Budgetteren horeca BOL/BBL

Welkom bij de gastles van de budgetcoach


Melanie Ahmadali
Ilse Bianchi
Welkom bij de gastles van de budgetcoach


Melanie Ahmadali
Ilse Bianchi
1 / 19
next
Slide 1: Slide
BurgerschapMBOStudiejaar 1

This lesson contains 19 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Welkom bij de gastles van de budgetcoach


Melanie Ahmadali
Ilse Bianchi
Welkom bij de gastles van de budgetcoach


Melanie Ahmadali
Ilse Bianchi

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Wat gaan we vandaag doen?


 • Wat is een budgetoverzicht en hoe ziet het eruit?
 • Studiefinanciering en toeslagen
 • Vaste lasten, wat valt daar allemaal onder?
 • Wanneer heb je schulden?Slide 2 - Slide

- We bespreken alle posten vanuit het budgetoverzicht van Claudia. 
Claudia is een studente van net 18 jaar. Ze woont met haar ouders in Alkmaar. Omdat ze graag goed op een rijtje wilde hebben waar ze precies recht op heeft en wat ze moest gaan betalen toen ze 18 jaar werd, heeft ze gevraagd of wij haar hierbij wilden helpen. Claudia krijgt thuis weinig hulp met geldzaken. Haar ouders verdienen genoeg maar hebben ook hoge kosten waardoor ze haar weinig kunnen ondersteunen. Ze is dus erg op zichzelf aangewezen. Ze voelt zich heel verantwoordelijk en wil geen geld vragen aan haar ouders maar weet ook niks van geldzaken. Ze vindt dit best heel moeilijk. Claudia vindt het overigens goed dat ik haar als voorbeeld gebruik!

Slide 3 - Slide

Dit een budgetoverzicht wat wij gebruiken om samen met studenten inzicht te krijgen in wat ze ontvangen en wat ze moeten betalen. We zien zo ook meteen of een student wel alles krijgt waar hij recht op heeft. 
Links staan de inkomsten en rechts noteren we de uitgaven. In dit geval dus de inkomsten en uitgaven van Claudia. Als we het budgetoverzicht straks helemaal hebben ingevuld, zie je onder de streep hoeveel Claudia overhoudt om vrij te besteden.
studiefinanciering 2021
Waar bestaat het uit?
prestatiebeurs niv 3/4
Prestatiebeurs op niveau 3 en 4
Studiefinanciering 2021

Waar bestaat het uit? 

 • Basisbeurs 
 • Aanvullende beurs
 • Studentenreisproduct
 • Lening

Slide 4 - Slide

 • DigiD nodig!
 • Prestatiebeurs

Wanneer je 18 jaar bent kun je studiefinanciering aanvragen. Je kan dit doen ongeveer drie maanden voordat je jarig bent. Je vraagt dit aan op de website van DUO (www.duo.nl) en je hebt hiervoor je DigiD code nodig.

DigiD staat voor Digitale identitieit en hiermee laat je zien wie je bent wanneer je iets wilt regelen op sites van (semi) overheidorganisaties. (Belastingdienst, DUO, Zorgverzekering, Gemeente etc)

Zorg ervoor dat je je DigiD op tijd aanvraagt en ook dat je je inloggegevens altijd kunt terugvinden. Ook is de DigiD app zeer handig in gebruik, je hoeft dan niet meer je gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden alleen de inlogcade van de DigiD app.

Op het MBO bestaat je studiefinanciering uit 4 onderdelen. 
De basisbeurs: Ben je inwonend of uitwonend? Je krijgt dan namelijk andere bedragen!
De aanvullende beurs: We raden altijd aan om deze aanvullende beurs aan te vragen. DUO vraagt de inkomensgegevens op bij de Belastingdienst van je biologische ouders. Aan de hand van dit inkomen en of er nog meer kinderen zijn waarvoor zij moeten zorgen bepaalt DUO of je recht hebt op (een deel) aanvullende beurs
Studentenreisproduct: Het reisproduct mag je al aanvragen wanneer je start op het MBO, je hoeft dus niet te wachten totdat je 18 jaar bent. Je kunt kiezen uit een week of weekendabonnement. Je moet in het bezit zijn van een persoonlijke OV Chipkaart.
Lening: Wanneer je onvoldoende geld hebt om je lesgeld en je leermiddelen te betalen en je bijvoorbeeld ook geen bijbaan hebt dan kan je ervoor kiezen om een deel te lenen bij DUO. Dit bedrag dien je terug te betalen. Twee jaar nadat je je studie hebt afgerond neemt DUO contact met je op en zal een betalingsregeling met je afspreken. Je krijgt dan 35 jaar de tijd om dit in te lossen, eerder mag uiteraard ook. Een studieschuld drukt namelijk zwaar op bijvoorbeeld een aanvraag voor een hypotheek. Ga dus verstandig om met de lening, het kan grote gevolgen hebben.

Wat kan je per maand ontvangen?
De bedragen die jullie hier zien gelden van augustus 2021 t/m december 2021. In januari worden de bedragen die je ontvangt weer iets aangepast. Dit is ook te vinden op de site van duo met als zoekterm Bedragen.

Let Op! De bedragen die je ontvangt van DUO op niveau drie en vier zijn in eerste instantie een schuld. Je moet er een prestatie voor leveren om het een gift te laten worden. Dit houdt in dat je je diploma dient te halen, je hebt hiervoor 10 jaar de tijd. Wanneer je je diploma hebt behaald zal de opgebouwde schuld (ook je OV) omgezet worden in een gift.

Wat is je salaris per maand?
€0 tot €300
€300 tot €600
€600 tot €900
€900 tot €1200
€1200 of meer

Slide 5 - Poll

2x deze vraag laten beantwoorden.
We zijn benieuwd wat jullie huidige salaris is?
Heb je ook een idee wat je gaat verdienen als je je diploma hebt gehaald?

Slide 6 - Slide

Omdat de ouders van Claudia allebei werken en voldoende inkomen hebben, ontvangt Claudia alleen de basisbeurs. 
Daarnaast ontvangt ze zorgtoeslag van de belastingdienst.
Wat is zorgtoeslag en waarom krijg je dit? Zie volgende vraag!
Waarom krijg je zorgtoeslag?

A
Student
B
Betalen zorgverzekering
C
Laag inkomen ouders
D
Zelf een laag inkomen

Slide 7 - Quiz

 • Inkomen ouders telt niet mee, zelf verantwoordelijk.
 • Inkomensgrens €21.500 max. bedrag
 • > €31.000 geen recht meer 
 • Voorschot!

De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming, bedoeld om mensen met een (relatief) laag inkomen te compenseren voor hun zorgkosten. De juiste antwoorden op deze vraag zijn dan ook antwoord B en antwoord D.

Iedereen die onder een bepaalde inkomensgrens zit kan zorgtoeslag aanvragen, het geld dus niet alleen voor studenten. Wanneer je de aanvraag doet dan zal de Belastingdienst alleen kijken naar jouw inkomen en niet naar het inkomen van je ouders of huisgenoten.

Je vraagt de zorgtoeslag aan via mijntoeslagen.nl en hiervoor moet je inloggen met je DigiD code.
Je zorgtoeslag kan je alvast aanvragen in de maanden voordat je 18 jaar wordt. 
Uitleg voorschot!
Ook dien je aan te geven hoeveel je per jaar verdient, mocht je een bijbaan hebben dan kan je aan de hand van je jaaropgave dit bedrag invullen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je veel meer gaat verdienen dat je dit doorgeeft op mijntoeslagen.nl het kan namelijk inlvoed hebben op de hoogte van je zorgtoeslag. Wanneer je dit niet op tijd doet dan krijg je achteraf een flinke rekening om terug te betalen.
Houd dit goed in de gaten!

Als je onder de 31.000 verdient dan heb je nog recht op zorgtoeslag. Als je inkomen onder de 21.500 is dan heb je recht op het maximale bedrag aan zorgtoeslag. Als je student bent heb je recht op het maximale bedrag van €107 (of je moet een bijbaan hebben waarbij je meer dan 21.500 verdient


Slide 8 - Slide

Claudia heeft een bijbaantje. Ze werkt in een restaurantje in de bediening. Ze werkt hier wisselende uren maar gemiddeld heeft ze €250 salaris.
In totaal heeft ze dus €444 inkomsten per maand. Dit kan ze niet allemaal opmaken want ze moet ook vaste lasten betalen.
Wat zijn vaste lasten eigenlijk? Zie volgende vraag!
Wat zijn vaste lasten? 

Slide 9 - Slide

Spinner draaien en studenten laten antwoorden. Hebben ze zelf al veel te maken met vaste lasten?

 • Vaste lasten: Dit zijn kosten die je periodiek betaald omdat je een abonnement/contract hebt afgesloten of kosten die je wettelijk verplicht bent om te betalen zoals belastingen.
 • Wat doe je als je niet kunt betalen?

Wanneer je nog thuiswoont kan je toch ook al wat vaste lasten hebben waar je rekening mee dient te houden, denk maar eens aan:

- Lesgeld DUO ( € 67,55)
- Afgesloten abonnement voor je mobiele telefoon, gemiddeld € 40,-
- Premie voor je zorgverzekering, gemiddeld € 120,00
- Abonnement voor je streamingdiensten zoals bijvoorbeeld Netflix, Spotify, online gamen etc.
- Wellicht heb je een brommer of een auto (benzine, verzekering, onderhoud) 

Wanneer je voor bepaalde producten een contract hebt getekend dan ben je de verplichting aangegaan om deze ook te kunnen betalen. Zorg ervoor dat je je vaste verplichte lasten altijd eerst betaald. Mocht je onverhoopt toch een achterstand hebben opgelopen zoek dan altijd direct contact met het desbetreffende bedrijf.
Zorg ervoor dat je een betalingsregeling afspreekt waar je je ook aan kan houden. Wellicht kan je tijdelijk extra werken om zo je opgebouwde schuld sneller in te lossen. 
Maak het bespreekbaar en blijf er niet mee rondlopen. Zorg dat een van je ouders op de hoogte is of wellicht een goede vriend of vriendin.
Ook wij als budgetcoaches kunnen jullie altijd te woord staan en tips en adviezen geven.

Wanneer je zelfstandig gaat wonen dan zul je begrijpen dat je veel meer vaste lasten zult hebben, denk aan:
- Huur
- Energiekosten (Vattenfal)
- Gemeentelijke bealstingen
- Water (PWN)
- Internet, tv en bellen
- Inboedel en       aansprakelijkheidsverzekering

Slide 10 - Slide

This item has no instructions

Lesgeld
- Vanaf wanneer en per welke leeftijd betaal je lesgeld?
Wanneer je op 1 augustus 2021 18 jaar bent betaal je lesgeld
- Aan wie betaal je lesgeld?
Je betaalt lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)
- Wat is het bedrag aan lesgeld voor het schooljaar 2021/2022?
Het lesgeld 2021/2022 bedraagt € 608,-

Slide 11 - SlideJe betaald lesgeld wanneer je op 1 augustus 2021 18 jaar bent, wanneer je hierna geboren bent betaal je het hele jaar geen lesgeld. Je ontvang dan wel minder aanvullende beurs mocht je daarvoor in aanmerking komen.

Wanneer je de BOL opleiding volgt betaal je lesgeld aan DUO. Wanneer je de BBL opleiding volgt betaal je wettelijk curusugeld aan school.

Ivm Corona ligt er nu een wetsvoorstel in de eerste kamer om op het lesgeld 50% korting te geven, het lesgeld komt dan op € 608,-
Je mag er bij DUO voor kiezen om dit in 9 termijnen te betalen.
Cursusgeld
- Vanaf wanneer en per welke leeftijd betaal je cursusgeld?
Wanneer je op 1 augustus 2021 18 jaar bent betaal je cursusgeld
- Aan wie betaal je cursusgeld?
Je betaalt cursusgeld aan school (Horizon College)
- Wat is het bedrag aan cursusgeld in schooljaar 2021/2022?
Niveau 1 en 2: € 126,-  
Niveau 3 en 4: € 306,-

Slide 12 - SlideJe betaald lesgeld wanneer je op 1 augustus 2021 18 jaar bent, wanneer je hierna geboren bent betaal je het hele jaar geen lesgeld. Je ontvang dan wel minder aanvullende beurs mocht je daarvoor in aanmerking komen.

Wanneer je de BOL opleiding volgt betaal je lesgeld aan DUO. Wanneer je de BBL opleiding volgt betaal je wettelijk curusugeld aan school.

Ivm Corona ligt er nu een wetsvoorstel in de eerste kamer om op het lesgeld 50% korting te geven, het lesgeld komt dan op € 608,-
Je mag er bij DUO voor kiezen om dit in 9 termijnen te betalen.

Slide 13 - Slide

Uitleg zorgverzekering en eigen risico.
Zorgverzekering
Eigen risico
Aanvullende verzekering
Huisarts
Tandarts
Ziekenhuis
Zorgtoeslag
€385
Fysio

Slide 14 - Drag question

This item has no instructions

Slide 15 - Slide

Claudia heeft ook een aantal abonnementen afgesloten zoals Netflix en Spotify. Studenten hebben vaak abonnementen maar waar herken je een abonnement aan?
 • contract afgesloten
 • kan niet zomaar stoppen met betalen
 • opzegtermijn checken zoals bij sportschool

Schulden

Slide 16 - Mind map

Wanneer heb je een schuld, kun je voorbeelden noemen:
Lening bij de bank​
Geleend geld bij ouders of vrienden​
Studieschuld bij DUO​
Rood staan op je bankrekening​
Kopen op afbetaling (postorderbedrijven)​
Voorschot op salaris​
Niet betaalde rekeningen​
Openstaand bedrag op creditcard ​
Wat zijn de consequenties?
 • incassobureau/ deurwaarder
 • extra hoge kosten
 • negatieve registratie BKR
 • lastig hypotheek of lening aan te gaan
 • geen mobiel tel abo afsluiten
Mogelijkheden!
 • Neem contact op!
 • Tref een betalingsregeling
 • Wees eerlijk over je situatie
 • Doe er zelf alles aan om het op te lossen

Slide 17 - Slide

Claudia heeft ook een aantal abonnementen afgesloten zoals Netflix en Spotify. Studenten hebben vaak abonnementen maar waar herken je een abonnement aan?
 • contract afgesloten
 • kan niet zomaar stoppen met betalen
 • opzegtermijn checken zoals bij sportschool
Met € 150,- per maand om vrij te besteden kan ik rondkomen als thuiswonende student!
😒🙁😐🙂😃

Slide 18 - Poll

 • Iedere dag lunch kopen? €5 p.d. = €100 per mnd
 • Rook je, heb je een scooter?
 • Spaarpot geeft rust

Voor de 1 is € 100,- erg veel geld maar voor de ander niet.

€ 100.- is zo op wanneer je:
- Op school in de kantine je brood en drinken koopt ( € 5,00 per dag is € 100,- per maand)
- Iedere dag je lunch haalt bij de supermarkt
- Sigaretten moet kopen van dit geld
- Kleding wilt kopen 
- Rekening moet houden met benzine en onderhoud van je scooter of auto

Wat zou je kunnen doen aan de inkomsten kant om meer geld te hebben?

Wat zou je kunnen doen aan de uitgaven kant om te besparen?

Denk goed na en maak een budgetoverzicht van je inkomsten en uitgaven.

Wanneer je een budgetoverzicht maakt en dit eerlijk invult aan de hand van je bankapp dan zul je zien waar de schoen wringt.
Je kan dan een plan gaan maken hoe je je budget beter kan gaan besteden. Geef geen geld uit dat je niet hebt en zorg voor een spaarpot.

Wellicht wil je wel gaan doorstuderen aan het HBO, het leenstelsel ziet er  anders uit dan op het MBO. Je kunt ervoor kiezen om ook hiervoor te gaan sparen zodat je een minder hoge studie lening hebt bij DUO.

Op de volgende slide een korte uitleg over de opbouw van de studieschuld op het HBO.
Tips en Tops?

Slide 19 - Mind map

This item has no instructions