Sector 09

Wat is er 7 oktober gebeurd?
1 / 42
next
Slide 1: Open question
NederlandsSecundair onderwijs

This lesson contains 42 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Wat is er 7 oktober gebeurd?

Slide 1 - Open question

Hoeveel raketten vuurde Hamas af op Israël?
A
honderden
B
miljoenen
C
duizenden
D
tientallen

Slide 2 - Quiz

Wat is de naam het Palestijns stuk land waar de oorlog startte?

Slide 3 - Open question

Slide 4 - Video

Geschiedenis
Op het einde van de 19de eeuw. Op dat moment ontstond het zionisme, een ideologie die ijverde voor de oprichting van een eigen Joodse staat. 
Het zionisme wilde een oplossing bieden voor de jodenhaat in Europa en is de basis van een toename van de Joodse emigratie uit Europa naar historisch Palestina (toen onder Ottomaans bestuur). 

Door de toename van de Joodse bevolking in het gebied, ontstonden er heel wat spanningen tussen de Arabische bevolking en de zionistische beweging

Slide 5 - Slide

Geschiedenis
Groot-Brittannië verkreeg na WO I het mandaat over Palestina, waardoor het een soort van tijdelijke ‘kolonie’ werd. Aan de Arabische bevolking beloofden de Britten onafhankelijkheid en aan de zionistische beweging een ‘Joods thuisland’. 

Daarnaast leidde de opkomst van het nazisme in de jaren dertig in Europa tot een sterke stijging van de Joodse immigratie naar Palestina. 

Slide 6 - Slide

Geschiedenis
Na de Holocaust nam de internationale steun voor het zionisme evenwel opnieuw toe. Groot-Brittannië gaf na WO II ook zijn mandaat op en vroeg de Verenigde Naties (VN) een oplossing voor de toekomst van Palestina te zoeken. 

In november 1947 besliste de Algemene Vergadering van de VN dan ook om historisch Palestina op te delen in een Joodse staat (55%), een Palestijnse staat (44%) en een internationaal gebied Jeruzalem.

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Geschiedenis
De Palestijnen en de omliggende Arabische staten verwierpen dit plan echter. De Joodse bevolking bezat toen immers minder dan 10% van het land en maakte een derde van de bevolking uit (650.000 personen). Toch zou ze het merendeel van het land krijgen. De situatie in Palestina ontaardde dan ook al gauw in een burgeroorlog.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Geschiedenis
Op 14 mei 1948 riep Israël zijn onafhankelijkheid uit. Hierop ontketenden Egypte, Jordanië, Irak, Libanon en Syrië de eerste Arabisch-Israëlische oorlog met een aanval tegen de nieuwe staat.
Bij de wapenstilstand in 1949 werd de demarcatielijn getrokken, ook wel bekend als de ‘Groene lijn’ (Westoever). Israël omvatte hierbij 78% van historisch Palestina. De Westelijke Jordaanoever, met Oost-Jeruzalem, kwam onder Jordaans bestuur, terwijl Egypte het bestuur over de Gazastrook overnam.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Zesdaagse oorlog.
Bij deze oorlog, die de basis legde voor verdere onenigheid in de regio, bezette Israël de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, alsook de Golanhoogte in Syrië en de Sinaïwoestijn in Egypte. 

De VN- Veiligheidsraad veroordeelde deze bezetting en eiste meermaals
dat Israël zich zou terugtrekken uit de bezette gebieden.

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Slide

Eerste Intifada
In 1987 ging het Palestijnse volk collectief in verzet tegen de bezetting en startte het de eerste Intifada (‘van zich afschudden’ in het Arabisch). 

Burgers weigerden belastingen te betalen, organiseerden betogingen en
boycotten Israëlische producten. Veel jongeren gooiden stenen naar het leger en werden hiervoor dan ook vaak door Israëlische soldaten opgepakt en mishandeld.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Slide

Oslo-vredesakkoorden 
Het voornaamste principe achter deze akkoorden was ‘land voor vrede’. Israël zou zich geleidelijk aan terugtrekken uit de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem en zou vrede in ruil krijgen. 
De Palestijnen kregen het recht op zelfbestuur, concreet vormgegeven door de oprichting van de Palestijnse Autoriteit (PA).

Deze autoriteit kreeg hierbij evenwel enkel administratieve en veiligheidscontrole in de Palestijnse steden (in zone A), terwijl Israël de volledige controle in zone C (60% van het gebied) behield.

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Slide

Oslo-vredesakkoorden 
Uiteindelijk faalden de Oslo-akkoorden. 
Verschillende vredesonderhandelingen volgden elkaar zonder resultaat op tot in 2000 het vredesproces definitief spaak liep. In september hierop volgend brak dan ook de tweede Intifada uit, die veel gewelddadiger was dan de eerste en tot 2005 aanhield. 
Palestijnse zelfmoordaanslagen maakten vele doden onder de Israëlische burgerbevolking en een veelvoud van Palestijnse burgers stierf ten gevolge van Israëlisch geweld.

Slide 19 - Slide

Slide 20 - Slide

Slide 21 - Slide

Slide 22 - Slide

Verder verloop
In 2005 trok Israël eenzijdig zijn leger terug uit de Gazastrook en ontmantelde het er de nederzettingen.

In 2006 won Hamas vervolgens de Palestijnse parlementsverkiezingen.
Hamas en Fatah, de andere Palestijnse partij, raakten met elkaar in de clinch.

In 2007 nam Hamas dan ook met geweld de macht in de Gazastrook over. Om Hamas op de knieën te krijgen, startte Israël met de afsluiting van Gaza.

Slide 23 - Slide

Verder verloop
Eind 2008 escaleerde de situatie opnieuw en brak er een regelrechte oorlog uit (‘Gegoten Lood’). Israël voerde massale bombardementen uit en zette grondtroepen in terwijl de Palestijnse groepen talrijke raketaanvallen
uitvoerden (Bilan van de oorlog: 1400 Palestijnse doden, 13 Israëlische doden). 

Door de afsluiting en het verbod op de invoer van onder meer bouwmateriaal werd de wederopbouw in Gaza bovendien sterk bemoeilijkt.

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Slide

Verder verloop
In november 2012 brak er zo opnieuw een gewapend conflict uit tussen Israël en Hamas (‘Verdedigingszuil’).

Israël voerde hierbij zware bombardementen uit op de Gazastrook en de Palestijnse gewapende groeperingen vuurden alweer raketten af op Israël. Na acht dagen van geweld werd er een bestand bereikt waarbij beide
partijen de vijandelijkheden zouden staken en de blokkade van de Gazastrook zou worden versoepeld.

Slide 26 - Slide

Slide 27 - Slide

Verder verloop
Er startten in juli 2013 dan ook nieuwe Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken. Na 9 maanden zijn de onderhandelingen zonder succes stop gezet.
In juli 2014 escaleerden de spanningen tussen Israël en de gewapende Palestijnse groepen en kwam het tot een intens gewapend conflict tussen Israël en Hamas in Gaza. Palestijnse gewapende groeperingen hervatten hun raketaanvallen op Israël. Israël startte de operatie ‘Protective edge’ op 8 juli en begon na 10 dagen van bombardementen ook aan grondoffensief, om de tunnels van Hamas te vernielen.

Slide 28 - Slide

Slide 29 - Slide

Slide 30 - Slide

Slide 31 - Slide

Slide 32 - Slide

Situatie nu
Het tweede weekend van oktober 2023 vielen tientallen strijders van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas vanuit de zwaarbewaakte Gazastrook Israël binnen en richtten er een waar bloedbad aan. 
Israël antwoordde in de week daarop met zware bombardementen en bereidde een groot grondoffensief voor. 

De situatie in Gaza is precair: de burgers kunnen nergens heen en zijn afgesloten van elke vorm van humanitaire hulp. 

Slide 33 - Slide

Slide 34 - Slide

Slide 35 - Slide

Slide 36 - Slide

Slide 37 - Video

Slide 38 - Video

Hamas
Hezbollah
Zionisme 
Al Nakba
een Palestijns
islamitische beweging met zowel militaire als politieke tak. VS en EU beschouwen ze als terroristische organisatie
een sjiitische militie met wortels in Libanon die steun krijgt van Iran. Is een felle tegenstander van de staat Israël.
Ideologie die het Joodse volk het recht geeft op een eigen staat
Arabisch voor 'catastrofe'. Verwijt naar de eerste Arabisch-Israëlische oorlog in 1948

Slide 39 - Drag question

Wat zou een oplossing kunnen zijn?

Slide 40 - Open question

Opdracht een boodschap van hoop!

We gaan creatief aan de slag om deze oorlog in de kijker te zetten binnen A-Maze.
 
Origami duif - gedicht - tekening - lied

DEADLINE: einde van de les

Slide 41 - Slide

Slide 42 - Link