lesson plan

Wat is dat?!

A lesson plan by Nederlands Openluchtmuseum

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Vreemde museumstukken
Voortgezet onderwijs bovenbouw

Lesdoelen
  • Aan het eind van de les kennen de leerlingen de betekenis van de begrippen: collectie en conservator.
  • Aan het eind van de les kunnen de leerlingen de herkomst en functie van een voor hen onbekend object met behulp van handvatten onderzoeken en presenteren.
Leerlingen maken een presentatie over een onbekend object uit onze geschiedenis. Ze ontdekken niet alleen wat het is, maar bedenken ook een alternatieve uitleg om hun klasgenoten voor de gek te houden. Wie trapt erin?

Inleiding 
In het Nederlands Openluchtmuseum bewaren we heel veel voorwerpen die in onze geschiedenis dagelijks gebruikt werden. Een schep, een fiets, een huis. De voorwerpen zeggen iets over hoe we toen leefden. Ze zijn bijzonder omdat ze inmiddels verdwenen of veranderd zijn. Of ze horen bij een belangrijke gebeurtenis uit ons verleden. Soms zijn er objecten waarvan je geen idee hebt wat het is. Zelfs de experts in het museum weten soms niet waar het voor gebruikt werd. Dat vinden onze conservatoren (de mensen die verantwoordelijk zijn voor het bewaren van de spullen) erg leuk, want dan kunnen ze onderzoek doen en misschien wel iets nieuws leren over onze geschiedenis.

In deze opdracht gaan leerlingen zelf een soort ‘conservator’ spelen. Ze gaan in groepjes onderzoek doen naar een object waarvan je niet meteen kunt zien wat het is en waarvoor het gebruikt werd. Alle objecten horen bij een periode uit onze geschiedenis: de Republiek, de VOC of de Tweede Wereldoorlog. Uit welke tijd ze komen, zeggen we er niet bij. Ze moeten zelf, met behulp van een aantal tips, op onze website opzoeken wat het object is, uit welke tijd het komt en waarvoor het gebruikt werd. Daarna mogen ze fantaseren: wat zou het ook geweest kunnen zijn, uit welke tijd en waarvoor zou het gebruikt worden? Ook daar moeten ze een geloofwaardig verhaal van maken. Ze presenteren deze twee uitleggen in de klas. De klas mag kiezen: wat denken zij dat het is?

Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links.

Opbouw en voorbereiding
-Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).
-Introduceer de opdracht met behulp van de digibordles.
-Deel de klas op in groepjes. Er zijn in totaal 7 ‘mysterieobjecten’, dus maak maximaal 7 groepjes.
-Verdeel de mysterie-objecten onder de groepjes. Ze krijgen alleen een foto van het object en twee tips om op te zoeken wat het is (zie downloads). Zelf kun je in de pdf ‘Antwoorden mysterie objecten docent’ opzoeken wat de voorwerpen zijn.
-Laat de leerlingen op de website van het openluchtmuseum opzoeken wat het voorwerp is.
-Laat ze daarna een geloofwaardig alternatief bedenken.
-Ze maken een korte presentatie van de twee betekenissen met de hoofdstukken:
  •  Wat is het?
  • Waar werd het voor gebruikt?
  • Uit welke tijd komt het?
-Laat de leerlingen per groepje presenteren.
-De andere leerlingen mogen na elke presentatie stemmen welke uitleg zij denken dat de juiste is.

Wie heeft de meeste leerlingen voor de gek gehouden?

TIP: een goede alternatieve uitleg is natuurlijk net zo goed opgebouwd als de ware uitleg! Ook hiervoor moeten leerlingen onderzoek doen naar de tijd en voorwerpen uit die tijd!


PDF
PDF
PDF
PDF
PDF
PDF
PDF
PDF