Het geheim van mevrouw Grünwald - Diana Tjin

Beeld bij je boek
Het geheim van mevrouw Grünwald
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Diana Tjin
1 / 9
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4,5

This lesson contains 9 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Beeld bij je boek
Het geheim van mevrouw Grünwald
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Diana Tjin

Slide 1 - Slide

De top 5 van Diana Tjin A Cheong
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de keuze van Diana Tjin, aangevuld met twee van haar eigen werken: 

  • Het leven is verschrikkulluk - Raoul de Jong
  • Onder de paramariboom - Johan Fretz
  • Het verbrande huis - Bodil de la Parra
  • Het geheim van mevrouw Grünwald - Diana Tjin 
  • Een Bijlmerliedje - Diana Tjin 

Slide 2 - Slide

Motivatie van de schrijfster
Dit boek is gebaseerd op de familiegeschiedenis van een van mijn zwagers. Surinamers van Duitse afkomst werden in een van de interneringskampen op de Antillen en in Suriname gevangen gezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In hun geval duurde dat zeven jaar (1940-1947), terwijl ze geen NSB'ers of nazi's waren. Ook (soms uit Duitsland gevluchte) Joden zaten in die kampen. Het boek beschrijft het leven in het kamp aan de Copieweg en de gevolgen daarvan voor de verschillende levens. Deze onbekende geschiedenis over een stuk Nederlands grondgebied dat niet bezet was door de Duitsers mag meer aandacht krijgen. Zo werd vooral Suriname door de Amerikaanse dollars (bauxiet voor de bouw van hun vliegtuigen) erg welvarend en werden er hulpacties op touw gezet voor de hongerige kinderen in Nederland.  

Slide 3 - Slide

Wie is Diana Tjin ?
Diana Tjin  is geboren in Amsterdam in 1961. Haar beide ouders zijn afkomstig uit Suriname. Diana heeft Klassieke Talen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel werkzaam als Erfgoed-catalografe bij de Universiteitsbibliotheek van dezelfde universiteit. Zij debuteerde bij uitgeverij In de Knipscheer met het boek Het geheim van mevrouw Grünwald in 2017. Een Bijlmerliedje is haar tweede roman.

Slide 4 - Slide

In Nederlands-Indië werden verschillende Nederlanders ervan verdacht sympathieën te hebben voor de Duitse vijand of zelfs actief lid te zijn van de NSB. Deze mensen werden naar Suriname getransporteerd om daar te worden vastgezet in interneringskampen. In de roman Het geheim van mevrouw Grünwald worden familieleden in 1940 vastgezet, omdat zij de Duitse nationaliteit bezitten.

In dit fragment (NOVA, 1995; 05.22 min) vind je een beschrijving van een Surinaams interneringskamp.
Thema 1: Wie is fout?

Slide 5 - Slide

Mevrouw Grünwald werd samen met haar man en kinderen vastgezet in het interneringskamp aan de Copieweg, omdat haar familie geen afstand wilde doen van de Duitse nationaliteit. Vind jij dat zo'n maatregel toegestaan is tegen de achtergrond van een dreigende oorlogssituatie? Of geldt ook in deze omstandigheden de regel dat iemand pas schuldig is als de strafbare feiten wettig zijn bewezen? Wat vind jij?
Opdracht 1 Wie is fout?

Slide 6 - Slide

In dit fragment (2Vandaag, 1995; 09.58 min) wordt een beeld geschetst van de omstandigheden in het interneringskamp Jodensavanne. Duidelijk is dat er stevig wordt opgetreden tegen de geïnterneerden en dat er sprake is van een hard regime. Regelmatig worden de grenzen van het toelaatbare overschreden.
Thema 2: De Jodensavanne

Slide 7 - Slide

In de Jodensavanne wordt met harde hand opgetreden tegen de geïnterneerden van wie wordt vermoed dat zij de Duitse vijand op een of andere manier steunen. De gevangenen worden gezien als foute Nederlanders die het recht op sympathie hebben verspeeld. Vind je het begrijpelijk dat de geïnterneerden op deze manier worden behandeld? En hoe moet je handelen als blijkt dat de grenzen van de menselijkheid zijn overschreden? Kun je eigenlijk wel spreken van dader en slachtoffer?
Opdracht 2: De Jodensavanne

Slide 8 - Slide

Meer fragmenten?
Bekijk dit fragment (Nova, 1995; 10.36 min) als je meer wilt weten over de achtergronden van de internering in Suriname en het dagelijks leven in zo'n kamp. Wil je meer lezen over fout en goed in de Tweede Wereldoorlog, dan is De Aanslag van Harry Mulisch een goede keuze.

Slide 9 - Slide