Creatief Werken Training 4

1 / 16
next
Slide 1: Slide
MentorlesHBOStudiejaar 1

This lesson contains 16 slides, with text slides and 2 videos.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Programma
Hoe gaat het met jullie opdracht?
Terugblik: reminiscentie
Caleidoscopisch denken
Diversiteitscirkel


Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Slide 3 - Slide

Check-in
Terugblik: reminiscentie
Bekijk het volgende filmpje over de koude winters van vroeger
  • Bedenk 3 reminiscentievragen die je kunt stellen 
  • Bedenk een activiteit bij het thema "koude winter"

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Slide 5 - Video

Welke 3 reminiscentievragen kun je bedenken bij dit filmpje?
(Bijvoorbeeld: waar denkt u aan bij het woord 'elfstedentocht'? Kreeg u vroeger wel eens 'ijsvrij' Waar denkt u aan bij het woord "koek en zopie"?)

Welke activiteiten zou je kunnen bedenken bij het thema?
(bijvoorbeeld: samen erwtensoep maken, warme chocomelk met slagroom, Bezoek aan de schaatsbaan en schaatsers bekijken
Gluhwein maken
Een winters landschap knutselen met gkleurd papier
Beeldmateriaal verzamelen en knippen plakken (oude schaatskampioenen, foto’s Elfstedentochten, kinderen met mutsen en wanten, friese doorlopers, etc)

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Slide 7 - Slide

This item has no instructions

Slide 8 - Slide

In bepalde perioden van je leven kunnen sommige aspecten van je identiteit ineens op de voorgrond komen rte staan en alle andere aspecten enorm beinvloeden
Identiteit is dus meervoudig en veranderlijk, al sta je daar niet elke dag bij stil. Je denkt dat je bent wie je bent, maar wie ben je eigenlijk? Deze vraag kun je op persoon-lijk niveau beantwoorden: welke studie je wilt doen, welke baan je wilt kiezen, wat je hobby is, op welke manier je je leven wilt vormgeven, met wie je intieme ver-bindingen aangaat enzovoort. De vraag wie je bent kun je ook op collectief niveau beantwoorden. Zo heeft het land waarin je woont invloed op wie je bent en kunt zijn, door regeringsbeleid en maatregelen die daaruit voortvloeien. Daarnaast zijn er verschillende groepen (meiden, rijken, homoseksuelen, christenen, studenten, Hindoestanen enzovoort) waar je (gewild of ongewild) bij hoort en die invloed hebben op je identiteit. Die groepen kunnen wisselen tijdens je leven. Om dat te beschrijven, spreken wij van ‘aspecten van identiteit’. Achter elk aspect zitten groepen waar je bij hoort. In de sociologie worden die groepen ‘groeperingen’ ge-noemd. Een groepering is een groep waar je bij hoort zonder dat je elk lid van deze groep kent. Alle groeperingen waar je bij hoort bepalen jouw identiteit. In het intersectionele denken wordt het of-of-denken bestreden. Ten eerste zijn er tussen de tegenstellingen vele andere nuanceringen mogelijk en ten tweede zijn de verschillende identiteitsaspecten gelijktijdig aan het werk in je leven.
Wij onderscheiden zeven identiteitsaspecten (volgende SHEET)

Slide 9 - Video

This item has no instructions

'Over de streep'

Slide 10 - Slide

Oefening "Over de streep" doen
Dit zijn wat voorbeelden, voel je vrij om andere vragen te bedenken
hiervoor mbo hebt gedaan
je ouder dan 22 jaar bent
je van dansen houdt
je van voetbal houdt
je tweetalig bent opgevoed
je een (onzichtbare) handicap of beperking hebt
je vroeger gepest bent
je vroeger gepest hebt
je vroeger een Nintendo hebt gehad
je vroeger een Furby hebt gehad
je verliefd bent
je samenwoont
je weleens een gebroken hart hebt gehad
je in een samengesteld gezin leeft
je valt op iemand van hetzelfde geslacht
 
Na elke vraag gaan de studenten die naar voren zijn gestapt weer terug naar hun plek op de lijn. Nadat de docent enkele vragen heeft gesteld aan de klas vraagt hij studenten nu om de beurt hun eigen vraag te formuleren: “ik behoor tot de groep die”, en vervolgens naar voren te stappen. En/of de vraag: “ik denk dat ik de enige ben die…”

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Slide 12 - Slide

De vraag of je een man of een vrouw bent lijkt eenvoudig te beantwoorden. Op grond van lichaamskenmerken is dat namelijk te bepalen. Maar het lichamelijke is maar één kant van de medaille. Want, welke vrouwenrollen en mannenrollen horen daarbij? Wat is je in je socialisatie aangeleerd? Wat voor man of vrouw ben je geworden? Welke boodschappen heb je meegekregen over mannelijkheid en over de taken van mannen in het leven of wat is je rol als vrouw in de samenleving waar jij geboren bent en in de samenleving waar je opgroeit? Van nature ben je een vrouw of man. Maar de opvoeding en socialisatie in bepaalde groepen maken je ook tot vrouw of man. Dit wordt ‘gender’ genoemd. Wat meer invloed heeft, de natuur of de sociale context, is onderwerp van een al lang durend debat. De spanning tussen biologische (sekse-) en culturele (gender-) aspecten van man zijn of vrouw zijn wordt goed uitgedrukt in de bekendste uitspraak van de Franse filosofe en schrijfster Simone de Beauvoir: ‘Men wordt niet als vrouw geboren, men wordt het.’ De genderinvulling van vrou-welijkheid en mannelijkheid en de verwachtingen die daarbij horen, kunnen verschillen, bijvoorbeeld per klasse, per land of regio en ook per religie. Zo zie je dus hoe de verschillende aspecten van identiteit zoals die in de diversiteitscirkel in beeld zijn gebracht elkaar beïnvloeden
Er zijn ook kinderen en volwassenen die het gevoel hebben in een verkeerd lichaam geboren te zijn. Een man kan zich een vrouw voelen en andersom. Dat wordt ook wel genderdysforie genoemd: een gevoel van onbehagen met het eigen geslacht. Mannen en vrouwen met deze ge-voelens hebben in Nederland de mogelijkheid om geslachtsveranderende opera-ties uit laten voeren. Op de site van de Transgendervereniging Nederland worden transgendermensen beschreven als mensen die zich niet, of niet helemaal, thuis voelen in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken van hun ge-boorte. Genderdysforie komt in alle landen en onder alle bevolkingslagen voor en is door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeduid als een medische aandoening. De mate van genderdysforie kan van persoon tot persoon verschillen. Zo kan het voor sommige mensen voldoende zijn om zich (soms in het geheim) te verkleden, ter-wijl anderen ervan overtuigd zijn in een verkeerd lichaam geboren te zijn en daar-om van geslacht willen veranderen. In een langdurig traject met psychologische onderzoeken en medische ingrepen kunnen transseksuele mensen van vrouw in man of van man in vrouw veranderen. Er zijn ook transgenders die leven alsof ze van het andere geslacht zijn maar geen daadwerkelijke geslachtsaanpassingen willen of kunnen ondergaan. Ook binnen de transgenderwereld is er dus sprake van diversiteit.
Leesvragen
Ken je mensen in je eigen omgeving die dit meemaken?
En hoe is het voor jezelf?Wat herken je van jezelf?
Waarin kun je je makkelijk inleven en wat vind je vreemd, en wat is dan precies vreemd voor jou?

Slide 13 - Slide

This item has no instructions

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Slide 15 - Slide

Voorbeeld:
Mensen leven hun levens op kruispunten van allerlei identiteitsaspecten. Al deze aspecten werken op elkaar in, in je leven.
Een voorbeeld kan dit verduidelijken en tegelijk de complexiteit duidelijk maken: je bent 22 jaar (generatie/levensfase). Je studeert rechten (professionele socialisatie). Je bent een man (sekse). Je bent geboren in N-derland, uit Nederlandse ouders en wit of ‘blank’, zoals dat in opsporingsberichten op tv ook wel wordt genoemd (etniciteit). Je hebt medisch onverklaarbare pijnen in je lijf en daardoor ben je beperkt in je functioneren (validiteit). Of een ander voorbeeld: je bent politieagent (klasse en professionele socialisatie), je ouders zijn geboren in Turkije, jij bent tweedegeneratie-immigrant (generatie). Je ziet jezelf als Turks en Nederlands, je hebt ook twee paspoorten (etniciteit) en je bent vrouw (gender).

Voorbeeld

Slide 16 - Slide

This item has no instructions