Er zijn zeven vormen van grensoverschrijdend gedrag
Verwaarlozen en onthouden van zorg: geen medicatie en adequate voeding geven, geen hulp bieden bij de toiletgang, niet op bed leggen als de zorgvrager dat wil.
Psychische grensoverschrijdingen: pesten, treiteren, bang maken, overmatig druk uitoefenen, de zorgvrager isoleren, vernederen en uitschelden.
Fysieke grensoverschrijdingen: hard vastpakken, ruw wegduwen, slaan, schoppen, met banden en tafelbladen voorkomen dat mensen weglopen en misbruik van medicatie.
Seksuele grensoverschrijdingen: ongewenste aanrakingen, onnodige ontkleding, iemand betrekken bij seksuele handelingen zonder dat toestemming gegeven is of kan worden, aanranding en verkrachting.
Discriminatie: ongelijkwaardige behandeling op basis van beperking, afkomst, sekse, seksuele voorkeur of religie.
Schending van rechten: beslissingen nemen zonder toestemming van de zorgvrager of zijn vertegenwoordigers, aantasting of inperking van het recht op vrijheid, privacy en zelfbeschikking. Bijvoorbeeld door post achter te houden en bezoekers weg te sturen.
Financiële en materiële uitbuiting: wegnemen of profiteren van bezittingen van de zorgvrager. Denk hierbij aan diefstal, gedwongen testamentverandering, iemand financieel beperken.