Feesten

Godsdiensten - Feesten
1 / 16
next
Slide 1: Slide
GodsdienstMiddelbare schoolvmbo k, t, havo, vwoLeerjaar 1

This lesson contains 16 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Godsdiensten - Feesten

Slide 1 - Slide

Kalender maken
  • wit A3
  • Teken 12 even grote vakken 
  • schrijf de maanden op

Slide 2 - Slide

A3 in 12 vakken
  • Verticaal:3 
  • Horizontaal :4

Slide 3 - Slide

Joodse feesten
  • 4 Joodse feesten
  • Datum in 2023
  • Zet in de kalender
  • Feest kort omschrijven 

Slide 4 - Slide

Rosj Hasjana
Het joods nieuwjaar (september – oktober) duurt twee dagen. Traditioneel worden stukjes appel met honing gegeten, als symbool voor een goed jaar. Het is ook een gewoonte om naar een rivier of andere plek met stromend water te lopen. Het liefst waar levende vissen in zwemmen. Dan strooien gelovigen hier broodkruimels in, als symbool voor hun zonden van het afgelopen jaar. Na het nieuwjaar begint een periode van tien dagen tot de volgende feestdag: Jom Kippoer.
Deze leraar blaast op een hoorn en daarmee begint de vakantie voor Rosj Hasjana.
Jom Kippoer
Tien dagen na het joods nieuwjaar is het tijd voor de Grote Verzoendag. Dit is de belangrijkste feestdag in het jodendom. Joden geloven dat god op deze dag beslist over het lot van de gelovigen voor het komende jaar. Veel mensen vasten op deze dag die in het teken staat van overdenking van je daden. In de synagoge is een extra lange dienst. Vaak gaan de mensen in het wit gekleed, als teken van reinheid en een nieuw begin.

Slide 5 - Slide

Soekkot
Soekkot wordt ook wel Loofhuttenfeest genoemd. Overal ter wereld bouwen joodse mensen tijdelijke hutten waar ze hun maaltijd eten. Het feest duurt zeven dagen. De Soekka, loofhut, herinnert de joden aan de hutten waarin het joodse volk leefde in de woestijn nadat ze uit Egypte waren gevlucht.
Chanoeka
Dit lichtjesfeest van acht dagen valt in de derde joodse maand (november – december). Het achtdaagse feest Chanoeka begint na zonsondergang van de 24e van deze maand. Het feest loopt door in de volgende maand, de maand tewet. Tijdens Chanoeka herdenken joden een bijzonder wonder in hun verwoeste tempel in Jeruzalem. Tijdens het geweld brandde er acht dagen lang een zevenarmige kandelaar op een héél klein beetje heilige olie. Dit herdenken de joden door elke avond van Chanoeka een extra kaarsje aan te steken. Hierbij eten ze voedsel dat is gefrituurd in olie.

Slide 6 - Slide

Hindoeïstische feesten
  • 4 Hindoeïstische feesten
  • Datum in 2023
  • Zet in de kalender
  • Feest kort omschrijven 

Slide 8 - Slide

Holi
Met het Holi-feest wordt de komst van de lente gevierd. Het is de meest levendige, kleurrijkste feestdag van het jaar. Op de avond voor Holi worden vreugdevuren aangestoken, waarop een pop in de gedaante van de valse heks Holika wordt verbrand. De volgende dag begint het plezier. Mensen gooien gekleurd water en poeder over elkaar heen.

Dussehra
Het Dussehra-feest duurt 10 dagen en is in september. In Oost-India wordt het feest Durga Puja genoemd en vieren de gelovigen de zege van de godin Durga op de boze stierendemon Mahishasura.
Vuurwerk
Op sommige plaatsen heet het feest Ram Lila en wordt de overwinning van de god Rama op de demonenkoning Ravana gevierd. Er worden toneelstukken opgevoerd over het leven van Rama en er worden grote poppen van Ravana verbrand. Het toneelstuk eindigt met knallend vuurwerk.

Slide 9 - Slide

Divali
Het Divali-feest is een van de belangrijkste hindoe feesten. Het wordt eind oktober of begin november gevierd. Divali is het feest van het licht. De mensen steken heel veel kleine olielampjes aan en zetten die in rijen bij hun deuren en ramen. Divali is een periode om onder andere de godin van het geluk, Lakshmi, te eren.
Cadeaus
Divali duurt vijf dagen. De mensen geven elkaar kaartjes en cadeaus in de vorm van zilver of nieuwe kleren. Ook wordt er vaak vuurwerk afgestoken en zijn er allerlei speciale Divali-gerechten om te eten. Tijdens Divali voeren veel Hindoes puja uit in huis of in tempels.

Raksha
Het Raksha feest heet eigenlijk Raksha Bandan. Het is een familiefeest dat in augustus wordt gevierd. Zusjes binden felgekleurde armbanden, rakhis genoemd, om de rechterpols van hun broers om hun genegenheid te tonen. Ze vragen bovendien bescherming voor hun broers in het komende jaar. In ruil moeten broers hun zusjes geld of cadeaus geven.

Slide 10 - Slide

Islamitische feesten
  • 4 Islamitische feesten
  • Datum in 2023
  • Zet in de kalender
  • Feest kort omschrijven 

Slide 12 - Slide


Suikerfeest
Met het Suikerfeest wordt het einde van de vastenmaand ramadan gevierd. Het feest heet in ons land Suikerfeest omdat er veel gesnoept wordt. Naast zoetigheid worden er ook veel fruit en dadels gegeten. De Arabische naam voor deze feestdag is id-al-fitr, dat betekent feestmaal.
Offerfeest
Het Offerfeest wordt gevierd aan het eind van de bedevaart naar Mekka. De Arabische naam voor het Offerfeest is eid-ul-adha. Overal ter wereld slachten moslims een schaap en verdelen het vlees onder de familie en armen. Het verhaal achter het Offerfeest, is dat van de vrouw van de profeet Ibrahiem die geen kinderen kon krijgen. Volgens het verhaal vroeg Ibrahiem aan God of hij hem een zoon wilde geven. Als dank wilde Ibrahiem dan wel zijn zoon aan God offeren.

Toen Ibrahiems zoon Ismaël werd geboren, was Ibrahiem zijn belofte aan God vergeten. Er gingen vijftien jaar voorbij toen er een engel bij Ibrahiem kwam om hem aan zijn belofte te herinneren. Ibrahiem vond het vreselijk, maar wilde wel zijn belofte houden. Uiteindelijk hoefde hij van God niet zijn zoon te offeren, maar in ruil daarvoor offerde Ibrahiem een schaap.





Slide 13 - Slide

 Regaib Kandili (Nacht van de wonderen)
Op de eerste nacht van donderdag op vrijdag van de 7e maand van de islamitische kalender vindt deze herdenking plaats. Deze nacht herdenken moslims in Turkije dat de moeder van Mohammed zwanger werd van de profeet. Er wordt ook gevast. Veel moslims geloven dat hun wensen op deze nacht uitkomen bij het opzeggen van bepaalde versen uit de Koran en het bidden van bepaalde gebeden. Er wordt echter veel getwijfeld aan de legitimiteit van deze traditie, omdat de Koran en de hadith hier weinig tot niks over zeggen.

 Lailat-ul-Meraj (De Nachtreis van Mohammed)
Op de 27ste dag van de 7e maand van de Hijra wordt de reis van Mohammed van Mekka naar Jeruzalem en zijn reis van Jeruzalem naar de hemel herdacht. Het verhaal gaat dat de profeet Mohammed op Buraq – een wit rijdier met vleugels aan zijn hoeven – samen met de engel Djibriel (Gabriël) naar Jeruzalem vloog. Toen hij in de zevende hemel Allah gezien had keerde hij terug naar Mekka. Hierom wordt Jeruzalem door moslims als een heilige stad gezien. s’ Avonds gaan moslims naar de moskee om deze gebeurtenis te herdenken.

Slide 14 - Slide

Christelijke feesten
  • zoveel mogelijk Christelijke feesten
  • Datum in 2023
  • Zet in de kalender
  • Feest kort omschrijven 

Slide 15 - Slide

Vandaag af:
  • Kalender
  • 4 Joodse feesten
  • 4 Hindoeïstische feesten
  • 4 Islamitische feesten
  • Zoveel mogelijk Christelijke feesten 
  • Plaatjes 

Slide 16 - Slide