lesson plan

De rivier

A lesson plan by Phion

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.


Beschrijving

Introductie

Dit lespakket hoort bij de voorstelling 'De rivier, ontwikkeld voor groep 405 door Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel. Onze celliste Anne Knappstein komt in de klas en vertelt een prachtig muzikaal verhaal. Het verhaal is gebaseerd op ‘Ma vlast’ van componist B. Smetana. In ons verhaal leren kinderen assosiaties te maken op muziek en hun eigen verhaal te verklanken en te vertellen. Iedereen hoort en ziet andere dingen wanneer hij of zij naar muziek luistert. Dit willen wij graag stimuleren met het lespakket en met de voorstelling.

OVERZICHT VAN HET LESPAKKET

In dit lespakket vind je:
  • 3 lessen (2 ter voorbereiding en en 1 reflectie les)
  • 1 lied
  • verschillende opdrachten die leerlingen laten nadenken over het thema en het orkest
  • opdrachten die de koppeling maken tussen muziek en taal
Je kunt zelf kiezen welke opdrachten je het meest geschikt vindt voor je leerlingen. We raden aan om in ieder geval het lied te oefenen. Dit lied komt ook terug in de voorstelling en zingen de leerlingen mee. 

Het lespakket bestaat uit verschillende onderdelen waarvan sommigen wat meer tijd in beslag nemen (bv. het schrijven van het gedicht in les 3). Je staat geheel vrij om de les op te delen en aan te bieden op meerdere momenten in de week.

Les 1 en 2 zijn ter voorbereiding op de voorsteling en les 3 is een reflectie les en dient na afloop van de voorstelling te worden gegeven. Het is wenselijk om de reflectie les in dezelfde week te geven als de voorstelling, bijvoorbeeld de volgende dag. 

54 De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

ACHTERGRONDINFORMATIE

De voorstelling is ontwikkeld om kinderen uit groep  (3)-4-5 op speelse wijze kennis te laten maken met instrumenten uit een symfonieorkest. Tijdens de muzikale vertelling in de klas speelt Anne Knappstein op haar cello. Ze laat de kinderen van dichtbij kennismaken met verschillende muziekinstrumenten. Het orkest zelf heeft ze meegenomen in een stoere ghettoblaster, want het orkest past niet in de klas, omdat het uit wel meer dan 80 muzikanten bestaat! De kinderen mogen tijdens de voorstelling meezingen en bewegen. Anne betrekt de leerlingen op interactieve wijze bij het verhaal en zorgt voor een prachtige muzikale beleving bij jou in de klas!

Bijzonderheden

In dit lespakket zijn verschillende maak-opdrachten te vinden. Deze opdrachten vragen om enkele voorbereidingen:

Les 1
  • Slide 17: werkblad printen en leerlingen begeleiden bij het schrijven van een brief
Les 2
  • Algemeen: les vraagt om voorbereiding mbt benodigdheden, bekijk de les om te zien wat je precies nodig hebt.
  • Slide 5: print kaartjes (zie werkblad les) en maak opstelling in klas waarin kinderne vrij kunnen bewegen.
  • Slide 9: zet alle attributen klaar en zorg dat er genoeg ruimte is voor de leerlingen om te experimenteren.
  • Slide 11: zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt om de flow in de les te houden.
  • Slide 13: zingen - zorg dat je het liedje zelf goed kent en zing mee! Dat stimuleert de leerlingen om zelf ook mee te zingen.
Les 3
  • Algemeen: les vraagt om voorbereiding mbt benodigdheden, bekijk de les om te zien wat je precies nodig hebt.
  • print de werkbladen van tevoren uit zodat de leerlingen direct aan de slag kunnen als het lesonderdeel aan bod komt. Let op! Maak een gedicht is een extra verdiepingsopdracht voor groep 5. 

Contact

Heeft u vragen en/of suggesties?
Neem contact met ons op!
educatie@phion.nl