lesson plan

De kracht van muziek: groep 3-4

A lesson plan by Phion

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Introductie

Deze lessenreeks bestaat uit 10 lessen en is onderdeel van de leerlijn 'De kracht van muziek'. We raden het aan om de lessen in de juiste volgorde te geven, echter ben je vrij om hiervan af te wijken. In de lessen wordt aandacht besteed aan verschillende muzikale parameters zoals melodie, toonhoogte en toonduur. In deze lessenreeks worden 4 muzikale verhalen behandeld waarin emotie, assosiatie en samenwerking centraal staan.

Overzicht van de lessen

Les 1 - Lang, kort, kort, lang 
Muziek kan je op veel verschillende manieren spelen. Hard/zacht, snel/langzaam, maar ook kort en lang. In deze les luisteren de leerlingen naar verschillende composities en leren zo onderscheid maken tussen korte en lange tonen. Daarnaast maken ze een klassikale compositie met korte en lange noten. 

Les 2 - De notenkaker
In deze les maken leerlingen zelf muziek met behulp van vier slagwerkinstrumenten aan de hand van grafische notatie. 

Les 3 - Een heleboel gevoel
De leerlingen leren in deze les 4 emoties te benoemen (boos, blij, bang en verdrietig). Verder wordt er gesproken over wat gevoelens zijn en welke gevoelens passen bij welk muziekstuk. Ook wordt er op muziek getekend en wordt daarop gereflecteerd.

Les 4 - Het verhaal van de mug
De leerlingen kunnen geluidseffecten maken bij een verhaal en kunnen het effect van muziek onder een filmpje onder woorden brengen. De leerlingen voeren gezamenlijk een muzikaal verhaal uit. 

Les 5 - Maestro muziek!
De leerlingen weten wat een dirigent zoal doet voor het orkest. Ze zien het verschil tussen snel/langzaam, hard/zacht dirigeren en kunnen zelf een muziekstuk dirigeren. 

Les 6 - Melodische spelletjes!
Met deze activiteit leren de kinderen dat geluiden hoog of laag kunnen zijn.

Les 7 - Muzikale experimenten
Met deze activiteit ontdekken leerlingen dat geluid trilling is door het uitvoeren van experimenten.

Les 8 - Peter en de Wolf!
De leerlingen maken kennis met het verhaal, de muziek en de emoties uit ‘Peter en de Wolf’. Ze kunnen de muziekinstrumenten herkennen en de dieren die zij in het verhaal verbeelden. Ze ontdekken dat muziek emoties kan oproepen en leren emoties uit muziekfragmenten te interpreteren. 

Les 9 - Raad het geluid
De leerlingen gaan op zoek naar geluiden! Ze leren om geluiden op te nemen met een opnameapparaat en leren geluiden te beschrijven.

Les 10 - Zeg Roodkapje ...
De leerlingen leren vier verschillende emoties te benoemen bij muziekstukken en verhaallijnen. Ze leren een toneelstukje op muziek op te voeren en kijken kritisch naar het toneelspel van klasgenoten.

Bijzonderheden

In deze lessenreeks worden vier muzikale verhalen behandeld. Deze lessen kunnen wat meer tijd vragen dan aangegeven. Er zijn ook mogelijkheden om de verhalen te te koppelen aan andere vakken (zoals drama of dans). In het verhaal van de mug (zie rechts) is het ook mogelijk om zelf een ander verhaal te kiezen, passend bij het thema dat jullie behandelen in de klas. Hieronder staan de lessen met de muzikale verhalen uitgelicht:

Vakoverstijging

In de les 'muzikale experimenten' wordt aandacht besteed aan de werking van geluid. Deze les kan zowel voor het vak muziek als voor natuurkunde (oid) worden ingezet. Let op: deze les vraagt om veel voorbereidingstijd ivm de benodigdheden van alle experimenten. Tip: meer experimenten zijn te vinden op http://www.proefjes.nl.

Extra informatie

In les 5 word je gevraagd om een stukje muziek te dirigeren. Om je hierop voor te bereiden kan je een aantal filmpjes bekijken over dirigeren, zie voorbeelden hieronder:
In de volgende twee voorbeelden zie je een dirigent uitleggen hoe je een 4/4 maatsoort en een 3/4 maatsoort moet dirigeren:

Zie je het niet zitten om zelf te dirigeren? Laat dan een filmpje zien en stel de leerlingen dezelfde vragen (zie les 5) zoals u dat zou doen als u zelf had gedirigeerd. Suggesties voor filmpjes:

Contact

Heb je vragen en/of suggesties?
Neem contact met ons op!
educatie@phion.nl