Mode

1 / 27
next
Slide 1: Video
Culturele en kunstzinnige vormingMiddelbare schoolhavoLeerjaar 4

This lesson contains 27 slides, with text slides and 4 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

0

Slide 1 - Video

fashion
Mode

Slide 2 - Slide

Wat krijg je wanneer je auto design en mode combineert?
Bedenk ten minste twee antwoorden.

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Video

Wat is mode?
Iedereen heeft met mode te maken. Mode is kunst, inspiratie en techniek, maar mode is ook massaproductie, geschiedenis, identiteit en duurzaamheid. 

Slide 5 - Slide

Moet mode draagbaar zijn?

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Video

Takashi Murakami
+
Luis Vuitton

Slide 8 - Slide

Coco Chanel (jurk) en Audrey Hepburn (actrice)

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Billie Eilish in Gucci

Slide 12 - Slide

Indya Moore in de serie 'Pose' door ontwerpers Lou Eyrich en Analucia McGorty

Slide 13 - Slide

Televisie series als 'Friends' - 90s mode

Slide 14 - Slide

Beyoncé - Ivy Park x Adidas

Slide 15 - Slide

Dans en mode
Veel modeontwerpers zien de danswereld als grote inspiratiebron. Bovendien worden steeds vaker dansers als model gekozen. Niet zo gek, want dans gaat net als mode over beweging, vrijheid en schoonheid. Ook buiten de catwalk zie je regelmatig de invloed van dans. De charleston, de jive, discomuziek of house maken niet alleen dancing queens van ons, maar beïnvloeden ook wat we dragen. 

Slide 16 - Slide

Charleston (1920)

Slide 17 - Slide

Saturday Night Fever (1977)

Slide 18 - Slide

Subculturen zoals hiphop en muziekstijlen als disco of gabber hebben direct invloed (gehad) op het modebeeld.

Slide 19 - Slide

Wat is Fashion Design?
Mode draait om communicatie: zowel de drager als de ontwerper hebben een verhaal te vertellen. Als modeontwerper heb je een feilloos gevoel voor trends en het ‘nu’, dat je uitdrukt in een eigen visie op schoonheid.

Mode is intens verbonden met wat er speelt in de maatschappij en de wereld.
Slide 20 - SlideMode in Kleur


26 september 2020 t/m 28 februari 2021 
KUNSTMUSEUM DEN HAAG

Slide 21 - Slide

Mode in Kleur
Mode in Kleur laat zien hoe kleding van vroeger en de mode van nu momenten van hoop kunnen bieden. En ons bovenal met elkaar verbinden in alle kleurschakeringen van de regenboog. 

Dit veelkleurige natuurverschijnsel staat niet voor niets symbool voor hoop, moed, trots en dankbaarheid. Deze tentoonstelling is tijdens de covid-19 periode gemaakt en vertelt modeverhalen over de symboliek van kleur. In een tijd waarin enorme behoefte bestaat aan troost, verbinding en hoop, kan juist een tentoonstelling over mode dit bieden. De modewereld is immers gewend om vooruit te kijken en te reageren op de wereld om ons heen.

Slide 22 - Slide

Mode in Kleur
Zwart was is de negentiende eeuw vaak een kleur van rouw. Maar de kleur is later, onder andere door Coco Chanel, óók omgetoverd tot een begerenswaardige tint: de little black dress wilde je hebben om feest in te vieren; om in te dansen. Juist in de jaren ná de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor was ook grijs een rouwkleur, evenals paars. Maar paars was ook een kostbare, koninklijke kleur. Rood staat voor gevaar, maar ook voor liefde. Oranje is onze nationale kleur, maar het dragen ervan kon je vroeger ook de kop kosten. Zonnig geel brengt optimisme, maar wie weet nog dat dit vroeger de kleur was die straatprostituees droegen, omdat je hen dan goed kon zien in donkere steegjes en straten? Groen staat voor hoop, maar ook voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar en het vertegenwoordigt de veranderingen in de mode-industrie: green fashion. 

Slide 23 - Slide

Jan Taminiau
Modeontwerper Jan Taminiau is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om zijn romantische wereld uit te breiden. Zijn kleding is geliefd over de hele wereld. Vaak voeren nieuwe wegen hem terug in de geschiedenis om rijke tradities, halfvergeten ambachten en originele stoffen te bestuderen. Beyoncé, Lady Gaga en koningin Máxima behoren tot zijn klanten.

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Video

Opdracht
Vorm groepjes van 3 of 4. Van de docent krijg je één vuilniszak. 
Vertaal een vuilniszak naar een draagbaar kledingstuk

Denk na over wat het kledingstuk moet uitstralen/vertellen. Voor wie ontwerp je iets en voor welke gelegenheid? Bedenk een verhaal. Vertaal dit naar je ontwerp: vormen, lijnen, kleuren, etc. Wees creatief en uniek!

Kies 1 persoon uit jullie groepje om als model in jullie kledingstuk jullie werk te showen aan de klas op de catwalk.
timer
15:00

Slide 26 - Slide

Slide 27 - Link