Geheimen van het tuinhuis - Rihana Jamaludin

Beeld bij je boek
Geheimen van het Tuinhuis - Rihana Jamaludin
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

1 / 9
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4,5

This lesson contains 9 slides, with text slides.

Introduction

‘Nu de slavernij was afgeschaft was toch iederéén vrij? En als dat zo was, waarom mochten vrij- gemaakten dan niet doen wat ze zelf wilden?’ Deze historische roman speelt zich af in 1870, in Suriname. Het is zeven jaar na de afschaffing van de slavernij, maar er is nog steeds veel ongelijkheid.

Items in this lesson

Beeld bij je boek
Geheimen van het Tuinhuis - Rihana Jamaludin
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Slide 1 - Slide

De top 5 van Rihana Jamaludin
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de keuze van Rihana Jamaludin

  • De smeekbede - Lianne Damen
  • De smeekbede - Lianne Damen
  • Geheimen van het tuinhuis - Rihana Jamaludin
  • Vervoering - Shantie Singh
  • De Koningin van Paramaribo - Clark Accord
  • Waterjager - Chris Polanen

Slide 2 - Slide

Het verhaal
In 1870 is de slavernij al enige jaren afgeschaft, maar voor zwarten lijkt er niet veel veranderd. De kleurlingenelite heeft echter een bevoorrechte positie door hun blanke voorvaders. Kleurlinge Alexandra zou graag willen studeren, maar dat mogen vrouwen niet. Met haar vriendin Jo ontdekt ze op een verlaten plantage een oud tuinhuis. Daar is Ernst Martzil in het geheim bezig met een uitvinding. De drie jongeren gaan samenwerken, waarbij ze allen ook een persoonlijke groei meemaken. Daarnaast is er ook het verhaal van de eerste Indiërs in Suriname, de meisjes raken bevriend met de oude Babu Banjeet. Deze historische roman gaat over een periode van transitie en beweging waarin oude ideeën en nieuwe waarden gewogen worden. 

Slide 3 - Slide

Wie is Rihana Jamaludin?
Rihana Jamaludin (1959) is geboren in Paramaribo en volgde de opleiding Tekenen aan het Instituut voor Opleiding van Leraren. Zij is een tijdlang werkzaam geweest als docent Interculturele Communicatie en debuteerde in 1999 met korte verhalen. In 2009 verscheen haar historische roman 'De Zwarte Lord', gevolgd door de roman 'Kuis', die in 2012 door jongeren werd verkozen tot winnaar van de Inktaap in het Caraïbisch gebied. In 2021 is de historische YA roman 'Geheimen van het Tuinhuis' verschenen.     

Slide 4 - Slide

Thema 1: Vernieuwing
'Geheimen van het tuinhuis' beschrijft een roerige periode in de Surinaamse geschiedenis. In de jaren 1870 is de slavernij net afgeschaft en komen de eerste contractarbeiders uit India en China naar Suriname. Suriname wordt nog multicultureler dan het al was en ook technologische vernieuwingen doen hun intrede. In dit fragment zien we het kleurrijke Suriname en Paramaribo in de jaren 1930. Maar ook in de jaren 1870 was het in Paramaribo al een komen en gaan van exotische bewoners.

Kijk hier het fragment


Bron: SURINAME EN CURAÇAO, 1-1-1941

Slide 5 - Slide

Opdracht 1: Vernieuwing
In het vorige fragment zag je veel mensen van verschillende komaf. 

  • Wat viel je op?

  • Hoe denk je dat al deze verschillende mensen met elkaar omgingen?

  • Denk je dat dit in de jaren 1930 al anders was dan in 1870 - de periode die wordt beschreven in Geheimen van het Tuinhuis?

Slide 6 - Slide

Een van de hoofdpersonen van het boek is Ernst Martzil. Hij zou uiteindelijk bekend worden als uitvinder Jan Ernst Matzeliger. Toch kennen maar weinig mensen deze uitvinder. In de komedieshow van Jürgen Rayman krijgen twee kandidaten een vraag in de categorie Black History. Wat was de uitvinding van Jan Ernst Matzeliger? Na wat grappen en gelach zien we waarmee Matzeliger beroemd is geworden.

Bekijk hier het fragment 
Thema 2: Jan Ernst Matzeliger
Bron: Zo: Raymann, NTR, 5-10-2014

Slide 7 - Slide

Jullie hoorden in het vorige fragment dat de moeder van Ernst een slaafgemaakte was die geen schoenen mocht dragen. En omdat zijn moeder slaafgemaakte was, was Jan Ernst zelf ook in slavernij geboren. Zijn vader, een witte plantagehouder, veranderde daar niks aan. 

Zal, na de afschaffing van de slavernij, afkomst en kleur een grote rol hebben gespeeld op werk en leven? Wat voor rol speelt afkomst nu nog op het gebied van werk en studie?
Opdracht 2

Slide 8 - Slide

Meer fragmenten?
Wil je meer lezen en weten over Jan Ernst Matzeliger? Luister dan deze podcast over deze Surinaamse uitvinder.

Slide 9 - Slide

More lessons like this