Axolotl

1 / 13
next
Slide 1: Slide
BiologieSpeciaal OnderwijsLeerroute 7

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Welk dier is dit?
A
Axolotl
B
Olm
C
Sloveense waterhagedis
D
Vuursalamander

Slide 3 - Quiz

Axolotl

Slide 4 - Mind map

De axolotl is een amfibie die zijn hele leven eigenschappen van een larve
(jonge amfibie) houdt. Hij heeft uitwendige kieuwen en een staartvin, waardoor hij goed aangepast is aan het leven in water. 
De axolotl eet kleine diertjes, zoals watervlooien. Hij kan prooidieren
alleen goed waarnemen als ze bewegen. Het dier heeft geen natuurlijke vijanden, behalve zijn soortgenoten. 

Slide 5 - Slide

Informatie (deel 1)
De axolotl leeft in koel, zuurstofrijk, zoet water. Dat moet natuurlijk in een aquarium zo goed mogelijk worden nagebootst. De temperatuur van het water ligt idealiter tussen de 12°C en 20°C. Waarden onder de 10°C schaden de salamanders niet – zodra het water echter warmer dan 24°C wordt, beginnen ze paniekerig in het aquarium rond te zwemmen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer de stofwisseling van de dieren wordt aangewakkerd. Bovendien kunnen in dit geval ziekten uitbreken, die de dood tot gevolg kunnen hebben. Temperaturen van 1°C tot 2°C zijn geen enkel probleem voor de diertjes.


Slide 6 - Slide

Een axolotl is een.........
A
vis
B
amfibie
C
reptiel
D
modderkruiper

Slide 7 - Quiz

De axolotl komt voor in de zee
A
ja
B
nee

Slide 8 - Quiz

Een axolotl wordt ook wel ..........genoemd
A
watersalamander
B
waterhond
C
zeekoe

Slide 9 - Quiz

informatie (deel 2)
De axolotl gedijt goed in hard water met een pH-waarde van meer dan 7. In te zacht water kunnen die diertjes even hun kleur verliezen. Dit is niet per se gevaarlijk, maar kan toch voor stress zorgen. Als er alleen maar zacht water uit de leiding komt, kan het nog met zouten zoals natrium, kalium en calcium worden aangevuld. pH-waarden tussen ongeveer 7 en 7,5 zijn optimaal.    


Slide 10 - Slide

Hoe ademt een axolotl
A
Via de kieuwen
B
Via de longen
C
Via de huid
D
Via het celmembraan

Slide 11 - Quiz

Dirty Laucistic
Leucistic
Copper
Gold Albino

Slide 12 - Drag question

informatie (deel 3 )
De axolotl kan prima alleen of in paartjes worden gehouden. De amfibieën kunnen maar zelden goed met andere diersoorten samenleven. Vissen zijn minder geschikt als gezelschap, omdat die voornamelijk als voedsel worden gezien. Op het moment dat je jouw axolotl(s) voert, moet het licht sowieso gedimd worden, omdat de axolotl nachtdieren zijn. Hoe meer axolotl je in een aquarium wilt gaan houden, hoe groter het grondoppervlak moet zijn. Per volwassen axolotl moet je uitgaan van 50 tot 80 liter ‘plaats’ in het water, de hoogte van het aquarium is daarbij minder belangrijk – een grondoppervlakte die groot genoeg is, is daarbij belangrijker. De verlichting moet eerder zwak uitvallen. Om een hoog zuurstofgehalte in stand te houden is een buitenfilter en eventueel daarbij nog een zuurstof pomp aan te bevelen. Je kunt planten samen met axolotls houden.

Slide 13 - Slide