lesson plan

Hoofdstuk 5 - Welzijnsdilemma

A lesson plan by Seneca Burgerschap

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Waarom werken mensen? Alleen om geld te verdienen? Mensen werken ook omdat zij contacten met collega’s leuk vinden. Maar hoe vind je eigenlijk een baan? En wat als je geen baan kan vinden? Die mensen kunnen geholpen worden door de overheid. Sommige mensen hebben die hulp niet nodig, die hebben een hoog inkomen. Is het erg als er grote inkomensverschillen zijn? En wat doen die verschillen met de samenleving?

Hoe kunt u deze lessen gebruiken?

 • Maak met het oogje aan de rechterkant van de dia’s in de bewerkmodus een dia onzichtbaar tijdens het geven van de les. 
 • Pas differentiatie toe in uw les. Alle dia’s met een blauw bolletje in de bewerkmodus zijn enkel voor BK, alle dia’s met een geel bolletje zijn enkel voor KGT en alle dia’s zonder gekleurd bolletje zijn voor zowel BK als KGT.  
 • Maak gebruik van timers bij quizvragen. Onder de quizvragen staat nu een timer maar deze kunt u handmatig uitzetten. Zo kunt u langer stilstaan bij de opdrachten voordat uw leerlingen antwoord moeten geven. 
 • De notities bevatten belangrijke informatie. Naast lestips staat er ook toelichting bij bepaalde dia’s of opdrachten. Dit zijn aantekeningen voor u als docent. 

§5.1 - Welzijn en werken

Misschien heb jij een bijbaantje, bijvoorbeeld in de bediening op
een terras, als vakkenvuller bij de Albert Heijn of als bezorger bij Thuisbezorgd.nl. Sommige jongeren doen dat puur voor het geld, zij sparen bijvoorbeeld voor een nieuwe scooter. Anderen werken omdat zij het gezellig hebben met hun collega’s. De vraag is dus waarom werken mensen eigenlijk?

In deze les staan de volgende leerdoelen centraal:
 • Ik leer wat de vijf basisbehoeften zijn als reden om te werken
 • Ik leer zes manieren om een baan te vinden
Met als extra doel voor KGT:
 • Ik leer drie basisbehoeften bij het werken van mensen

§5.2 - Welzijn in Nederland

Toen voetballer Matthijs de Ligt naar Juventus ging, werd geschat dat hij 1 miljoen per maand zou verdienen. Iemand met een gewoon salaris doet daar ongeveer 39 jaar over. Sommige mensen zijn dus steenrijk terwijl anderen weinig geld hebben. Wat voor gevolgen hebben deze verschillen voor mensen?

In deze les staan de volgende leerdoelen centraal:
 • Ik leer wat sociale ongelijkheid is
 • Ik leer wat de maatschappelijke ladder is en hoe mensen kunnen dalen en stijgen op die ladder
Met als extra doelen voor KGT:
 • Ik leer het verschil tussen een elitecultuur en een massacultuur
 • Ik leer het verschil tussen positieverwerving en positietoewijzing

§5.3 - Welzijnsdilemma in de praktijk

Bij het maken van jouw ideale wijk heb je nagedacht over hoe er voor de inwoners wordt gezorgd. Is er een bejaardentehuis voor oude mensen? Is er een school waar leerlingen onderwijs kunnen volgen? Krijgen mensen een uitkering als zij geen werk hebben?

In deze les staan de volgende leerdoelen centraal:
 • Ik leer wat het welzijnsdilemma is 
 • Ik leer welke waarden bij het welzijndsdilemma horen

§5.4 - welzijnsdilemma in Nederland

In Nederland zijn er veel verschillen; artsen verdienen meer
dan bouwvakkers. Sommige gezinnen kunnen 3 keer per jaar op vakantie. Andere gezinnen moeten elke week naar de voedselbank omdat zij de boodschappen niet kunnen betalen. Mensen staan op verschillende plekken op de maatschappelijke ladder. Maar hoeveel verschil in welzijn mag er in Nederland zijn tussen mensen?

In deze les staan de volgende leerdoelen centraal:
 • Ik leer het verschil tussen een verzorgingsstaat en een participatiesamenleving
 • Ik leer vijf grondwetsartikelen die passen bij het welzijnsdilemma