Digibordles - Wie leeft waar in de oceaan?

Digibordles
Bij de opdrachtkaart
Wie leeft waar in de oceaan?
1 / 9
next
Slide 1: Slide
BiologieBasisschoolGroep 4-8

This lesson contains 9 slides, with interactive quiz and text slides.

time-iconLesson duration is: 15 min

Items in this lesson

Digibordles
Bij de opdrachtkaart
Wie leeft waar in de oceaan?

Slide 1 - Slide

WELKOM
bij de digibordles van de Disneys Nature film BLUE. Deze les is in samenwerking met The Walt Disney Company ontwikkeld.

Deze les leren jullie waar de dieren in de oceaan leven. In de diepzee? Of in de tropische, warmere zee?

Slide 2 - Slide

Welke dieren die in de oceaan leven kennen jullie al? Vul het woordveld op de volgende pagina in.

Slide 3 - Slide

oceaandieren

Slide 4 - Mind map

Verschillende leefgebieden
In de oceaan heb je verschillende leefgebieden. Twee leefgebieden die veel van elkaar verschillen zijn de diepzee en de tropische oceaan. In de diepzee is het koud en donker en in de tropische oceaan is het warm en licht. In deze gebieden wonen verschillende diersoorten, omdat niet elke diersoort in dezelfde omgeving kan leven.

Slide 5 - Slide

diepzee
De diepzee is het diepste gedeelte van de oceaan en is dieper dan 500 tot 1.000 meter. In dat gebied kan geen zonlicht komen. Lange tijd werd gedacht dat in de diepzee geen leven was, maar de diepzee is juist de grootste leefomgeving op aarde! In de diepzee leven dieren die nergens anders op de wereld leven.
tropische oceaan
Een oceaan is een grote zee tussen twee continenten in. De aarde heeft vijf oceanen:
  • De Grote of Stille Oceaan
  • De Atlantische Oceaan
  • De Indische Oceaan
  • De Zuidelijke Oceaan
  • De Noordelijke Oceaan
De tropische oceaan is een oceaan in een tropisch gebied. Tropische gebieden zijn gebieden waar het, het hele jaar warm is.

Slide 6 - Slide

Dieren in de diepzee
de diepzeehengelvis
De diepzeehengelvis (lantaarnhengelvis) leeft in de diepzee tussen de 300 en 4.000 meter diep. De hengelvis herken je aan de hengel met lichtgevend orgaan voorop zijn kop.
koraal
Een koraalrif bestaat uit een kolonie van duizenden of zelfs miljoenen diertjes. Koraalriffen vind je vooral in tropische gebieden, maar een tijdje terug werden ook in het koude, diepe water van de Noord-Atlantische Oceaan koraalriffen ontdekt.
de vampierinktvis
De vampierinktvis is een inktvissoort die leeft op een diepte van 3.000 meter. Hij heeft grote vinnen en zijn lichaam is gelatine-achtig waardoor hij eerder op een kwal lijkt dan op een inktvis.
zeeanemonen
Een zeeanemoon lijkt op een plant, maar is een dier! Ze zetten zich vast aan de bodem door zich in te graven of hun zuigvoet aan de harde bodem te hechten. Met de zuigvoet kunnen ze zich verplaatsen en met hun tentakels vangen ze voedsel.

Slide 7 - Slide

Dieren in de tropische oceaan
de bidsprinkhaankreeft
De bidsprinkhaankreeft is een kleurrijk, vrolijk baasje en een grappig personage in de film. Maar vergis je niet! Dit boksertje kan een snelheid tot wel 120 km/u halen als hij uithaalt met zijn vuistachtige schaar.
de bultkoppapegaaivis
De bultkoppapegaaivis is de grootste soort van de papegaaivissen. De vis met herkenbare kop kan 70 tot 100 kilo wegen en wel 130 cm lang worden! De mannetjes delen heftige kopstoten aan elkaar uit om het hart van een vrouwtje te winnen.
de groene zeeschildpad
De groene zeeschildpad is een van de meest elegante en nonchalante zwemmers van de oceaan. Net als de andere zeeschildpadsoorten keren de vrouwtjes trouw terug naar dezelfde stranden om hun eieren te leggen. Soms zwemmen ze daarvoor wel meer dan 1.000 kilometer!
de bultrugwalvis
De bultrugwalvis is een walvissoort die 15 meter lang kan worden en 25 tot 30 ton kan wegen. Een jonkie weeg ongeveer een ton en is 4 meter groot. Zijn moeder geeft hem elke dag 200 liter melk zodat hij 80 kilo per dag kan aankomen.

Slide 8 - Slide

En nu ... 
Bekijk de advertorial op pagina ... van Kidsweek week 20 en maak de opdrachten van de lesbrief. Succes!

Slide 9 - Slide