1.4 Geluidssterkte

H1.4Geluidssterkte
1 / 11
next
Slide 1: Slide
NatuurkundeMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

This lesson contains 11 slides, with text slides.

Items in this lesson

H1.4Geluidssterkte

Slide 1 - Slide

Wat gaan we vandaag doen?
Inleiding 

Slide 2 - Slide

Leerdoelen 
Je kunt uitleggen wat de amplitude van een trilling is en in welke eenheid deze gemeten wordt. 
Je weet met welk apparaat je de geluidssterkte kunt meten. 
Je kunt uitleggen waarom de geluidssterkte meestal aangegeven wordt in decibel(A). 

Slide 3 - Slide

Introductie
Heel harde geluiden hoor je niet alleen, je voelt ze soms ook. Het geluid in een disco of bij een popconcert staat soms zo hard dat vooral de lage tonen doordreunen tot in je maag.

Slide 4 - Slide

De Amen break
De Amen break is een sample (een kort muziekfragment) die in veel hiphopmuziek gebruikt wordt. De sample duurt iets meer dan vijf seconden waarbij harde en minder harde slagen op de drum elkaar afwisselen. In figuur 1 zie je hoe een computer deze sample weergeeft. De geluidssterkte geeft aan hoe hard het geluid is dat wordt geproduceerd door de geluidsbron.

Slide 5 - Slide

De amplitude van een trilling
Als een basluidspreker het geluid van een bass drum laat horen, kun je de conus zien trillen. Die trilling wordt heviger als je het geluid harder zet. De drukverschillen in de omringende lucht worden dan ook groter. Daardoor klinkt het geluid harder. 
 Je kunt die drukverschillen onderzoeken met een oscilloscoop. Bekijk in figuur 2 de afstand tussen het midden van de trillingen en hun uiterste stand. Dat noem je de amplitude van de trillingen: de afstand tussen het midden en de uiterste stand. 
 De geluidssterkte wordt bepaald door de amplitude. Hoe harder een geluid, hoe groter de amplitude. Als het geluid wegsterft, dan wordt de amplitude nul.

Slide 6 - Slide

Geluidssterkte (decibel - dB)

Slide 7 - Slide

Geluidssterkte (decibel - dB)

Slide 8 - Slide

Geluidssterkte en afstand
Een elektrische scooter maakt veel minder herrie dan een scooter die op benzine rijdt. Met een decibelmeter kun je nagaan of een scooter met een verbrandingsmotor niet te veel lawaai maakt (figuur 4). De geluidssterkte moet daarbij op een vaste afstand van de uitlaat gemeten worden. Dat is nodig omdat de geluidssterkte afhangt van de afstand tot de geluidsbron: op twintig centimeter van de uitlaat meet je een grotere geluidssterkte dan op tachtig centimeter. 

Slide 9 - Slide

  • Geluid verplaatst zich in een bolvorm. 
  • Bij een tweemaal zo grote afstand wordt het viermaal zo zwak.
  • De geluidssterkte neemt dan 2 x 3 dB = 6 dB af. 
Elke keer als de afstand tussen jouw en een geluidsbron halveert, komt er 6 dB erbij. Wordt de afstand verdubbelt dan gaat er 6 dB af.

Slide 10 - Slide

vragen van deze week zijn:

38 t/m 47
3H1 TOETS OP 1 OKT
3H2 TOETS OP 29 SEPT

Slide 11 - Slide