De Inktaap - Wormmaan

Wormmaan
Mariken Heitman
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

1 / 11
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 11 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 20 min

Introduction

In Wormmaan is hoofdpersoon Elke, na een tegenvaller op haar werk als zaadveredelaar, vertrokken naar een Waddeneiland. Ze gaat daar werken met een tweeslachtig erwtenras met als doel dit terug te brengen naar zijn wilde kern, terug naar de oorsprong van de erwt. Tijdens deze werkzaamheden komt ze er ook achter dat zij, net als de erwt, gevormd is door de omgeving, door anderen. Hoe kan zij terugkomen naar haar kern? Parallel hieraan worden de surrealistische verhalen van onze voorouders verteld en daaruit blijkt dat de mens sinds zijn bestaan vergelijke obstakels treft.

Items in this lesson

Wormmaan
Mariken Heitman
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Beeld en Geluid op school werkt samen met De Inktaap om verdieping bij boeken te stimuleren.

Boektrailer #DeZin daagt leerlingen uit om op zoek te gaan naar het literaire juweeltje in de tekst en deze toe te lichten.

Beeld bij je Boek daagt leerlingen uit om de thema's van een boek te benoemen en ook in een andere context te gebruiken.
De Inktaap - Boektrailer #DeZin - Beeld bij je Boek

Slide 3 - Slide

Boektrailer #DeZin
Met de boektrailers #DeZin maken we lezers nog scherper bewust van wat taal met je kan doen. Je kunt een boek lezen als een glijbaan waarin je met steeds meer snelheid naar het eindpunt roetsjt. Maar nog mooier is om af en toe stil te staan bij wát je nu eigenlijk leest, hoe de woorden tot je komen, hoe de zinnen gevormd zijn. Wat bracht de schrijver ertoe deze woorden zo achter elkaar te zetten dat jij, als lezer, geraakt wordt door schoonheid, verbazing of misschien wel ergernis.

#DeZin daagt jou uit om op zoek te gaan naar jóuw zin in je boek. Maak daar weer een mooi verhaal van. Zo creëer jij ook een boektrailer #DeZin.
Meer weten? 
Bekijk het hier.

Slide 4 - Slide

Douwe Slootman is docent Nederlands aan de Hogeschool Windesheim en las Wormmaan van Mariken Heitman. Hij vertelt over de roman Wormmaan en de zin die hem intrigeert. 
  
#De Zin over Wormmaan
Foto: Robert Langedijk

Slide 5 - Slide

Het verhaal
In Wormmaan is hoofdpersoon Elke, na een tegenvaller op haar werk als zaadveredelaar, vertrokken naar een Waddeneiland. Ze gaat daar werken met een tweeslachtig erwtenras met als doel dit terug te brengen naar zijn wilde kern, terug naar de oorsprong van de erwt. Tijdens deze werkzaamheden komt ze er ook achter dat zij, net als de erwt, gevormd is door de omgeving, door anderen. Hoe kan zij terugkomen naar haar kern?  
 
Parallel hieraan worden de surrealistische verhalen van onze voorouders verteld en daaruit blijkt dat de mens sinds zijn bestaan vergelijke obstakels treft.  
 


Slide 6 - Slide

De schrijver: Mariken Heitman
Foto: Jelmer de Haas
Mariken Heitman (1985) groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder en docent een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt. In januari 2019 verscheen haar succesvolle debuut De Wateraap, dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs, De Bronzen Uil en op de shortlist stond van de Anton Wachterprijs. 

Slide 7 - Slide

Mariken Heitman is in dit fragment te gast bij Brommer op zee om te praten over de roman Wormmaan. Interviewers Ruth Joos en Wilfried de Jong bespreken de veelzijdigheid van deze roman met de schrijfster. In dit korte fragment vertelt Heitman over wat een zaadveredelaar precies doet. 
Wat doet een zaadveredelaar?
Bron: Brommer op Zee - VPRO - 2021

Slide 8 - Slide

Neem de tijd voor de natuur
De wijze waarop Mariken Heitman planten, bomen, dieren en de omgeving beschrijft, roept voor sommige mensen de herinnering op aan het kinderprogramma De achtertuin van Jan Wolkers. In dit fragment hoor je Jan Wolkers gebiologeerd vertellen over de slak. Net als Heitman is hij in staat om aan de hand van de natuur een reis naar binnen te maken. 
Bron: Achtertuin van Jan Wolkers - VPRO - 2002

Slide 9 - Slide

Om over na te denken
In Wormmaan staat de vorming van je eigen ik centraal: in hoeverre conformeer je je aan de heersende norm en in hoeverre durf je af te wijken? 


Heb je weleens ervaren dat je in je keuzes bent tegengehouden door je omgeving?   

Slide 10 - Slide