Les 6: De val van de Muur en daarna

De Koude Oorlog
Les 6: De val van de Muur en daarna
1 / 21
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolmavoLeerjaar 3

This lesson contains 21 slides, with interactive quiz, text slides and 5 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

De Koude Oorlog
Les 6: De val van de Muur en daarna

Slide 1 - Slide

De leerdoelen
1.  Je kunt aangeven hoe tijden van spanning en ontspanning elkaar afwisselden.

2.  Je weet hoe de Koude Oorlog eindigde.

Slide 2 - Slide

Wat weet je al van het
einde van de Koude Oorlog?

Slide 3 - Mind map

Kritiek op de V.S.
Nederland steunde de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog, maar vanuit de bevolking kwam er vanaf de jaren '60 steeds vaker kritiek op de situatie in Vietnam.

Slide 4 - Slide

De rest van de wereld...
Vele andere conflicten (buiten Europa) hadden met de Koude Oorlog te maken. Burgeroorlogen in Afrika, guerrillastrijd in Zuid-Amerika en Russische inval in Afghanistan in 1979

Slide 5 - Slide

Overal kernwapens
Zowel de Amerikanen als de Russen hebben hun kernwapens wereldwijd verspreid. Ook in Nederland staan op vliegbasis Volkel tot onvrede van steeds meer Nederlanders.

Slide 6 - Slide

Ronald Reagan
In 1981 kregen de Verenigde Staten een nieuwe president: Ronald Reagan. Hij was fel tegen het communisme en noemde de Sovjet-Unie een "Evil empire". Hij kwam met "Star Wars"

Slide 7 - Slide

Michail Gorbatsjov
In 1985 kreeg de Sovjet-Unie een nieuwe communistische leider: Michail Gorbatsjov. Maar het land had grote financiële problemen. De economie/industrie was sterk verouderd.

Slide 8 - Slide

Glasnost en Perestrojka 
De wapenwedloop en de Koude Oorlog waren te duur. Er moest iets gebeuren. Gorbatsjov kwam met grote economische verandering, perestrojka (hervorming) en glasnost (openheid).

Slide 9 - Slide

Ontwapening
Gorbatsjov ging met Reagan onderhandelen over beëindiging van de wapenwedloop. De V.S. en de SU sloten ontwapenings-verdragen. Ook ging het Russische leger uit Afghanistan.

Slide 10 - Slide

Massale demonstraties
Gorbatsjov trok het Rode Leger ook terug uit alle Oostblok landen. Door de glasnost en perestrojka roken de Oost-Europeanen de vrijheid. Mensen gingen massaal de straat op.

Slide 11 - Slide

Val van de Berlijnse Muur
In 1989 viel het communisme in het ene na het andere land. De DDR vierde in oktober echter het 40-jarig bestaan. Maar ook daar waren grote demonstraties. Op 9 november viel de Muur.

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Video

Duitse eenwording
De Koude Oorlog was voorbij. In de maanden na de val van de Muur verlieten vele mensen de DDR. Dit kon de BRD moeilijk aan. In oktober 1990 vond de Duitse eenwording plaats.

Slide 14 - Slide

Sovjet-Unie uit elkaar
Gorbatsjov kreeg steeds meer problemen in eigen land. De niet-Russische volken wilden ook onafhankelijkheid. Na een mislukte staatsgreep werd Boris Jeltsin de nieuwe president.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Video

En Gorbatsjov dan?
Gorbatsjov verdween naar de achtergrond. Hij speelde geen belangrijke rol meer in de Russische politiek. Zo nu en dan liet hij zich nog zien. In 2022 overleed hij op 91-jarige leeftijd.

Slide 17 - Slide

Slide 18 - Video

Vladimir Poetin
Veel Russen kregen heimwee naar de Koude Oorlog. Toen waren ze nog trots op hun land. In 1999 kwam Poetin aan de macht. Hij wilde van Rusland weer een supermacht maken.

Slide 19 - Slide

Slide 20 - Video

Slide 21 - Video