Les 11: Karamel (suiker)

Les 10: Karamel (suiker)
1 / 14
next
Slide 1: Slide
GWOMiddelbare schoolvmbo gLeerjaar 1

This lesson contains 14 slides, with interactive quiz, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Les 10: Karamel (suiker)

Slide 1 - Slide

Planning

  • Theorie
  • Praktijk

Slide 2 - Slide

Na vandaag:

  • Je weet hoe suiker gemaakt wordt
  • Je kan de voordelen en nadelen van suiker benoemen
  • Je weet hoe karamel gemaakt wordt



Slide 3 - Slide

Hoe wordt suiker gemaakt?
  1. Zet de productie van suiker in de juiste volgorde;
  2. We bekijken het filmpje over suiker; 
  3. Je mag je volgorde nog 1x aanpassen. 

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Video

1. Suikerbieten worden geteeld op het land
Suiker wordt gewonnen uit suikerbieten, die vooral op kleigronden verbouwd worden. De suiker zit in opgeloste vorm in de cellen van een suikerbiet. In de suikerfabriek wordt de suiker uit de biet gehaald. Vanaf september tot eind december worden de bieten gerooid, waarna ze naar de suikerbietenfabriek vervoerd worden. Deze periode heet de bietencampagne

Slide 6 - Slide

2. Aankomst bij de fabriek
Eenmaal aangekomen bij de fabriek worden de suikerbieten eerst gewogen en wordt er gekeken wat het suikergehalte is. Vervolgens gaan de bieten, via een bietenpomp, de fabriek in. In de fabriek worden de bieten eerst goed gewassen.


Slide 7 - Slide

3. Voorbewerking
De schone bieten worden via een bietenophaler naar de voorraadbunker gebracht. Daarna worden ze in de snijmolens in kleine reepjes gesneden. De reepjes worden vervolgens via een transportband naar de broeitrog gebracht.

Slide 8 - Slide

4. Het winnen van sap
In een grote cilindervormige trommel met water
worden de reepjes verwarmd tot 75 C en vervolgens in de diffusietoren gepompt. Hierdoor lost de suiker in de reepjes op en er blijft een dik suikersap (ruwsap) over. Het droge snijdsel waar het suikersap uitgehaald is noemt men pulp en wordt verwerkt als veevoer.

Slide 9 - Slide

5. Sapzuivering
Het ruwsap wordt vervolgens naar de sapzuivering gepompt. Het sap bestaat voor 15% uit suiker, maar heeft nog een heleboel andere bestanddelen. Het moet dus nog gezuiverd worden. Dit gebeurt met kalkmelk. Je krijgt uiteindelijk een mooie heldere vloeistof die nu dunsap heet. Een bijproduct dat ontstaat is schuimaarde. Dit wordt als meststof gebruikt.

Slide 10 - Slide

6. Verdamping
Het dunsap wordt door verdampers gevoerd en met behulp van stoom verwarmd. Hierdoor verdampt het water uit het sap. Het wordt ingedikt tot een sap met een suikergehalte van 65%. Wat er overblijft noemt men diksap

Slide 11 - Slide

7. Kristallisatie
Via een filter gaat dit diksap naar de kookpannen. verdampt is. Vervolgens wordt er poedersuiker in de pan gedaan. Op dat moment hecht de suiker zich aan de poedersuiker en ontstaat een stroperige massa. 

Slide 12 - Slide

8. Centrifugeren en koelen
De vloeistof en de kristallen worden nu van elkaar gescheiden door een grote centrifuge. Je houdt dan stroop (melasse) en witte suiker over. De suikerkristallen in het witte suiker worden nog een keer schoongespoeld met water. Hierna wordt de suiker gedroogd en gekoeld en gaat naar de opslag. Er blijft nog een zoete stroop over. Dit heet Melasse.

Slide 13 - Slide

Suiker in een product zorgt voor:
A
Smaak
B
Kleur
C
Vorm
D
Alle antwoorden zijn juist

Slide 14 - Quiz