CKV 'Feit & Fictie' in de muziek
Feit&Fictie 
Culturele Kunstzinnige Vorming
in de muziek
1 / 16
next
Slide 1: Slide
CKVCulturele en kunstzinnige vormingMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4

This lesson contains 16 slides, with text slides and 8 videos.

time-iconLesson duration is: 50 min

Introduction

Aan het einde van deze les kun je de kunstdiscipline 'muziek' onderzoeken en bespreken aan de hand van de de dimensie 'Feit & Fictie'.

Items in this lesson
Feit&Fictie 
Culturele Kunstzinnige Vorming
in de muziek

Slide 1 - Slide

Leerdoel
Aan het einde van deze les kun je de kunstdiscipline 'muziek' onderzoeken en bespreken aan de hand van de de dimensie 'Feit & Fictie'.
Slide 2 - Slide

Feit & Fictie
Soms kiest een kunstenaar ervoor om vanuit bestaande feiten te werken, anderen kiezen ervoor om iets compleet nieuws te verzinnen. In de muziek werkt het ook zo. Sommige componisten verzinnen een heel nieuw muziekstuk, anderen gebruiken ouder muzikaal materiaal als basis voor een nieuw stuk.


Slide 3 - Slide

Sample, Cover, Remix, Inspiratie uit klassieke muziek

Slide 4 - Slide

Inspiratie klassieke muziek
Er zijn verschillende componisten die beïnvloed worden door klassieke muziek en die invloeden verwerken in hun eigen nummers. 


Slide 5 - Slide

Slide 6 - Video

Cover
Een cover is een uitvoering of opname van een bestaand lied door een andere artiest dan de oorspronkelijke componist en tekstdichter. Vooral moderne popmuziek wordt veel gecoverd. Een cover kan een bewerking, maar ook een kopie van het origineel zijn. Sommige covers zijn bekender dan het origineel, bijvoorbeeld 'I Got A Woman' van Ray Charles (uit 1958) 
door Kanye West & Jamie Foxx maar dan onder de titel Gold Digger.Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

Slide 9 - Video

Sample
Samplen is het overnemen en eventueel bewerken van een kort stukje muziek. Er zijn verschillende soorten samples, zo kan bijvoorbeeld een blazerspartij, een riff (een ritmisch basispatroon) een stukje bas, een stukje drum, een stukje lyric of vocal worden hergebruikt in een nieuw nummer. Een bekend voorbeeld hiervan is California Love van 2Pac, met een sample uit Woman to Woman van Joe Cocker.


Slide 10 - Slide

Slide 11 - Video

Slide 12 - Video

Slide 13 - Video

Remix
De term remix is oorspronkelijk afkomstig uit de reggaemuziek, maar is vooral bekend geworden door de hedendaagse dancemuziek. Het is een ruim begrip, waaronder gewoonlijk de bewerking van een beschermde opname wordt verstaan. Het origineel wordt bijvoorbeeld gecombineerd met een ander werk, in een andere toonsoort of maatsoort gezet, of wordt digitaal omgezet naar een ander genre, waardoor een nieuw muziekstuk ontstaat. 
Het wordt op dit moment vooral veel in de dancemuziek gebruikt, bijvoorbeeld I Took A Pill In Ibiza (oorspronkelijk van Mike Posner) in de remix van Seeb.Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

Slide 16 - Video