Televisie en computer 10bc

Televisie en computer 10bc
1 / 13
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

This lesson contains 13 slides, with text slides and 1 video.

Items in this lesson

Televisie en computer 10bc

Slide 1 - Slide

Inhoud
Herhaling
Uitleg
Huiswerk

Slide 2 - Slide

Herhalingsvragen
  • Omschrijf de gevolgen van de onafhankelijkheid van Indonesië.
  • Omschrijf de strijd voor onafhankelijkheid van Suriname. 
  • Omschrijf de gevolgen van de onafhankelijkheid van Suriname.
timer
6:00

Slide 3 - Slide

Migratie 
In veel Europese landen met koloniën gebeurde hetzelfde als in Nederland. Frankrijk had veel koloniën gehad - Algerije, Marokko, Ivoorkust, Niger en Mali. 
Na 1960 waren ze allemaal onafhankelijk, soms na een bloedige koloniale oorlog. Uit deze vroegere koloniën kwamen migranten naar Frankrijk. 
Hetzelfde gold voor Groot-Brittannië en India en Pakistan. 

Slide 4 - Slide

Gastarbeiders
Een andere reden voor vele migranten was het gebrek aan arbeiders. Tussen 1960 en 1970 ontwikkelde de Europese industrie zich snel. Binnen Europa waren hier te weinig arbeiders voor. Vele arbeiders kwamen uit Turkije en Marokko. 
Ze werden eerst gastarbeiders genoemd - ze zouden tijdelijk te 'gast' werken tot er genoeg arbeiders waren. Velen lieten hun families overkomen, want ze hadden recht op gezinshereniging
Voor 1960 waren weinig moslims in Europa, dit veranderde hierdoor snel. 

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Asielzoekers
Een derde reden voor mensen om naar Europa te komen was door asielzoekers. Het woord 'asiel' betekent 'toevluchtsoord': een plaats waar iemand veilig is voor oorlog of vervolging. Internationaal is afgesproken wanneer iemand recht heeft op asiel. Wanneer je aantoont dat dat je gevaar loopt heeft recht op asiel. 
Vanaf 1980 kwamen steeds meer asielzoekers naar Europa. Soms door oorlog, zoals een burgeroorlog. Soms voor hoop op een beter leven. 

Slide 7 - Slide

Culturele revolutie
In de jaren '60 veranderde de cultuur in Europa enorm. Dit kwam door migranten, maar ook door grote veranderingen tussen 1960 en 1975. Er veranderde zoveel dat dit een culturele revolutie wordt genoemd. 
In de eerste jaren na WOII werden landen weer opgebouwd zoals voor de oorlog. Maar vanaf 1955 werden mensen volwassen die de oorlog niet hadden meegemaakt. Zij vormden een nieuwe generatie. Zij hadden beter onderwijs gehad en konden door de groeiende welvaart iets anders verwachten van het leven.

Slide 8 - Slide

Ontzuiling
De jongeren zetten zich af tegen de 'oude generatie'. De oude generatie vonden ze suf en saai. Zij werkten hard en hielden zich aan alle regels. De jongere generatie hield van popmuziek, vooral van protestsongs
Jongeren namen vooral de godsdienst van hun ouders niet meer over. Ze wilden zelf beslissen wat ze geloofden. De christelijke aanhang werd steeds kleiner.  Van de verzuiling bleef weinig over. Dit kwam ook door de televisie. Voor het eerst keken mensen massaal naar dezelfde programma's. Mensen hoorden andere meningen, Nederlanders leerden elkaar beter kennen.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

Feminisme
Over seks en relaties werd anders gedacht. Taboes werden minder. Eerst had je alleen seks binnen het huwelijk tussen één man en één vrouw. Seks was er om kinderen te krijgen. De anticonceptiepil (1964) veranderde dit. Vrouwen konden zelf kiezen om kinderen te krijgen, of niet. Je was vrijer om beslissingen te maken over seks.
 
Feministen vonden dat vrouwen 'baas in eigen buik' waren en het recht hadden op abortus. De vrouwenemancipatie ging steeds verder na het verkrijgen van stemrecht. Ook het idee dat een vrouw het huishouden moest doen veranderde. Vrouwen gingen werken en kregen een eigen carrière. 
Vanaf 1976 mocht je als zwangere  en/of getrouwde vrouw niet meer worden ontslagen.

Slide 11 - Slide

Individualisering
Ook kwam er meer aandacht voor relaties. Deze hoefde niet alleen tussen één man en één vrouw te zijn. Mensen konden worden wie ze waren en hoefden niet meer in het geheim te leven - homohuwelijk 2001.

Zo zorgde de culturele revolutie voor ingrijpende veranderingen. Maar er was ook continuïteit. De zuiden brokkelden af, maar protestantse en katholieke bleven bestaan. Vrouwen kregen meer rechten en kansen, maar vele volgden de traditionele rol van thuismoeder. Al trokken de meeste mensen zich niets aan van het gezag van de kerk of andere vormen hiervan. 
Een van de belangrijkste veranderingen in dit tijdvak was de individualisering: mensen gingen zélf bepalen hoe ze hun leven wilden leiden.

Slide 12 - Slide

Huiswerk
Opdracht 13, 15, 17, 21, 23, 27, 31 en 32 van hoofdstuk 10

Slide 13 - Slide