Relaties les 2

Relaties Les 2

1 / 12
next
Slide 1: Slide
MaatschappijleerMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 3

This lesson contains 12 slides, with text slides.

Items in this lesson

Relaties Les 2

Slide 1 - Slide

Begrippen
  • De mens als sociaal wezen 
  • Over grenzen
  • Alleen of samen?
  • Wil je met me...?
  • Als het botst

Slide 2 - Slide


Zakelijke relaties

Een zakelijke relatie is een relatie waarmee je zaken doet. Bijvoorbeeld op het werk heb je veel mensen waarmee je een zakelijke relatie hebt. Een zakelijke relatie is ook gebaseerd op regels en afspraken

Persoonlijke relaties

Een persoonlijke relatie zijn gevoelens die je hebt bij liefde & vriendschap. Bij bijvoorbeeld je vrienden/vriendinnen, familie en je vriend/vriendin (partner). 

1 De mens als sociaal wezen
https://youtu.be/-6wkd_gX_N0

Slide 3 - Slide

Je hebt vooral in een zakelijke relatie te maken met machtsverschillen. Dat betekend dat iemand macht over jou kan hebben bijvoorbeeld een docent: Die kan jou zomaar uit de les sturen. In een persoonlijke relatie heb je dat ook wel is bijvoorbeeld dat  als je nog kind bent naar je ouders moet luisteren. Soms zijn machtsverschillen vervelend bijvoorbeeld in een vriendengroep als een iemand steeds de leiding wil hebben.
Vroeger had je ook last van machtsverschillen/machtsverhoudingen, maar dan op een andere manier. Toen waren de mannen belangrijker dan de vrouwen en daardoor ontstond er vrouwenemancipatie. Dat is een strijd voor gelijke rechten voor mannen & vrouwen. Tegenwoordig vindt bijna iedereen dat in een relatie je gelijkwaardig bent. Dat betekend dat iedereen zijn/haar mening mag geven, iedereen doet wel wat in huis bijvoorbeeld iemand doet het koken en de ander poetsen & meestal werken en de mannen en de vrouwen (In Nederland tenminste)

Slide 4 - Slide

2 Over grenzen
Mensen kunnen ook misbruik maken van hun macht. Dan kunnen ze iemand iets laten doen wat diegene eigenlijk niet wilt doen, maar toch doet omdat diegene veel macht heeft. Bij machtsmisbruik komt er grensoverschrijdend gedrag wel is in voor. Dat betekend dat je gedrag vertoont bij iemand die zich daar onveilig van voelt. Bijvoorbeeld pesten, discriminatie & agressief gedrag. Je kan ook een gedrag vertonen dat met seksualiteit te maken heeft. Dat gedrag heet dan seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksuele intimidatie.
Seksuele intimidatie is een groot probleem geworden overal (Maatschappelijk probleem). Er is een onderzoek gedaan en het blijkt dat 53% van de vrouwen en 19% van de mannen te maken hebben gehad met ongewenst seksueel gedrag. En 22% van de vrouwen en 6% van de mannen hebben te maken gehad met seksueel geweld. Daar bedoelen ze mee zoenen en aanraken terwijl je dat niet wilt, maar ook aanranding en verkrachting.

Slide 5 - Slide

Sommige mensen vinden het wel eens moeilijk om met andere mensen over seks te praten, omdat ze dat persoonlijk vinden. Soms worden ze er verlegen van of schamen ze zich. Dat heeft te maken met seksuele moraal: De manier waarop er over seks wordt gedacht. Die moraal wordt veel bepaalt door je opvoeding en/of je geloof. Het kan ook met de tijd, plaats en groep te maken hebben. Vroeger was de moraal heel anders dan nu. Maar ook in deze tijd zijn er nog mensen die anders denken over seksualiteit en relaties. Je kan ook een dubbele moraal hebben. Dat is dat meisjes andere normen hebben dan jongens. Jongens vinden namelijk dat als een meisje met veel jongens heeft gezoend gelijk vies om het netjes te zeggen. Terwijl als jongens dat doen vinden meisjes het meestal niet zo erg, want die denken van ja het is een jongen dat is normaal.

Slide 6 - Slide

3 Alleen of samen?
Individualisering:
Mensen maken tegenwoordig hun eigen keuzen plaats van met de familie tradities mee gaan. Bijvoorbeeld, wanneer een persoon een keuze maakt om bij de huisarts te werken plaats van bij zijn/haar familiebedrijf te komen werken.
Collectivistisch:
Individualisering is in sommige culturen niet zo belangrijk. In die culturen kijken mensen meer naar hun familie wat hun willen plaats van te kijken wat jezelf zou willen. 

Slide 7 - Slide

4 Wil je met me?
Er zijn een aantal regels voor dat je mag gaan trouwen.
  • Je kunt niet trouwen als je nog met iemand anders nog getrouwd bent.
  • Er moeten minstens 2 getuigen bij de bruiloft aanwezig zijn.
  • Je moet tijdens de huwelijksceremonie precies weten wat je doet. Je mag dus niet dronken of stoned zijn.
  • Je mag pas vanaf je 18e trouwen.
  • Je mag niet met familie trouwen.
Als je gaat trouwen is er altijd een ceremonie met rituelen. Rituelen zijn een paar handelingen die je doet die een speciale betekenis hebben.

Voorbeelden van deze rituelen zijn: 
  • Elkaar een ring geven
  • Een aantal beloftes die je doet naar elkaar
  • Mensen met een bepaald geloof trouwen in de locatie wat bij het geloof hoort. Bijvoorbeeld kerk, moskee, synagoge of een tempel.

Slide 8 - Slide

Sommige mensen kiezen ervoor om niet te trouwen, maar willen toch een samenlevingscontract. Daarin kan je regelen wie wat krijgt als je uit elkaar gaat. Of wat er met jouw bezit wordt gedaan als je overlijdt.
Je hebt ook een geregistreerd partnerschap. Dat heeft veel weg van een huwelijkscontract. Alleen dan met andere regels over bijvoorbeeld over scheiden. 

Dit zijn een paar regels van de geregistreerd partnerschap over scheiden:

  1. Geregistreerd partnerschap kan worden beëindigd door eenzijdige of gezamenlijke verklaring.
  2. Scheiding bij geregistreerd partnerschap vereist tussenkomst van de rechter.
  3. Vermogensverdeling en alimentatie kunnen worden geregeld tijdens de scheiding.
  4. Een scheiding kan ook van invloed zijn op ouderlijke verantwoordelijkheden en regelingen.
  5. Het is belangrijk om de specifieke wetten en regels in het betreffende rechtsgebied te raadplegen voor meer gedetailleerde informatie.

Slide 9 - Slide

5 Als het botst
Als je getrouwd bent en geen samenlevingscontract hebt samen en je gaat dan scheiden. Dat wordt ook wel een Echtscheiding genoemd.
Je kan wel eens hulp nodig hebben van een rechter. Een rechtszaak waarbij 2 mensen tegenover elkaar staan horen bij een burgerlijk recht. Het kan gaan over een echtscheiding. Het kan ook gaan over een overeenkomst waarbij mensen zich niet aan de afspraken houden.
Een mediator beoordeelt of je de regels hebt overtreden en beslist wat er moet gebeuren om het conflict te stoppen
Trouwen in gemeenschap van goederen, betekent dat aal het bezit dat mensen tijdens het huwelijk  verkrijgen, van hun allebei is.
Sommige mensen trouwen op huwelijkse voorwaarden. Dan laat je door een notaris vastleggen wat van wie is.

Slide 10 - Slide

De zorg van ouders voor hun kinderen noem je het ouderlijk gezag. Voor je kinderen zorgen en ze op te voeden is een wettelijke plicht. Totdat je 18 bent heb je ouderlijk gezag. Maar tot je 21ste moeten je ouders je financieel blijven verzorgen.
Als je ouders gaan scheiden wordt er soms een ouderschapsplan gemaakt. In dat plan staan afspraken over de opvoeding van je kind/kinderen. Als er een goed ouderschapsplan is gemaakt geeft de rechter pas toestemming om te scheiden. Als dat niet is bepaalt de rechter wat er gaat gebeuren.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Link