Les 10

seksuele voorlichting. 
1 / 15
next
Slide 1: Slide
M&MVoortgezet speciaal onderwijsLeerroute 3

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

seksuele voorlichting. 

Slide 1 - Slide

vorige keer hebben we het over Soa's gehad.
Wat weet je nog?

Slide 2 - Mind map

soa's
Er zijn een hoop verschillende soa's met ook wel enge symptomen. We willen je in deze les wel waarschuwen maar niet bang maken. Twijfel je of je een soa hebt, laat je testen. En als je seks hebt  doe dit dan veilig. Zo is de kans het kleinst dat je ziek wordt. 

Slide 3 - Slide

syfilis
syfilis komt gelukkig niet veel meer voor. in 2020 hadden maar 1324 mensen in Nederland die zich lieten testen syfilis. Dat is erg fijn want de symptomen zijn erg naar. 
Je kunt syfilis behandelen met antibiotica. hoe sneller je erbij bent hoe beter. 

Slide 4 - Slide

Chlamidia. 
Chlamydia kun je alleen krijgen door seksueel contact. (een mondkapje dragen heeft dus geen zin) het wordt behandeld met antibiotica. als het snel opgespoord en behandeld wordt, levert de ziekt geen gezondheidsproblemen op de lange termijn op. Maar blijft deze soa onbehandeld, dan kunnen er serieuze gezondheidsproblemen ontstaan.
bijvoorbeeld: eileiderontsteking, onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. 
als je een penis hebt kan chlamydia pijnlijke en gezwollen testikels veroorzaken. dit kan ervoor zorgen dat er pus op hoopt in de ballen en zelfs leiden tot een verschrompeling van de teelbal. au... 

dus: VRIJ VEILIG EN LAAT JE TESTEN!!!! 

Slide 5 - Slide

Genitale wratten
Ze zijn net zo akelig als ze klinken. Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus dat HPV heet. Symptomen zijn pijnloze wratjes rond je vagina, penis of anus, aanhoudende jeuk, moeilijk plassen. 



Behandeling
Er bestaan crèmes of vloeistoffen die je een paar weken op de wratjes moet smeren, je kunt ze er af laten vriezen en in de extreme gevallen kunnen ze weggesneden,- gebrand of -gelaserd worden. 

Slide 6 - Slide

Er is niks om je voor te schamen!
Er is niets om je voor te schamen! De artsen en verpleegkundigen die daar werken krijgen elke dag met dit soort gevallen te maken. laat je niet tegenhouden om je te laten onderzoeken. 

Slide 7 - Slide

even over HPV
HPV is een parapluterm voor veel verschillende virussen. De meeste virussen veroorzaken geen problemen, maar een aantal staan bekend als hoog risico virussen die gelinkt worden aan verschillende soorten kanker. Je kunt in Nederland hier een vaccinatie voor krijgen. Het vaccin beschermt tegen genitale wratten en tegen kankers die veroorzaakt worden door HPV. 

Slide 8 - Slide

gonorroe 
Gonorroe (het soort woord dat echt alleen maar een soa kan zijn) wordt veroorzaakt door een bacterie. 
dit kun je behandelen met antibiotica. vaak eerst met een prik en daarna met tabletten. 
veel mensen met gonorroe hebben geen symptomen, maar je zou op het volgende kunnen letten: 
de klap
Vroeger had het de bijnaam de klap. die bijnaam komt uit de 16e eeuw. ze dachten toen dat je van de ziekte af zou komen door je penis tussen je handen te houden en er een klap op te geven, of door met je piemel op een hard oppervlak te slaan. zo zou het pus eruit komen en zou je jezelf van de ziekte genezen. (dit is natuurlijk niet waar) 

Slide 9 - Slide

het is genant om een soa test te doen
eens
oneens

Slide 10 - Poll

Waar zou jij je het liefst laten testen.
huisarts
ggd

Slide 11 - Poll

Herpes 
Herpes is een aandoening die je een leven lang bij je draagt want het blijft altijd in je lichaam aanwezig. Sommige mensen hebben hier meer last van dan anderen. Het is heel besmetelijk dus het is belangrijk dat je jezelf beschermt. 

symptomen
De duidelijkste symptomen zijn pijn tijdens het plassen, een tintelend, jeukerig of branderig gevoel rondom de penis of vagina, ongebruikelijke vaginale afscheiding en kleine blaasjes op je genitaliën, anus, dijen en kont die openbarsten en zweertjes vormen. 

Slide 12 - Slide

schaamluis
Worden ook wel platjes genoemd, zijn kleine kruipende beestjes. Ze zijn grijs geel van kleur en zo'n 2 millimeter groot. ze voelen zich thuis in lichaamshaar (vooral schaamhaar) en leven daar van bloed. 

Ze leggen ook eitjes die vastzitten aan het haar. Schaamhaar kan ook op beenhaar, okselhaar of borsthaar zitten. Ze kunnen zelfs (al gebeurt dit maar heel weinig) in wenkbrauwen en wimpers leven met hoofdhaar hebben ze niets, dat laten ze met rust. 

Ze zorgen voor extreme jeuk. vooral 's nachts.
Je kan bij de drogist (etos, kruitvat, da) een middeltje kopen tegen de schaamluis. . 

Slide 13 - Slide

even streng
Als je vermoedt dat t je een soa hebt opgelopen, is het noodzakelijk dat je naar een kliniek gaat om jezelf zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag vermijd je seksueel contact. 
Als je een positief testresultaat krijt is het je plicht om iedereen aan wie je de soa mogelijk hebt doorgegeven op de hoogte te brengen, zodat ze zich ook kunnen laten testen. 

Slide 14 - Slide

 - Laat schaamte je niet tegenhouden om een test te plannen. 
- gebruik een condoom om Soa's te voorkomen 
- heb je toch een Soa? laat het je sekspartners zo snel mogelijk weten. 

Slide 15 - Slide