Binnenstebuiten 2

Lessen VSO
Netwerk Filmeducatie
1 / 43
next
Slide 1: Slide
Speciaal Onderwijs

This lesson contains 43 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Introduction

Deze lessen bij de film 'Binnenstebuiten 2'/'Inside Out 2' (Disney - Pixar) gaan over het leren herkennen en benoemen van emoties, met name emoties die te maken hebben met de puberteit. LESDOELEN: Deze lessen sluiten aan bij de Basisleerlijn Sociaal Gedrag, kerndoelen SO 2 en 3; 3.1 Ervaringen delen Niveau 1: Toont gevoelens van blijdschap, angst, boosheid en verdriet. Niveau 2: Herkent basale gevoelens bij een ander. Niveau 3: Herkent gevoelens van blijdschap, angst, boosheid en verdriet. Niveau 4: Herkent complexere gevoelens bij zichzelf. - De leerlingen kunnen vijf verschillende emoties herkennen en benoemen aan de hand van de Disney film 'Binnenstebuiten 2'. - De leerlingen kunnen de vijf verschillende emoties herkennen en benoemen bij hoofdpersoon Riley. - De leerlingen kunnen hun eigen emoties koppelen aan de vijf emoties in 'Binnenstebuiten 2' en daarover met elkaar in gesprek gaan. - De leerlingen kunnen andere benamingen bedenken voor de vijf emoties en andere benamingen herkennen. - De leerlingen kunnen benoemen dat je soms meerdere emoties tegelijk kunt ervaren. DOELGROEP: De lessen zijn ontwikkeld voor leerlingen in het vso, maar kunnen ook gebruikt worden in bijvoorbeeld groep 8 van het basisonderwijs of het eerste leerjaar van het regulier voortgezet onderwijs.

Instructions

Deze lessenserie rondom emoties in de puberteit bevat vijf lessen die ieder 15 - 20 minuten duren.

Voorafgaand aan les 1 wordt de film 'Binnenstebuiten 2' (regisseur: Kelsey Mann, 2024) gekeken.
Iedere les bevat een afgebakend onderdeel rondom emoties. De docent kan zo zelf bepalen of deze lessen in één keer gegeven worden of dat deze in vijf korte lessen (van een kwartier) worden verspreid over bijvoorbeeld een week. De lessen worden klassikaal gegeven.
In de slides staat voor de docent steeds duidelijk aangegeven waar een les begint en waar een les stopt. Op de slides zijn veel afbeeldingen geplaatst, zodat de leerlingen weinig teksten hoeven te lezen. De lessuggesties voor docenten staan in een aparte notitie weergegeven en zijn niet zichtbaar voor leerlingen. De extra suggestievragen nodigen uit tot een gesprek. Afhankelijk van de situatie in de klas, kunnen alle vragen worden gedaan, of maar enkele. De docent bepaalt hiermee zelf het tempo en niveau.

De indeling is als volgt:
Les 1: Emoties benoemen en omschrijven: slide 4 t/m 16 .
Les 2: Emoties herkennen en benoemen bij hoofdpersoon Riley: slide 17 t/m 22.
Les 3: Emoties benoemen bij jezelf: slide 23 t/m 28.
Les 4: Andere benamingen voor emoties: slide 29 t/m 37.
Les 5: Veel tegelijk voelen: slide 38 t/m 43.


Deze lessenreeks is ontwikkeld door Judith Nuijen in opdracht van Netwerk Filmeducatie, naar een initiatief van en in samenwerking met Stip VSO Utrecht en Filmhub Midden.

Deze lessen borduren voort op de reeks die bij de eerste film is gemaakt, die je hier kunt vinden: Binnenstebuiten/Inside Out - LessonUp.

---

N.B.: Vanwege de auteursrechten mogen we de filmfragmenten uit Binnenstebuiten 2 niet direct in deze les opnemen. In plaats daarvan hebben we bij de opdrachten tijdscodes toegevoegd. Deze verwijzen naar de versie van de film die beschikbaar is via Pathé Thuis.

Je kunt de film huren of kopen op www.pathe-thuis.nl en naar de aangegeven tijdcode navigeren (bijv. 00:12:45 om het betreffende fragment te laten zien aan je leerlingen. We raden aan om de fragmenten vooraf zelf even te bekijken, zodat je weet waar je kunt starten en pauzeren.

Items in this lesson

Lessen VSO
Netwerk Filmeducatie

Slide 1 - Slide

Welkom bij de les over de film Binnenstebuiten 2.
Bekijk de film

Slide 2 - Slide

Voorafgaand aan les 1 wordt de film Binnenstebuiten 2 (2024, 1u 36m) gekeken.
   
Je vindt hier een actueel overzicht waar je de film online kunt bekijken: https://www.film.nl/film/inside-out-2.


Les 1: Welke emoties zijn er?
Les 2: Welke emoties heeft Riley?
Les 3: Welke emoties heb jij zelf?
Les 4: Welke andere woorden zijn er voor de emoties?
Les 5: Veel tegelijk voelen

Slide 3 - Slide

Lesoverzicht voor de leerlingen. Wat gaan we doen?

Vertel de leerlingen dat er 5 lessen zijn van 15 - 20 minuten en geef aan wanneer de lessen zullen plaatsvinden (bijvoorbeeld verspreid over de week). Alle lessen in één keer doen is mogelijk, maar niet aan te raden.
Les 1: Welke emoties zijn er?

Slide 4 - Slide

Les 1: Welke emoties zijn er?

Slide 4 t/m 16.
Plezier
Verdriet
Woede
Angst
Afkeer

Slide 5 - Drag question

We gaan nog even terug naar de oude emoties van Riley uit de eerste film. 

Via de sleepvraag in LessonUp kunnen de leerlingen via het Digibord aangeven welke emotie bij welk personage hoort, door de goede personages naar juiste emoties te slepen.

Slide 6 - Slide

Bekijk het fragment (11:12- 12:18) waarin het puberteitsalarm afgaat.

Vraag aan de leerlingen: waarvoor waarschuwt het alarm?
Puberteit

Slide 7 - Mind map

Waar denken de leerlingen aan bij het woord puberteit?
Verveling
Verlegenheid
Onzekerheid
Jaloezie

Slide 8 - Drag question

In de film komen er 4 emoties bij in de puberteit. Via de sleepvraag in LessonUp kunnen de leerlingen via het Digibord aangeven welke emotie bij welk personage hoort, door de goede personages naar juiste emoties te slepen.

Slide 9 - Slide

Op elke slide staat 1 karakter/emotie. Laat de leerlingen het karakter zien en vraag hen of zij nog weten hoe dit karakter heet en welke emotie dit karakter voorstelt. Dit mag een gesprek zijn over 'mensen in het algemeen'. In les 3 wordt er ingegaan op hun eigen emoties.

Dit is Onzekerheid.

Vraag de leerlingen: wat is de emotie onzekerheid eigenlijk? Hoe zie je dit bij iemand?
Laat ze de emotie omschrijven. Bijvoorbeeld: 'zenuwachtig zijn'.

Vraag eventueel door met: Wat doen mensen die onzeker zijn? Leerlingen kunnen voorbeelden bedenken waarover je onzeker kunt zijn, maar kunnen ook voorbeelden geven over hoe mensen zich gedragen: bijvoorbeeld 'alles goed willen doen'.

Slide 10 - Slide

Laat de leerlingen het karakter zien en vraag hen of zij nog weten hoe dit karakter heet en welke emotie dit karakter voorstelt. Dit mag een gesprek zijn over 'mensen in het algemeen'. In les 3 wordt er ingegaan op hun eigen emoties.
 
Dit is Verveling.

Vraag de leerlingen: wat is de emotie verveling eigenlijk? Hoe zie je dit bij iemand? Laat ze de emotie omschrijven. Bijvoorbeeld: 'nergens zin in hebben'.

Vraag eventueel door met: Wat doen mensen die zich vervelen? Leerlingen kunnen voorbeelden geven van wanneer je je verveeld, maar kunnen ook voorbeelden geven over hoe mensen zich gedragen: op de bank hangen, op je telefoon zitten, etc.

Slide 11 - Slide

Laat de leerlingen het karakter zien en vraag hen of zij nog weten hoe dit karakter heet en welke emotie dit karakter voorstelt.  Dit mag een gesprek zijn over 'mensen in het algemeen'. In les 3 wordt er ingegaan op hun eigen emoties.
    
Dit is Jaloezie.

Vraag de leerlingen: wat is de emotie jaloezie eigenlijk? Hoe zie je dit bij iemand? Laat ze de emotie omschrijven. Bijvoorbeeld: 'iets graag willen hebben wat de ander heeft'.

Vraag eventueel door met: Wat doen mensen als ze jaloers zijn? Leerlingen kunnen voorbeelden geven van waar je jaloers om kan zijn, maar kunnen ook voorbeelden geven over hoe mensen zich gedragen.

Slide 12 - Slide

Laat de leerlingen het karakter zien en vraag hen of zij nog weten hoe dit karakter heet en welke emotie dit karakter voorstelt.  Dit mag een gesprek zijn over 'mensen in het algemeen'. In les 3 wordt er ingegaan op hun eigen emoties.
 
Dit is Verlegenheid.

Vraag de leerlingen: wat is de emotie verlegenheid eigenlijk? Hoe zie je dit bij iemand? Laat ze de emotie omschrijven. Bijvoorbeeld: 'iets niet durven'.

Vraag eventueel door met: Wat doen mensen als ze verlegen zijn? Leerlingen kunnen voorbeelden geven van wanneer je je verlegen voelt, maar kunnen ook voorbeelden geven over hoe mensen die verlegen zijn zich gedragen: 'niet willen opvallen', 'rood worden', 'zacht praten', etc.

Slide 13 - Slide

Bekijk het fragment (18:11-20:05) waarin de 'nieuwe' puberemoties geïntroduceerd worden en ga bij elke emotie in op de vraag hoe ze zich gedragen.

Waarom heeft onzekerheid zoveel tassen bij zich?

Slide 14 - Slide

Waarom zit verveling zoveel op haar telefoon?

Slide 15 - Slide

Waarom kijkt jaloezie zo naar het groene haar van de andere emotie (afkeer)?

Slide 16 - Slide

Waarom verstopt verlegenheid zich in zijn trui?
Les 2: Welke emoties heeft Riley?

Slide 17 - Slide

Les 2: Welke emoties heeft Riley?

Slide 17 t/m 22.

Slide 18 - Slide

Bekijk fragment 17:35-18:10 waarin Riley Val voor het eerst ontmoet.

Kijk naar het gezicht van Riley. Welke emotie heeft Riley wanneer ze Val ziet?
Antwoord: jaloezie.

Slide 19 - Slide

Kijk weer naar het gezicht van Riley. Welke emotie heeft ze hier?
Antwoord: verlegenheid.

Waaraan kan je dat zien?
Antwoord: ze wordt rood.
Welke emotie heeft Riley niet in dit stukje van de film?
A
Verveling
B
Plezier
C
Verbazing
D
Onzekerheid

Slide 20 - Quiz

Antwoord: C
Met welke nieuwe emotie heeft Plezier de meeste moeite?
A
Verveling
B
Onzekerheid
C
Jaloezie
D
Verlegenheid

Slide 21 - Quiz

Antwoord: B
Welke emoties had Riley wanneer ze een grap maakt in de kleedkamer en de andere meiden er niet om kunnen lachen?
A
Jaloezie
B
Boosheid
C
Verveling
D
Verlegenheid

Slide 22 - Quiz

Antwoord: D
Les 3: Welke emoties heb jij zelf?

Slide 23 - Slide

Les 3: Welke emoties heb jij zelf?

Slide 23 t/m 28.

We hebben onderzoek gedaan naar de emoties van Riley. Tijdens deze les gaan we kijken naar jouw eigen emoties.

Tip: geef, om de drempel voor de leerlingen te verlagen, ook voorbeelden van je eigen emoties.

Slide 24 - Slide

Vraag de leerlingen welke personages zij het leukst vonden om naar te kijken in de film?
Waarom?
Misschien zijn dit wel emoties die ze bij zichzelf herkennen of juist helemaal niet!

Welke personage vonden ze het minst leukst om naar te kijken in de film?

Welke emoties voel jij het vaakst?
De leerlingen mogen twee emoties uitkiezen.
Waarom?
Misschien zijn dit wel emoties die ze bij zichzelf herkennen of juist helemaal niet!

Slide 25 - Slide

Vraag de leerlingen: wie had er voor onzekerheid gekozen? En waarom?
Ga het gesprek aan met leerlingen.
Wanneer voelde jij je voor het laatst onzeker? Waarom? Hoe ziet iemand dit aan jou?

Slide 26 - Slide

Vraag de leerlingen: wie had er verveling gekozen? En waarom?
Ga het gesprek aan met leerlingen.
Wanneer voelde jij je voor het laatst verveeld? Waarom? 
Hoe ziet iemand dit aan jou?

Slide 27 - Slide

Vraag de leerlingen: wie had er voor jaloezie gekozen? En waarom?
Ga het gesprek aan met leerlingen.
Wanneer was jij voor het laatst jaloers? En waarom?
Hoe ziet iemand dit aan jou?

Slide 28 - Slide

Vraag de leerlingen: wie had er voor verlegenheid gekozen? En waarom?
Ga het gesprek aan met leerlingen.
Wanneer was je voor het laatst verlegen? En waarom?
Hoe ziet iemand dit aan jou?
Les 4: Welke andere woorden zijn er voor de emoties?

Slide 29 - Slide

Les 4: Welke andere woorden zijn er voor de emoties?

Slide 29 t/m 37.
Verlegenheid

Slide 30 - Mind map

Vraag de leerlingen welke woorden er nog meer zijn voor verlegenheid.
Voorbeelden: schaamte, schuw, iets niet durven, rood worden, je willen verstoppen.
Jaloezie

Slide 31 - Mind map

Vraag de leerlingen welke woorden er nog meer zijn voor jaloezie of iemand die jaloers is.

Voorbeelden: iets graag willen wat een ander heeft, veel naar anderen kijken.
Verveling

Slide 32 - Mind map

Vraag de leerlingen welke woorden er nog meer zijn voor verveling of met verveling te maken hebben.
  
Voorbeelden: saai, op de bank hangen, ongeïnteresseerd, gapen.
Onzekerheid

Slide 33 - Mind map

Vraag de leerlingen welke woorden er nog meer zijn voor onzekerheid.

Voorbeelden: nerveus zijn, twijfelen, controle willen hebben.
Welke woorden passen bij verlegenheid?
A
Lachen, springen
B
Onopvallend willen zijn, rood worden
C
Onderuitgezakt zitten, gapen
D
Alles onder controle willen houden

Slide 34 - Quiz

Antwoord: B
Welke woorden passen bij jaloezie?
A
Kwaad, ruzie
B
Alles onder controle willen houden
C
Vergelijken met anderen
D
Lachen, springen

Slide 35 - Quiz

Antwoord: C
Welke woorden passen bij verveling?
A
Onderuitgezakt zitten, gapen
B
Kwaad, ruzie
C
Alles onder controle willen houden
D
Paniek, help

Slide 36 - Quiz

Antwoord: A
Welke woorden passen bij onzekerheid?
A
Eenzaam, treurig
B
Kwaad, ruzie
C
Zingen, huppelen
D
Alles onder controle willen houden

Slide 37 - Quiz

Antwoord: D
Les 5: Veel tegelijk voelen

Slide 38 - Slide

Les 5: Veel tegelijk voelen

Slide 39 t/m 43.

In deze les gaan we in op het einde van de film, waarin Riley tijdens een hockeywedstrijd indruk probeert te maken op haar teamgenoten en een paniekaanval krijgt. 
Het zal voor sommige leerlingen een wat lastigere les zijn, omdat er meerdere emoties tegelijkertijd een rol in spelen.

Slide 39 - Slide

Kun je altijd maar één emotie tegelijk voelen? Of kun je ook meerdere emoties tegelijk voelen? Kun je bijvoorbeeld blij én jaloers zijn? 

Bekijk het fragment (1:15:24 - 1:16:18).

Slide 40 - Slide

In de scène heeft Riley een paniekaanval en worden al haar emoties, met name de onzekerheid, haar teveel.

Vraag voor de leerlingen: 
Voel je ook wel eens zoveel tegelijk dat je even niet meer weet wat je moet doen en in paniek raakt?

Slide 41 - Slide

Wat helpt je om weer rustig te worden als het allemaal even teveel wordt?

Slide 42 - Slide

Bedank de leerlingen voor hun aandacht en openheid.
 
Sluit af met de positieve slotscène van de film op deze slide. Fragment: 1:21:58- 1:22:37.
Einde!

Slide 43 - Slide

Vraag de leerlingen wat ze van de lessen vonden. Wat vonden ze leuk? Wat vonden ze minder? Wat hebben ze ervan geleerd?