lesson plan

Nationale tuinvogeltelling

A lesson plan by Vogelbescherming Nederland

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling voor Scholen. 
Leer de vogels rondom je school kennen, tel op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 één keer een half uur de vogels op jouw schoolplein en doe mee aan belangrijk onderzoek naar vogels!

Het is superleuk, weer eens heel wat anders en Vogelbescherming heeft allerlei kant en klaar lesmaterialen ontwikkeld om het nog spannender te maken. De introductieles legt uit hoe de tuinvogeltelling werkt. Maar om vogels te tellen, moet je ze wel kunnen herkennen. Doe hierom de les 'Vogels herkennen'. Om je school en klas vogelvriendelijk te maken, is er daarnaast nog extra lesmateriaal. Daarna ben je echt klaar om te beginnen. Druk voldoende telformulieren af en ga van start!

Introductie

Binnenkort gaan jullie de Nationale Tuinvogeltelling doen. Maar waarom gaan jullie dit doen en wat heb je ervoor nodig? In deze korte introductie wordt het doel van de telling uitgelegd.

Kort samengevat:

Tel tijdens de tuinvogeltelling een half uur de vogels op het schoolplein of in een park in de buurt. Vliegen de vogels alleen maar over? Dan tellen ze niet mee. Tel het hoogste aantal vogels van een soort dat  jullie tegelijkertijd zien. Tel deze aantallen niet bij elkaar op, dan lopen jullie het risico een vogel dubbel te tellen.


Vogels herkennen

Om de vogels te kunnen tellen, moet je ze natuurlijk wel kunnen herkennen. Deze les bevat voldoende informatie om de meest voorkomende tuinvogels spelenderwijs te leren herkennen. Oefen met deze les van tevoren met de leerlingen op de namen van de vogels. Herhaal eventueel de laatste drie slides om de leerlingen te overhoren.

Extra optie (groep 6 t/m 8): Verdeel de klas in 15 teams. Ieder team krijgt één vogel aangewezen uit het telformulier om te onderzoeken en om zijn eigen presentatie over te geven. In iedere vogelpresentatie komt in ieder geval voor: hoe je de vogel kunt herkennen, waar die woont en wat hij eet.

Je schoolplein vogelvriendelijk maken

Richt je lokaal in als een vogelkijkhut
Spannend met z’n allen de vogels bekijken zonder dat de vogels jou kunnen zien! Plak de ramen van je lokaal af met kranten, en knip daar kijkgaten in op ooghoogte van de kinderen. TIP in het onderstaande werkblad Schoolklas? Schuilhut! staat een uitgebreide instructie hoe je dit kunt doen.

Tip: Begin van te voren met voeren
Begin al een paar weken van tevoren met vogels voeren, want in de winter pikken vogels graag een graantje mee van voedertafels. Zo heb je ook meer kans dat je tijdens de Tuinvogeltelling verschillende vogels ziet. Met het onderstaande werkblad Voederplank maken en Vogelvoer maken heb je een leuke knutselactiviteit als voorbereiding op de Tuinvogeltelling!

Klas en schoolplein klaar? Tellen maar!

Tijdens
Nu is de klas écht klaar om te gaan tellen. Druk deze telformulieren af en ga van start! 

Tip:Zet het telformulier ook groot op het smartboard voor een beter overzicht voor de leerlingen.
Tip: Zitten er veel vogels tegelijk op het schoolplein? Maak een foto met een smartphone en jullie kunnen na het half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels jullie zagen.

Achteraf
Vraag aan de leerlingen hoe het ging en wat de leerlingen hebben geleerd.

Geef jouw telresultaten door via:  http://www.tuinvogeltelling.nl/. Op de website vind je de uiterste inzenddatum en –tijd! Jouw resultaten zijn belangrijk voor Vogelbescherming. Heb je geen of bijna geen vogels gezien? Geef ook dan je resultaten door. Voor een representatief beeld zijn ook deze tellingen van belang! 

Nadat je jouw telresultaten hebt doorgegeven ontvang je een e-mail waarmee je de resultaten in jouw buurt kunt inkijken. En je kunt de landelijke resultaten van de Tuinvogeltelling voor Scholen volgen.