lesson plan

Edu het eendje

A lesson plan by Phion

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Introductie

Dit lespakket hoort bij de voorstelling 'Edu het eendje', ontwikkeld voor groep 1-2 door Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel. Onze celliste Anne Knappstein vertelt een prachtig muzikaal verhaal. Het verhaal is gebaseerd op ‘Het lelijke jonge eendje’ van Hans Christian Andersen uit 1843 met als thema ‘anders zijn dan anderen’ en pesten. In ons verhaal leren kinderen dat het oké en juist leuk is om anders te zijn. Het is goed dat iedereen is zoals hij of zij is. En iedereen heeft een eigen talent.

Overzicht van het lespakket

In dit lesmateriaal vind je:
  • 1 lied
  • 3 beeldende opdrachten
  • filmpjes ter introductie van de voorstelling
  • opdrachten die leerlingen laten nadenken over het thema en het orkest
Je kunt zelf kiezen welke opdrachten je het meest geschikt vindt voor je leerlingen. We raden aan om in ieder geval het lied van Edu te oefenen. Dit lied komt ook terug in de online voorstelling en zingen de leerlingen mee. 

Het lespakket bestaat uit verschillende onderdelen waarvan sommigen wat meer tijd in beslag nemen (bv. de eendenhoed). Je staat geheel vrij om de les op te delen en aan te bieden op meerdere momenten in de week.

Dit lespakket sluit aan op de volgende kerndoelen volgens de SLO:
  • 37 De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor
  • algemeen aanvaarde waarden en normen.
  • 54 De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
  • 55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
  • 56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

TIP: zorg dat het vinkje 'devices in de klas' linksonder de slides uit staat.

Achtergrond informatie

De voorstelling 'Edu het eendje' is ontwikkeld om kinderen vanaf vier jaar op speelse wijze kennis te laten maken met instrumenten uit een symfonieorkest. Tijdens de muzikale vertelling in de klas speelt Anne Knappstein op haar cello en laat ze mooie (zelfgemaakte!) afbeeldingen zien. Ze laat de kinderen van dichtbij kennismaken met verschillende muziekinstrumenten en dieren. Leerlingen leren luisteren naar muziek, zingen mee en bewegen mee.

Bijzonderheden

In dit lespakket zijn verschillende knutselopdrachten te vinden. Deze opdrachten vragen om enkele voorbereidingen:

Slide 7: tekening maken - zorg voor genoeg papier en kleurpotloden of stiften

Slide 10: eendenhoed maken - print de werkbladen en zet de verdere benodigheden vast klaar. De lijst met benodigdheden is te vinden in de lesomschrijving.

Slide 11: tekening maken - zorg voor genoeg papier en kleurpotloden of stiften

Het lied

Om het liedje te beluisteren kan je op het filmpje klikken links van deze tekst. In dit lied wordt de melodie gebruikt van de wals uit het muziekstuk 'het zwanenmeer' van Tchaikovsky. In het venster rechts van deze tekst kan je de originele muziek beluisteren.

Extra oefeningen

Behoefte aan extra oefeningen ter voorbereiding van/om te reflecteren op de voorstelling? Neem dan een kijkje tussen de extra oefeningen.

Contact

Heeft u vragen en/of suggesties?
Neem contact met ons op!
educatie@phion.nl