Hoe praat je over racisme?

Heb jij wel eens ervaren dat je anders werd behandeld vanwege je huidskleur?
A
ja
B
nee
1 / 15
next
Slide 1: Quiz
Mens & MaatschappijMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 1

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Heb jij wel eens ervaren dat je anders werd behandeld vanwege je huidskleur?
A
ja
B
nee

Slide 1 - Quiz

Slide 2 - Video

Slide 3 - Video

Slide 4 - Link

Slide 5 - Link

Wat is etnisch profileren?

Slide 6 - Open question

Etnisch profileren
Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan witte Nederlanders terwijl daar geen objectieve reden voor is. Etnisch profileren draagt bij aan een negatieve beeldvorming over etnische minderheden, schaadt de legitimiteit van de Nederlandse politie en draagt niet bij aan de bestrijding van criminaliteit.
Etnisch profileren is een vorm van discriminatie en daarom in strijd met de mensenrechten. Wanneer de politie zonder goede of geldige reden iemand stopt, controleert, fouilleert of aanhoudt, (mede) vanwege zijn huidkleur of herkomst is er sprake van etnisch profileren.

Slide 7 - Slide

De baan die aan je voorbij gaat
Zwarte en gekleurde Nederlanders maken structureel minder kans op een baan of stageplek dan witte Nederlanders. In juli 2019 belde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitzendbureaus met de vraag of die werknemers kon leveren die niet van buitenlandse komaf waren. Veel uitzendbureaus, allemaal niet aangesloten bij de brancheverenigingen, gingen in op dat verzoek. 

Slide 8 - Slide

Welk percentage uitzendbureaus beloofde geen uitzendkracht met een kleurtje te sturen?
A
10%
B
20%
C
30%
D
40%

Slide 9 - Quiz

Uit een ander onderzoek, van de Universiteit Utrecht, blijkt dat witte sollicitanten met Nederlandse namen meer kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek dan mensen met een migratieachtergrond.
Hoeveel procent meer kans?
A
10%
B
20%
C
30%
D
40%

Slide 10 - Quiz

De zoektocht naar een woning
In 2019 doet de gemeente Utrecht, na publicaties in de Groene Amsterdammer, onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt. De resultaten zijn weinig florissant. Makelaars en particuliere verhuurders discrimineren op grote schaal homoseksuele stellen en mensen met een niet-westerse naam, blijkt. Negentig procent van de onderzochte makelaars is bereid om op een discriminerend verzoek van de verhuurder in te gaan. Een deel zegt zich er niet van bewust te zijn dat dit van de wet niet mag, een deel zegt dat wel te weten, maar gaat toch mee in het verzoek om geen homostellen of allochtonen uit te nodigen.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Link

N-woord
 Het is dus een term voor iedereen met een zwart Afrikaans uiterlijk, met een ondertoon van ongelijkheid. In de Verenigde Staten gaat de witte bevolking tijdens de slavernij het nog veel denigrerender woord ‘nigger’ gebruiken. In Nederlandse documenten uit die tijd komt ‘nikker’ niet voor. Waarschijnlijk is dit woord pas later in het Nederlandse spraakgebruik terecht gekomen, wellicht doordat het voorkomt in het boek ‘De hut van Oom Tom’ uit 1853.

Steeds meer betekent de toevoeging ‘neger-’ ook iets. Het negerpopje heeft bijvoorbeeld vaak iets zieligs 

Taal verandert en is nooit neutraal.

Slide 13 - Slide

Wat zijn argumenten om het 'n-woord' niet te gebruiken?

Slide 14 - Open question

Slide 15 - Video

More lessons like this