This lesson contains 18 slides, with text slides and 1 video.
Lesson duration is: 45 min
Items in this lesson
Faalangst Reductie Training
Les 4
Slide 1 - Slide
Kleine ontspanningsoefeningen
De bedoeling van deze oefening is om zittend in de klas of aan je tafel opkomende spanning weg te werken. De oefeningen bevorderen de bloedsomloop, zorgen ervoor dat je hart wat rustiger wordt en je ademhaling weer normaal verloopt.
Werkwijze: Je kunt deze oefeningen zittend doen. Ga bij elke oefening rechtop op je stoel zitten. Zorg dat je steeds tijdens een inademing de spieren aanspant, houd ze even vast en laat de spieren weer los tijdens een uitademing.
Slide 2 - Slide
Slide 3 - Slide
Slide 4 - Slide
Slide 5 - Slide
Slide 6 - Slide
Slide 7 - Slide
Theorie "Piekeren"
Piekeren kan een heel nadelig invloed hebben op je leerprestaties. Het is meestal één van de belangrijkste onderdelen van faalangst/zenuwachtigheid. Als je wilt leren om dit piekeren beter onder controle te krijgen, moet je je realiseren dat niet de gebeurtenis, maar je eigen gedachten over de gebeurtenis ervoor zorgen dat je piekert.
Er worden twee verschillende situaties geschetst, noteer wat je reactie is als de situatie waarover ik vertel jullie zou overkomen.
Slide 11 - Slide
Situatie 1
Stel dat je op school in de gang loopt en dat je mij tegen een andere leraar hoort zeggen: “Ik hoorde dat … blijft zitten omdat hij/zij een onvoldoende voor Nederlands en geschiedenis heeft.” Schrijf op wat je zou voelen als we het over jou zouden hebben.
Slide 12 - Slide
Situatie 1 (vervolg)
Stel nu dat je, terwijl je verder loopt, de andere leraar tegen mij hoort zeggen: “Dat vind ik jammer. Ik heb hem/haar nog wel zo geholpen met Nederlands.” Schrijf op wat je nu zou voelen.
Slide 13 - Slide
Situatie 2
Stel je voor dat je bij de bushalte staat te wachten. Er staan erg veel mensen te wachten, en als de bus eraan komt, probeert iedereen er snel in te komen. Je voelt prikken in je rug. Schrijf op wat je op dat moment zou denken of voelen.
Slide 14 - Slide
Situatie 2 (vervolg)
Even later draai je je om, om er wat van te zeggen en dan zie je dat het een blinde is die met zijn stok in je rug prikte. Schrijf nu op wat je op dat moment voelt.
Slide 15 - Slide
Theorie "Gedachten beinvloeden je gevoel"
“Je kreeg in deze voorbeelden allerlei gevoelens die later, toen je meer informatie kreeg veranderen. Wat gebeurt er dan met je kwaadheid, verdriet of schuldgevoel? Waardoor veranderen je gevoelens zo totaal? Dat komt doordat je zo totaal anders tegen de situatie aankeek. Dus een verandering van gedachten veroorzaakte een verandering van gevoelens.
Vaak merk je niet eens dat je nadacht over een handeling. En dat nadenken is toch hetgeen wat je gevoelens opwekt.