Een kijkje in de keuken van Kunsthal KAdE

KIJKJE IN DE KEUKEN
1 / 19
next
Slide 1: Slide
Kunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 6-8

This lesson contains 19 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

KIJKJE IN DE KEUKEN

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Slide 2 - Video

Vertel: Binnenkort gaan jullie de tentoonstelling Mirror I Mirror Reflect Yourself bekijken bij Kunsthal KAdE in Amersfoort. Een tentoonstelling over spiegels.

Bespreek: Maar welke stappen gaan er vooraf aan het maken van een tentoonstelling? Hoe zoek je de kunstwerken bij elkaar en wie werken er eigenlijk in een Kunsthal? Ik neem je vandaag mee in ‘in de keuken’/ of achter de schermen van Kunsthal KAdE om dat uit te zoeken!



Wat is een kunsthal?
A
Een hal waar je kunst kunt kopen
B
Een museum
C
Een plek waar je kunst kunt bekijken

Slide 3 - Quiz

Doen: We beginnen met een Quiz. Want wat is een Kunsthal? Laat leerlingen hun vingers opsteken om het juiste antwoord te geven. Ga in gesprek met elkaar. Waarom denk je dat?




In een kunsthal kun je kunst bekijken. 
Waar komt al die kunst vandaan?

Slide 4 - Slide

Tip: klik op het vraagteken voor een vraag om te bespreken. 

Vertel: Een kunsthal heeft zelf geen collectie, zoals een museum. Voor iedere tentoonstelling leent Kunsthal KAdE kunst van over de hele wereld. Na de tentoonstelling gaat de kunst weer terug.

In              stappen een...

tentoonstelling maken...

Slide 5 - Mind map

Vertel: Je weet nu wat een Kunsthal. Maar hoe maak je een tentoonstelling en wat komt daar bij kijken?

Doen: Maak een woordspin van de stappen die je moet zetten voordat een tentoonstelling staat.

Tip: Denk daarbij aan: onderzoek doen, kunstenaars mailen, kunstwerken vervoeren, uitpakken en ophangen. Hoe ver komen de leerlingen? Bespreek de woordspin.

Bespreek: de antwoorden. Een tentoonstelling maken in tien stappen, zou dat kunnen? Er komt dus heel erg veel kijken bij het maken van een tentoonstelling.

Judith is de curator, ook wel tentoonstellingsmaker. Wist je dat.. er verschillende tentoonstellingsmakers zijn. Sommigen maken alleen tentoonstellingen over oude kunst. Judith maakt tentoonstellingen over fenomenen als: balans, oorzaak-gevolg, schaduw en meer.
Marjory is projectmedewerker. Wist je dat.. een tentoonstelling maken soms wel twee jaar duurt. Daar kan de curator wel een beetje hulp bij gebruiken. Dat doet de projectmedewerker!
Michiel is beheerder. Wist je dat.. beheer ook alle tentoonstellingen opbouwt. Zij verven de ruimtes, bouwen sokkels en vitrines, pakken kunstwerken uit?
Jan is beheerder. Wist je dat.. beheer ook verantwoordelijk is voor het openen en aanzetten van de tentoonstelling voor bezoekers?
Florens is beheerder. Wist je dat.. beheer onder andere de kunstwerken ophangt en installeert in de tentoonstelling?
Maret is educator. Wist je dat.. een educator onder andere rondleidingen en workshops bedenkt en ontwikkelt? 
Tess is educatie medewerker en publieksbegeleider. Wist je dat.. alle activiteiten rondom de tentoonstellingen door haar worden georganiseerd en begeleid?
Mirjam is Office Manager. Wist je dat.. Mirjam alle vragen van bezoekers beantwoord?
Josephine is marketing-en communicatiemedewerker. Wist je dat.. een communicatiemedewerker ervoor zorgt dat de tentoonstellingen onder de aandacht worden gebracht bij het publiek! 
Robbert is de directeur en ook curator. Wist je dat.. de directeur verantwoordelijk is voor de hele Kunsthal, daarnaast maakt hij ook tentoonstellingen!
Paulien is de vrijwilligerscoordinator. Wist je dat.. alle vrijwilligers door haar aangestuurd worden. De Kunsthal draait volledig op de hulp en inzet van zo'n 70 vrijwilligers.
Wie werken er..
1

Slide 6 - Slide

Vraag: Stap 1 - wie werken er allemaal in een Kunsthal? Welke beroepen kom je daar tegen? 

Doen: Hier zie je het team van Kunsthal KAdE. Wie doet wat in de Kunsthal denk je? 

Tip: Klik op het vraagteken om meer te leren over wat een medewerker doet. 

Vraag: Wie zou er in een Kunsthal willen werken? Wat zou je dan voor functie willen hebben en waarom?
Het idee
2
1
2
3

Slide 7 - Drag question

Doen en bespreken: Zet de afbeeldingen in de goede volgorde. 

Een tentoonstellingsmaker wil een tentoonstelling maken. Maar dat kan niet zomaar. Eerst moet het idee uitgewerkt worden in een projectplan. De tentoonstellingsmaker moet passende kunstwerken vinden bij het thema: spiegels en daarvoor heel veel research doen. Daarna moet geld aangevraagd worden om het mogelijk te maken de tentoonstelling te bouwen en alle kunstwerken te vervoeren. 
Kunstenaarsatelier >> Kunstenaars bewaren zelf kunstwerken, of maken soms iets nieuw speciaal voor een tentoonstelling.
Galerie >> Een galerie verkoopt kunst namens de kunstenaar, op een speciale kunstmarkt bijvoorbeeld.
Museum >> Musea hebben vaak meer kunst dan ze kunnen laten zien in de zalen. Die kunst zit in depots en kan geleend worden.
Verzamelaars >> Soms komt kunst uit de huiskamer van een kunstverzamelaar. 
Kunstwerken
3
Tentoonstellingsmaker

Slide 8 - Slide

Vraag en bespreek: Bekijk de afbeeldingen. Waar komt de kunst vandaan, denk je? Van wie of wat worden de kunstwerken geleend? Je ziet hier vier voorbeelden van waar kunst vandaan komt. Bespreek ze met elkaar. Welke herkennen leerlingen en wat is er nieuw?

En kan iets dat jij gemaakt hebt bijvoorbeeld ook zomaar in een Kunsthal terecht komen? 

Tip: klik op het plusje voor meer informatie over een beeld.
Transport
4

Slide 9 - Slide

Bespreek: Je weet nu dat kunstwerken van heel veel verschillende plekken geleend kunnen worden. De kunstwerken worden vervolgens uit alle hoeken van de wereld naar Amersfoort gehaald om de tentoonstelling in te kunnen richten.

Bekijk de video: Waar kijk je denk je naar?
 
Vertel: Dit kunstwerk heeft een hele lang reis afgelegd over zee in een container, helemaal vanuit Amerika naar hier. Het kunstwerk komt hier de Kunsthal binnen. 




Op welke manieren kun je
kunstwerken vervoeren?
A
Per boot over zee
B
In een vracht vliegtuig
C
Per beveiligde vrachtwagen
D
Op andere manieren, zoals...

Slide 10 - Quiz

Doen: Bespreek de antwoorden van de leerlingen. Welke andere manieren zijn er volgens hun nog meer om kunstwerken te vervoeren?

Opbouwen
5

Slide 11 - Slide

Bespreek: Wat komt er allemaal kijken bij het opbouwen van een tentoonstelling?

Iedere tentoonstelling zijn de muren een andere kleur, moeten er soms sokkels of wanden gebouwd worden, hele installaties om kunstwerken op te hangen zoals je hier op de foto ziet. 
Uitpakken
Bouwen en inrichten
Installeren
Beheer/ bouwteam

Slide 12 - Slide

Bespreek: Het team van beheer, samen met vrijwilligers bouwen iedere tentoonstelling op. De kunstwerken die binnen komen worden uitgepakt, op de tweede foto zie je de werkplaats waar ze van alles bouwen en de derde foto is een installatie foto van de Olifant die zo'n twee jaar geleden in de tentoonstelling 'Balancing Act' hing.

Tip: Klik op de knop installeren om het geïnstalleerde werk te bekijken.

Vraag: Op welke manier is het kunstwerk van de Olifant geïnstalleerd denk je?
Inrichten
6
Voor
Na
Directeur/ curator

Slide 13 - Slide

Bespreek: De directeur van Kunsthal KAdE is ook tentoonstellingsmaker. Hij is dus verantwoordelijk voor alles en iedereen in de Kunsthal. Maar hij denkt met name ook mee over de inrichting van de tentoonstelling, waar wat komt te hangen en waarom.

Vraag: Wat vind je van de plaatsing van de enorme spiegelmobile. Zou jij het werk ook zo opgehangen hebben?  


Promotie
7
Communicatie & Marketing

Slide 14 - Slide

Bespreek en vraag: Denk eens goed na, als je over straat loopt in jouw wijk, of je bent onderweg naar school. Kijk je dan wel eens om je heen en wat zie je dan? In een bushokje zie je waarschijnlijk reclame, of op een bord langs de rand van de weg? 

Vraag: Welke manieren van reclame maken zie je hier in de afbeeldingen?

Vertel: Communicatiemedewerker zijn is misschien wel een van de belangrijkste banen. Want je kan wel een super mooie tentoonstelling hebben staan, maar als niemand er van weet, dan krijg je geen bezoekers. 

Producten & vragen
9
Shop & Vrijwilligers
Office Manager

Slide 15 - Slide

Vertel: Gemiddeld bezoeken zo'n 200 mensen per dag Kunsthal KAdE en ook de bijbehorende KAdEShop. KAdE draait volledig op de inzet van maar liefst 60 vrijwilligers die aangestuurd worden door de vrijwilligers coordinator. 

Bedenk je eens dat 100 van de 200 bezoekers op een dag vragen hebben over openingstijden, tickets, of andere dingen. Zij kunnen terecht bij de Office Manager. 
Educatie
8
Educatie
KAdEStudio
KAdEStudio
Opbouw
KAdEstudio

Slide 16 - Slide

Bespreek: Bij iedere tentoonstelling maakt de educator een educatie programma en educatie ruimte waar bezoekers zelf kunnen spelen met thema's uit de tentoonstelling. 

Tip:
klik op de 'oogjes' om afbeeldingen te zien. 

Stel jij zou een educatie ruimte mogen bedenken bij de tentoonstelling die nu te zien is in Kunsthal KAdE over 'spiegels'. Wat zou je bezoekers dan willen laten doen in de ruimte en waarom?

Publiek
10
Publiek
Luisterverhalen
Doe-boekje
Workshop
Kindercollege

Slide 17 - Slide

Bespreek: Rondom iedere tentoonstelling maakt Kunsthal KAdE een programma met activiteiten, lezingen, kindercolleges, rondleidingen en meer. Zodat bezoekers niet alleen kunst kunnen kijken, maar er ook iets mee kunnen doen! 

Stel je voor dat jij bezoeker bent van de Kunsthal. Welk van de afbeeldingen spreken jou dan aan en zou je wel uit willen proberen?
Zou je nu je dit allemaal weet
in een Kunsthal willen werken?
😒🙁😐🙂😃

Slide 18 - Poll

This item has no instructions

Kunstwerk 1
'Bonnet' van kunstenaar Job Koelewijn.
Kunstwerk 2
'Plankboy' (Narcissus) van kunstenaar Sean Landers.
Kunstwerk 3
Mirror Balloon van kunstenaar Jeppe Hein.

Slide 19 - Slide

Opdracht (15 minuten)

Vandaag zijn we allemaal even medewerkers van de Kunsthal. 

Jullie juf is de tentoonstellingsmaker en ik ben de museumdirecteur. Juf heeft drie kunstwerken uitgekozen voor de tentoonstelling die zij gaat maken over het thema: spiegels. We gaan jullie nu opdelen in groepjes en iedereen krijgt een rol. Let op: de museumdirecteur weet alles, dus als je even vastloopt, mag je aan hem of haar een vraag stellen.

Kunstwerk 1: 
3 Assistent tentoonstellingsmakers 
(Zij gaan een stukje tekst schrijven over het kunstwerk. Wat zie je, waar gaat het over en wat wil je dat bezoekers weten over dit kunstwerk) 

3 Leerlingen 
(Zij gaan luisteren naar het 'bijschrift' zoals wij dat noemen, dat de tentoonstellingsmakers hebben geschreven. En daar vervolgens vragen over stellen). 

3 Bouwers  
De bouwers moeten nadenken over hoe dit kunstwerk gepresenteerd gaat worden aan het publiek. Is dit een werk dat hangt, op een sokkel staat, is het werk groot of klein, is het voor iedereen zichtbaar, welke kleur wand komt er achter het werk?

Kunstwerk 2: 
3 Assistent tentoonstellingsmakers 
3 Leerlingen 
3 Bouwers  

Kunstwerk 3: 
3 Assistent tentoonstellingsmakers 
3 Leerlingen 
3 Bouwers  


Juf: museumdirecteur (tentoonstellingsmaker: drie kunstwerken, rondleiders: verhaal vertellen of leerlingen feedback geven, twee werken uitkiezen uit de tentoonstelling.

More lessons like this