De vpk zorg voor een PD patiënt is per patiënt verschillend en kan hierdoor heel variërend zijn.
De vpk geeft voorlichting over de verschillende keuze mogelijkheden, geeft adviezen zoals bijvoorbeeld welke PD behandeling in de thuissituatie geschikt is en of er thuis eventueel aanpassingen gedaan moeten worden na aanleiding van het huisbezoek.
PD is een thuisbehandeling, maar de dialyseverpleegkundige is 24/7 bereikbaar bij problemen rondom de PD. Wanneer er geen nachtdienst aanwezig is, wordt er gebruik gemaakt van een bereikbare dienst, die thuis gebeld kan worden voor vragen van patiënten of zelfs opgeroepen kan worden om naar het ziekenhuis te komen, om bijvoorbeeld een test te doen of er geen buikvliesontsteking aanwezig is.
Psychische en sociale ondersteuning, dit begint al op de nierwijzerpoli, wanneer patiënten nog niet starten met dialyse. Bij alle behandelingen is er nauw contact tussen de patiënt, de vpk, de nefroloog, de diëtist en de medisch maatschappelijk werker. De vpk heeft geregeld contact met hen o.a. tijdens MDO's.
Wanneer er problemen zijn, zoals een peritonitis, wordt er van de vpk verwacht al een actieplan te hebben bedacht om voor te stellen aan de nefroloog. Waarop de nefroloog zijn goedkeuring kan geven of eventueel bijstelling van het actieplan nog nodig is. Ook voor het aanpassen van de dialyse schema's wordt enige zelfstandigheid en dus ook inzicht van de vpk verwacht.
Uiteraard zorgt de vpk indien nodig ook voor de verzorging en behandeling van de katheter en de insteekopening. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstoken zijn.