lesson plan

Feest! Maak een heerlijke laddu

A lesson plan by Nederlands Openluchtmuseum

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Themales
Voortgezet onderwijs onderbouw

Lesdoelen
  • Aan het eind van de les hebben de leerlingen kennis gemaakt met het hindoeïstische feest Raksha Bandhan.
  • Aan het eind van de les kunnen de leerlingen laddu maken aan de hand van een recept.

Een wat? Een Laddu! Een hapje dat Hindoes eten bij het feest Raksha Bandhan. Ontdek snel wat je dan viert en hoe je een Laddu maakt. Lekker zoet!

Inleiding 
In de loop van de twintigste eeuw komen er steeds meer nieuwe Nederlanders uit de hele wereld naar Nederland. Zij nemen ook nieuwe religies en gebruiken mee, en drukken zo hun stempel op het land. Waarschijnlijk zitten er in jouw klas ook kinderen met allerlei verschillende achtergronden en uit verschillende culturen. Dat betekent dat we niet meer alleen de christelijke feesten vieren in Nederland, maar ook allerlei andere feesten die bij die andere culturen horen: het Suikerfeest, Holi, Keti koti én Raksha Bandhan. Het Suikerfeest is een feest dat islamieten vieren na hun periode van vasten (de Ramadan). Holi is een hindoeïstisch feest in maart. Het is een soort Nieuwjaarsfeest en lentefeest ineen en viert de overwinning van de lente op de koude winter en van het goede op het kwade. Keti koti betekent letterlijk: gebroken ketenen en viert de afschaffing van de slavernij. Deze opdracht gaat over Raksha Bandhan.

Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links.

De opdracht
In deze opdracht gaan kinderen aan de slag met het maken van een lekker hapje dat hoort bij Raksha Bandhan, een Hindoeïstisch feest. Raksha Bandhan valt op de dag van de volle maan in augustus. Zussen bedanken hun broers op dit feest voor de bescherming die hij hen biedt. Om hem te bedanken binden ze een beschermingskoord om zijn pols én maken ze een lekker hapje voor hem, een Laddu.

Opbouw opdracht en voorbereiden
In deze opdracht gaan kinderen aan de slag met het maken van een lekker hapje dat hoort bij het Raksha Bandhan, een feest dat hindoes vieren in augustus.

-Download het boodschappenlijstje.
-Koop alle ingrediënten.
-Zet alle benodigdheden klaar in de klas.
-Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).
-Laat de digibordslides zien in de klas. Een museumdocent legt hierin met een filmpje uit wat Raksha Bandhan is en hoe je laddu maakt.
-Ga met de leerlingen aan de slag en geniet van een heerlijk hapje.

Boodschappenlijstje
  • Zakje kokos
  • Blikje gecondenseerde melk
  • Kleurstof voor eten
  • Bonbonpapiertjes
  • Lepels
  • Bakjes