lesson plan

Lesplan Baksteen tentoonstelling

A lesson plan by Discover art and heritage in Amersfoort

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

In de tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK is werk te zien van kunstenaars,  architecten en ontwerpers die allemaal op hun eigen manier geïnspireerd zijn door het materiaal 'baksteen'. 

Over de tentoonstelling

De baksteen - volgens de Dikke van Dale letterlijk: een gebakken steen. Groot, klein, in heel veel kleuren, te vinden in je huis, op straat, op pleinen. Een eeuwenoud bouwmateriaal dat veel in onze alledaagse omgeving voorkomt voor zowel de constructie van muren als bestratingen. Maar wat zou je nog meer kunnen met baksteen? En waarom vinden kunstenaars de gewone baksteen zo interessant? De tentoonstelling BAKSTEEN I BRICK brengt een ode aan het materiaal met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland. In nieuw en bestaand werk tonen zij de schoonheid en de zeggingskracht van baksteen.
Speciaal voor de tentoonstelling worden er folly’s (sierbouwsels) van baksteen gemaakt die gedurende de tentoonstelling in de buitenruimte van Amersfoort te bewonderen zijn. Ook maken we gebruik van een tweede tentoonstellingslocatie: de Elleboogkerk. Het is mogelijk om combinatie rondleidingen te boeken en beide locaties met je klas te bezoeken of met je klas (eventueel) onder begeleiding van de Amersfoortse gidsen of museumdocent de folly's te bezoeken.

Tip! bereid je bezoek voor met de klas

Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met de kunstenaars en hun werk. 
Voorbereidingsles PO
Een korte kennismaking met het onderwerp van de tentoonstelling en een paar kunstwerken.
Voorbereidingsles VO
Een korte kennismaking met het onderwerp van de tentoonstelling en een paar kunstwerken.
Verwerkingsles: een nieuwe functie voor de baksteen
Een korte opdracht I verwerkingsles voor PO & VO. 
Tip voor PO: speciaal bij de tentoonstelling maakten we ook een scheurkalenderblaadje in de Digitale Scheurkalender. Met leuke kijk-, denk- en spelopdrachten.
Nieuw op LessonUp? LessonUp voor beginners

Heb je nog niet eerder gewerkt met LessonUp? 
Bekijk dan hiernaast de instructievideo waar in 4 minuten uitgelegd wordt hoe je LessonUp kan inzetten in jouw klas! 

Wat is er te zien?

“Dezelfde baksteen die iemand het gevoel van veiligheid geeft kan als wapen dienen bij een opstand” - zegt tentoonstellingsmaker Judith van Meeuwen over de gebakken steen.

Contact

Tess Bonouvrié & Dieuwertje Sjoerds
Vragen, opmerkingen, feedback: educatie@kunsthalkade.nl
Je bezoek inplannen: boekingen@kunsthalkade.nl