbaringen voor te dragen. De Koran wordt vaak gereciteerd: melodieus voordragen. De Koran is exact het woord van god zoals dat aan Mohammed is voorgedragen/gereciteerd.
De Koran is in het Arabisch, en alleen in die taal zou je de schoonheid van de boodschap het beste kunnen overbrengen. De taal van de Koran mag niet worden gewijzigd door een vertaling, dan gaat de boodschap verloren. Arabisch is namelijk heel lastig te vertalen.  Uiteraard wordt de Koran vaak vertaald maar dan moet duidelijk worden gemaakt dat het om 'een mogelijke  interpretatie' gaat. Daarbij is de Koran in het Arabisch een exacte kopie van het originele boek dat in de hemel is. Daarom is het zo heilig. 

Slide 9 - Slide

Vormgeving en opbouw Koran
114 Soera’s
Per Soera verschillende verzen
Niet chronologisch, periode         Mekka en Medina door elkaar.
Langere Soera’s =  Medina
Kortere Soera’s = Mekka
Arabisch

Slide 10 - Slide

Totstandkoming Koran
Tijdens het leven van de profeet werden de door hem ontvangen openbaringen slechts gedeeltelijk op schrift gesteld. De meeste openbaringen werden gememoriseerd/mondeling overgeleverd. Men was hier goed in getraind, het was nog niet gebruikelijk om dingen op te schrijven. Toen de profeet leefde kon hij ook altijd zelf worden geraadpleegd over de juiste versie. Na zijn dood werd het besluit genomen de openbaringen te verzamelen en in een versie vast te leggen. De verzamelde openbaringen kwamen bekend te staan onder de naam koran/quran: ‘hetgeen men opleest’. Het woord  stamt af van het begrip 'iqra' dat 'lees' betekent. 



Slide 11 - Slide

Dit is de allereerste openbaring die de profeet Mohammed kreeg. 

Slide 12 - Slide

Dit is een ander voorbeeld uit de Koran: hierin wordt verteld hoe men de kalender moet inrichten

Slide 13 - Slide

Het Arabisch
Voor de komst van de islam werd het Arabisch nog niet vaak opgeschreven, er bestond vooral een mondelinge traditie. Er bestond alleen een primitief Arabisch schrift: sommige klanken hadden geen eigen letterteken maar moesten het samen met een ander teken doen. Pas toen de Koran opgeschreven moest worden vond men het belangrijk dat er geen verwarringen meer ontstond. De komst van de islam heeft dus een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen van het Arabische schrift.  In de eerste eeuw na de dood  van de profeet kreeg elke klank eigen letterteken, en werden er duidelijke regels opgesteld voor het doorverbinden letters. Rechtsboven zie je oud-Arabisch waarbij men geschreven woorden dus op verschillende manieren kon lezen. Later bracht men specifieke leestekens aan, de rode puntjes/tekens gaven meer duidelijkheid over welk woord er werd bedoeld.

Slide 14 - Slide

Het Arabisch
Het Arabisch kent geen aparte letters voor medeklinkers. Arabisch is een medeklinker-schrift. Sommige medeklinkers waren echter niet of slechts met grote moeite van elkaar te onderscheiden. Dit kon leiden tot een foutieve lezing en verkeerde interpretatie van betekenis. Later werden er daarom diakritische tekens toegevoegd zodat dit duidelijker te onderscheiden was (zie vorige slide).  In het Arabisch wordt de grondbetekenis van een woord gedragen door een bepaalde combinatie van medeklinkers. 

MLK = bezitten
Maar kan ook anders bedoeld zijn, dus door toevoegen extra tekens krijg je verduidelijking
Malik = bezitter
Mulk = eigendom

Slide 15 - Slide

Koran lezen, rekening houden met:
  • in de periode in Mekka gingen de openbaringen vooral over universele waarden
  • In de periode in Medina waren de openbaringen vooral gericht op de nieuwe islamitische samenleving
  • De profeet Mohammed wilde zijn mensen aan zijn God verbinden en was niet uit op bekeringen.
  • De openbaringen waren gericht op een specifieke situatie en waren niet bedoelt om alles direct radicaal te veranderen, maar geleidelijk aan. Rekening houdende met:
 de volksstammen die van oudsher eigen regels hadden waarbij alles draaide om samenwerkingen, bescherming en solidariteit. 
- de sociale situatie was patriarchaal (de man onderhoud het gezin en voor zuiverheid van de stamboom speelt de vrouw een belangrijke rol)
- de volksstammen van het Arabische volk waren destijds in oorlog met de Joden, er bestond een verdrag tussen hen en wanneer dit door een partij werd verbroken werd dit gezien als verraad. 
  • Het geleidelijk mensen tot het goede willen brengen zorgt voor tegenstrijdige uitspraken in de Koran. Sommige geleerden zijn daarom van mening dat de nieuwe verzen de oudere verzen vervangen. 

Slide 16 - Slide

3. Licht aan de hand van verschillende voorbeelden toe hoe het kan dat door de oorsprong van het Arabische schrift men in sommige gevallen de Koran op verschillende manieren kan interpreteren.

Slide 17 - Open question

4. Mag je alcohol drinken volgens de Koran? Houdt de volgende soera's naast elkaar (soera 2:219-220 (de 87e openbaring), soera 4:43 (92e openbaring) en soera 5:90-91 (112e openbaring)). Je kunt deze op internet vinden. Indien je deze soera's chronologisch plaatst doorleest, welke conclusie kun jij dan trekken over het toestaan van het drinken van alcohol?

Slide 18 - Open question

Verkondigt de islam geweld?

Slide 19 - Slide

De Sharia
De sharia: islamitische wetgeving op basis de Koran, hadieths en de soenna (gewoontes/tradities). Omdat de Koran op meerdere manieren is te interpreteren en gewoontes/tradities in elke cultuur verschillen, is er niet één sharia. Ook de manier in hoe je een tekst kan/mag interpreteren komt veelal voor uit culturele opvattingen. 

Slide 20 - Slide

Hadieths
Hadieths kennen de volgende categorieën:
  • Zeer betrouwbaar
  • Betrouwbaar
  • Minder betrouwbaar
  • Zeer minder betrouwbaar
  • Onaanvaardbaar

Daarbij zijn hadieths onder te verdelen in:
  • Betrouwbaar (leugen, beschuldiging van leugen, losbandigheid, onwetendheid, innovatie)
  • Zorgvuldigheid (maken van veel fouten, onbedachtzaamheid, vergissing/inbeelding, afwijken van meer betrouwbare overleveraars, slecht geheugen)

Slide 21 - Slide

De hadieth

Slide 22 - Slide

Slide 23 - Slide

Slide 24 - Slide

5. Leg aan de hand van de begrippen sharia en cultuur uit hoe het kan komen dat Turken, Marokkanen en Indonesiërs in Nederlands ten opzichte van elkaar op sommige vlakken de islam anders uiten?

Slide 25 - Open question

Slide 26 - Video

Slide 27 - Slide

6. Zoek zelf op wat de volgende begrippen betekenen: halal, haram. Wat hebben deze volgend jou met de sharia te maken?

Slide 28 - Open question

Terugkoppeling leerdoelen
24. De betekenis van de Koran, soenna , hadieth en sharia voor moslims onder woorden brengen.
25. Kenmerken van de Koran uiteenzetten en uitleggen en hoe de Koran inhoudelijk is opgebouwd. 
26. Verschillende oorzaken onderscheiden waarom het historisch gezien lastig is te achterhalen wat de werkelijke woorden en betekenissen van de Koran zijn.

Slide 29 - Slide

Terugkoppeling leerdoelen
27. Verschillende oorzaken onderscheiden waarom de sjarie’a geen eenduidig (en soms tegenstrijdig) wetboek is voor moslims.
28. Aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat het begrip halal en haram met de sjarie'a te maken hebben.

Slide 30 - Slide

Volgende les
De vijf zuilen en de moskee




Slide 31 - Slide