Der Lauf der Dinge: Kunst en wetenschap, Kunst en Vermaak

1 / 12
next
Slide 1: Slide
KunstMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 5

This lesson contains 12 slides, with interactive quiz, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Slide 2 - Slide

We spelen het spel van MT van de Kamp waarbij de leerlingen moeten zoeken naar de juiste begrippen die horen bij de tijdsperiode Moderne Cultuur en die horen bij Massacultuur
Duur: ca. 15 minuten (uitleg/instructie, samen zoeken en papiertjes ordenen op de twee tafels, 'nakijken'/bespreken).
Film kijken & Notities maken
We gaan "Der Lauf der Dinge" kijken en daar vervolgens vragen over maken. Voor nu: maak aantekeningen!

 1- VORM- INHOUD- BETEKENIS
2- Eigen gedachtes bij het kijken naar deze installatie/film

Slide 3 - Slide

De leerlingen bekijken de film en maken aantekeningen over wat ze zien. 

Slide 4 - Video

Der Lauf der Dinge is een art-film uit 1987 van het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss.


Wat hebben we zojuist gezien?
Welke twee kunstwerken zagen we?

Slide 5 - Open question

Deze video toont de kijker in 29:45 minuten een reeks van kettingreacties. De reactie is vooral opgebouwd met herkenbare materialen zoals autobanden, ladders, stoelen, ballonnen, houten balken en planken die vlam vatten, omvervallen, smelten, exploderen enz. Fischli en Weiss, de makers van dit kunstwerk, maken gebruik van alle vormen van fysische en mechanische krachten en chemische principes in een creatie van hun eigen verbeelding. De kettingreactie is opgebouwd over een lengte van 20 tot 30 meter in een magazijn. We zagen een zojuist een combinatie van twee werken. Enerzijds bestaat de kettingreactie op zich, anderzijds bestaat de film.

Het kunstwerk combineert kunst, techniek, natuurkunde en scheikunde. 
Vragen bij dit kunstwerk
Stap 1: Maak tweetallen.
Bij elke vraag: bedenk eerst 5 minuten zelf een antwoord (stap 2), daarna bespreek je samen elkaars antwoorden (stap 3) en kom je tot een gezamenlijk antwoord (stap 4, ook in ca. 5 minuten).
Uiteindelijk: klassikale bespreking van de antwoorden (stap 6). Wat leren we van elkaar? Waar zijn we het mee eens of oneens? 

Slide 6 - Slide

Ik deel een blad met vragen uit en lijntjespapier. Hier schrijven zij eerst individueel een antwoord op (Denken), dan samen bespreken (Delen) en herschrijven, tot slot bespreken we (enkele) vragen klassikaal (Uitwisselen).

De vragen zijn met name gericht op de invalshoeken: Kunst en Opdrachtgever, Kunst en Vermaak, Kunst en Wetenschap, Kunst en Esthetiek, Kunst en Religie, Kunst Intercultureel.
Kinetische kunst
vanaf 1920 - Kunst die werkelijk beweegt. De beweging staat centraal. Later werd aan de beweging ook het element licht toegevoegd. Het kunstwerk wordt opgebouwd met allerlei materialen en de beweging wordt veroorzaakt door tussenkomst van de kijker, door een mechaniek of door luchtverplaatsing. Kunst en techniek komen samen!






Theo Jansen                                                                             Jean Tinguely

Slide 7 - Slide

Kinetische kunst is een richting in de moderne kunst, waarbij met bewegende objecten gewerkt wordt. Waar de traditionele kunst statisch is, werkt de kinetische kunst met natuurkrachten (wind, water) of mechanische krachten (magneten, motoren), ofwel door de toeschouwer. De Kinetische kunst begon bij de Amerikaan Alexander Calder, zo rond 1920. Deze kunst was een uitlaatklep voor het toepassen van de nieuwe technologie en wetenschappelijke onderzoeken. De basis van deze kunstvorm zijn de technische realiteiten uit onze omgeving en de bewuste integratie hiervan in het gebied van de kunst.

Slide 8 - Slide

Jean Tinguely en Nikki de Saint Phalle, Stravinsky Fountain naast het Centre Pompidou in Parijs.

Ik vraag de leerlingen of iemand deze fontein kent/herkent. Daarna vraag ik hen waarom het kinetische kunst zou kunnen zijn. 
Kinetische kunst
Voorbeeld: Strandbeest - Theo Jansen

Slide 9 - Slide

Korte uitleg over kinetische kunst door middel van een voorbeeld van Theo Jansen, die ik vaak op het strand bij mij zie!

Slide 10 - Video

Meer actueel voorbeeld, dat aansluit bij wat wij als laatste opdracht gaan doen: zelf een korte kettingreactie maken en filmen!
Nu gaan we zelf aan de slag met 
Kinetische Kunst!

Gebruik wat je wilt om een kettingreactie te vormen, maak een filmpje ervan (ca. 10-15 seconden) en upload dit op Classroom

Slide 11 - Slide

This item has no instructions

Vragen?

Slide 12 - Slide

Als er geen vragen zijn, vraag dan of ze alles hebben begrepen en geef een korte terugblik van de les: Wat hebben we geleerd, wat hebben we gedaan en wat moet er nu nog gebeuren (bijv. filmpje uploaden op Classroom)?