Les 11: Nederland is veranderd (KLAAR)

1 / 16
next
Slide 1: Slide
MaatschappijkundeMiddelbare schoolvmbo kLeerjaar 3

This lesson contains 16 slides, with interactive quiz, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 70 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

              Startklaar
  • Op je plek zitten 
  • Telefoon in het Zakkie 
  • Jas over de stoel, oortjes in de tas, tas op de grond
  • Schoolspullen op tafel: Boek, Chromebook, JdW-map, etui 
timer
3:00

Slide 2 - Slide

1. Startklaar
Bij de start van iedere les verwelkomt de docent de leerlingen bij de ingang van de deur, noemt leerlingen bij naam, maakt oogcontact en besteedt aandacht aan hun welbevinden. De docent geeft het goede voorbeeld en spreekt hoge verwachtingen uit voor het verloop van de les door succescriteria op gewenst gedrag, schooltaal en effectief leren te benoemen. De leerlingen zijn startklaar: ingelogd in LessonUp, telefoons opgeborgen in het Zakkie, en JdW-map op tafel.
Wat weet je nog
van de vorige les?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions


WERK & MEDIA



Les X: Titel les
Maatschappijleer
HB3B
Les 10: Nederland is veranderd (H7.4, H7.5)

Maatschappijkunde Basis 3
2024-2025
CULTUUR EN IDENTITEIT

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

           Leerdoelen
- Je kunt uitleggen wat emancipatie en de lhbtiq-beweging betekenen (R)
- Je kunt uitleggen hoe emancipatie de Nederlandse samenleving heeft veranderd (I)
- Je kunt uitleggen wat een inclusieve samenleving is (R)
- Je kunt uitleggen waarom respect en tolerantie belangrijke waarden zijn in een inclusieve samenleving (I)

Slide 5 - Slide

3. Leerdoelgericht werken
De docent geeft het onderwerp, RTTI geformuleerde leerdoelen en de lesopbouw aan. De docent weet de leerdoelen goed te laten aansluiten bij de voorkennis en het (taal)niveau van de leerlingen. Gedurende de les wordt continu een terugkoppeling naar de leerdoelen gemaakt om de mate van beheersing te controleren.   
Nederland vroeger
Tot de jaren '60 van de vorige eeuw speelde het geloof een grote rol in het dagelijks leven van mensen. De pastoor of dominee vertelde hoe mensen moesten leven. Je trouwde en kreeg kinderen. Vader werkte en moeder zorgde voor het gezin. Gehoorzaamheid en volgzaamheid waren belangrijke waarden voor die tijd. 

Iedereen moest luisteren naar de kerk, vrouwen moesten luisteren naar de man. Toen vanaf de jaren '60 de invloed van de kerk afnam, begon Nederland te veranderen. 

Slide 6 - Slide

This item has no instructions

Slide 7 - Video

This item has no instructions

Emancipatie
Een deel van de vrouwen zette zich in voor verandering. We noemen dit emancipatie, de strijd voor gelijke rechten en gelijke behandeling. Meer meisjes gingen studeren en geld verdienen. Hierdoor werden ze minder afhankelijk van een man. Bovendien voerden vrouwen met succes actie voor de anticonceptiepil en voor meer rechten bij de keuze voor een abortus. Kinderen krijgen was geen plicht meer, maar een keuze. 

Ook homoseksuele mensen begonnen te strijden voor gelijke rechten. In 2001 werd het homohuwelijk in de wet opgenomen. En in 2023 is in de Grondwet opgenomen dat discriminatie vanwege 'seksuele voorkeur' verboden is. De beweging breidt zich de laatste jaren uit met meer groepen die geaccepteerd willen worden: de lhbtiq-beweging, deze afkorting staat voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender persoon, intersekse persoon en queer. 

Slide 8 - Slide

This item has no instructions

Slide 9 - Link

This item has no instructions

Slide 10 - Video

This item has no instructions

Nederland nu
Voor de basiswaarden vrijheid en gelijkwaardigheid is flink gestreden. Maar nog steeds is er van volledige gelijkwaardigheid geen sprake. Vrouwen verdienen minder salaris dan mannen voor hetzelfde werk. Lhbtiq-personen zijn nog steeds slachtoffer van discriminatie en geweld. Ook voor mensen met een migratie-achtergrond is gelijke behandeling niet vanzelfsprekend. Niet iedereen is blij met alle veranderingen. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze niets meer mogen zeggen. Ze vragen zich af wat er mis is met de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Zij verlangen terug naar de overzichtelijke wereld van vroeger. 

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Omgaan met verschillen
Niet alleen de overheid, maar wij allemaal moeten zorgen voor een inclusieve samenleving. Dit kan alleen met een tolerante houding. Tolerantie betekent dat je accepteert dat mensen soms anders denken of doen dan jij. Als je tolerant bent, veroordeel je iemand die anders is niet. 

Tolerantie heeft veel met respect te maken. Respect betekent dat je anderen in hun waarde laat. Mensen maken misschien andere keuzes dan jij, maar dat betekent niet dat jij beter bent dan zij. Je behandelt anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Als jij niet uitgescholden wilt worden om wie je bent, doe je dat ook niet bij een ander. 

Slide 12 - Slide

This item has no instructions

Opdrachten H7.4 (blz. 199)
H7.4: 1 t/m 6 (blz. 199) 
H7.5: 1 t/m 7 (blz. 205) 

Slide 13 - Slide

This item has no instructions

Huiswerk voor volgende keer
Invullen samenvatting H7.5 (blz. 205)

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

           Begrippen
           uit deze les
Emancipatie =
Gelijkwaardigheid =
LHBTIQ-beweging =
Inclusieve samenleving =
Tolerantie =
Respect = 

Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Slide 16 - Slide

This item has no instructions