lesson plan

VO 1: MODULE: VIDEO VAARDIGHEDEN

A lesson plan by Vester College

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Deze module

Weet jij in welk jaartal de eerste video is gemaakt?  De afgelopen decennia ‘s heeft video zich ontzettend snel ontwikkelt. Beeld en geluid zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving.
Het doel van deze module is om 
leerlingen kennis te laten maken met de wondere wereld van video. Door het maken van drie korte video’s krijgen leerlingen een beter idee wat de impact is van beeld en geluid. 

Ze 
gaan aan de slag met het maken van een: 
  • Stop Motion Video
  • Pixel Art Video
  • Greenscreen Video 
In totaal bevat deze module zeven lessen. We hebben er twee voor je open gezet. Ben je  benieuwd naar de overige lessen? 

Stuur een mailtje naar info@schoolblocks.nl

Onze online leeromgeving vind je hier

Les 1

In de eerste les gaan leerlingen een basis stop-motion video maken. Ze hebben hiervoor  een voorwerp en een smartphone nodig. Via de app ‘’stop motion studio’’ gaan ze aan de 
slag.

Door verschillende foto’s na elkaar te nemen ontstaat een stop motion video. Je filmt  echter niet. Doordat je steeds het voorwerp van jouw foto een beetje verplaatst, komt er beweging in het beeld. Bij het maken van een stop motion heb je veel geduld nodig. Hoe kleiner de bewegingen tussen de foto's zijn hoe beter het eindresultaat!

Les 2

Tijdens deze module gaan leerlingen drie korte video’s maken. Om dit proces te  structureren gaan ze in les 2 een campagne verzinnen voor de drie filmpjes. De drie filmpjes hebben dus hetzelfde thema. 

Leerlingen krijgen de keuze om een campagne over een levensstijl of voor een merk te  creëren. De drie filmpjes kunnen bijvoorbeeld over een gezonde levensstijl gaan of over het sportmerk van Nike gaan. 

In de online leeromgeving is een voorbeeld te vinden van 
Smint. Leerlingen schrijven hun campagne uit via werkblad 1 & 2. Deze zijn ook te  vinden in onze online leeromgeving,

Les 3

In de vorige les hebben de leerlingen hun campagne geschreven. In deze les gaan ze  weer een stop-motion video maken, maar dan over hun campagne. Dit keer leren ze ook hoe ze audio moeten toevoegen aan hun video. In de online leeromgevingen zijn tips & 
tricks te vinden over hoe je een goede stop-motion video maakt.

Les 4

De eerste games van Nintendo zijn gemaakt via de Pixel art techniek. Dit is een techniek waarin de graphics van de game allemaal bestaan uit kleine blokjes. Ken jij het klassieke 2D Mario poppetje? Dit is gemaakt met Pixel art. Door de blokjes elke keer op een andere plek te zetten komt er beweging in het poppetje. Deze les gaan leerlingen aan de slag met hun tweede filmpje. Ze maken voor hun campagne een eigen Pixel art video.


Les 5

De afgelopen lessen zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van twee video's. Bij het maken van een korte video komt al snel veel bij kijken. Tijdens deze les mogen de leerlingen kiezen of ze verder gaan met hun stop-motion of pixel art video.

Les 6

Disney, Hollywood en andere grote filmproducties maken gebruik van green screens. Een green screen is niet meer dan een groen oppervlak. Met editing via de computer kan je dit groene oppervlak in alles veranderen. Maar hoe werkt dit precies?
De kleur groen komt niet tot nauwelijks voor in het menselijk uiterlijk. Hierdoor kan de computer alle kleur groen uit de video verwijderen. Alles wat groen is wordt nu transparant en kan dus worden vervangen met een andere achtergrond.

Tijdens deze les gaan leerlingen hun eigen green screen video maken. Uitleg hoe ze dit gaan doen vind je in onze online leeromgeving.

Les 7

Tijdens de laatste les gaan leerlingen hun drie video’s aan elkaar presenteren. Dit kan de docent doen door de klas in tweeën te delen. De ene helft presenteert, de andere helft loopt rond om de video’s bij hun medeleerlingen te bekijken. Daarna worden de rollen omgedraaid.