lesson plan

Feest! Proef het Suikerfeest met een amandelbonbon

A lesson plan by Nederlands Openluchtmuseum

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Themales
Basisonderwijs groep 4-8 

Lesdoelen
  • Aan het eind van de les hebben de leerlingen kennis gemaakt met het islamitische Suikerfeest.
  • Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een amandelbonbon maken aan de hand van een recept.
Moslims vieren met het Suikerfeest het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten. En dan wordt er drie dagen lang wél gegeten! Onder andere heerlijke amandelbonbons. Kijk snel hoe je ze zelf maakt!

Inleiding 
Aan het begin van de twintigste eeuw was Nederland nog vrijwel helemaal blank. Nu is dat heel anders. Nieuwe Nederlanders uit de hele wereld, met andere religies en gebruiken, drukken hun stempel op het land. Waarschijnlijk zitten er in jouw klas ook kinderen met allerlei verschillende achtergronden en uit verschillende culturen. Dat betekent dat we niet meer alleen de Christelijke feesten vieren in Nederland, maar ook allerlei andere feesten die bij die andere culturen horen: Holi, Keti koti en het Suikerfeest. Holi is een hindoeïstisch feest in maart. Het is een soort Nieuwjaarsfeest en lentefeest ineen en viert de overwinning van de lente op de koude winter en van het goede op het kwade. Keti koti betekent letterlijk: gebroken ketenen en viert de afschaffing van de slavernij. Deze opdracht gaat over het Suikerfeest! Moslims vieren met het Suikerfeest het einde van de vastenperiode Ramadan. Een maand lang mochten ze overdag niet eten. Nu eten ze drie dagen lang samen met familie en vrienden de lekkerste gerechten, vooral zoete hapjes. Vooral Turkse moslims houden erg van zoete hapjes na het vasten. De naam Suikerfeest komt dan ook van het Turkse fieker bayrami.

Meer over dit onderwerp: zie onderstaande links.

Opbouw opdracht en voorbereiding
In deze opdracht gaan kinderen aan de slag met het maken van een lekker hapje dat hoort bij het Suikerfeest, een feest dat moslims vieren aan het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten.

-Bekijk het boodschappenlijstje
-Koop alle ingrediënten.
-Zet alle benodigdheden klaar in de klas.
-Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).
-Laat de digibordslides zien in de klas. Een museumdocent legt hierin met een filmpje uit wat het -Suikerfeest is en hoe je een amandelbonbon maakt.
-Ga met de kinderen aan de slag en geniet van een heerlijk hapje.

Boodschappenlijstje
  • Amandelspijs
  • Satéprikker
  • Bonbonpapiertjes
  • Gesmolten chocolade (in een chocoladesmelter bijvoorbeeld of een pannetje)
  • Amandelen