lesson plan

Raadselconcert

A lesson plan by Phion

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Introductie

Bij dit project worden kinderen meegezogen in een spannend verhaal over een verdwenen viool. Samen met privédetective Aad Dagio (acteur Bram van Oers) en 4 musici proberen ze tijdens het concert alle raadsels op te lossen om de verdwenen viool te kunnen vinden!

Bij dit concert bieden wij een aantal inspiratielessen aan. Deze lessen dienen als voorbereiding op het concert zodat leerlingen beter voorbereid naar het concert komen en meer betekenis geven aan de inhoud van het verhaal en de muziek. De inspiratielessen sluiten aan op de kerndoelen van Kunstzinnige Oriëntatie en geven ook richting aan de 21e eeuwse vaardigheden (sociaal culturele vaardigheden, creativiteit en probleemoplossend vermogen).

Aandachtspunten

  • Print voor elke les de werkbladen voor de leerlingen uit (zie print icoontje in de les)
  • Test van te voren of het geluid op het juiste volume staat.
  • Begin ruim op tijd met de lessen, want het is erg leuk, motiverend en leerzaam!
  • Weinig tijd? Bekijk in ieder geval klassikaal de videoboodschappen van Aad Dagio (niet allemaal in 1x achter elkaar) en oefen het Raadsellied.

informatie voorstelling

De voorstelling duur ongeveer 60 minuten. Tijdens de voorstelling zullen de leerlingen actief betrokken worden bij het verhaal. Het lied dat ze in de klas hebben ingestudeerd, wordt gezamenlijk gezongen. Verder vraagt de acteur vaak om de hulp van de leerlingen om verschillende raadsels op te lossen.

Bijzonderheden per les

Dit lespakket bevat 3 voorbereidende lesssen en 1 reflectie les. De voorbereidende lessen bevatten allerlei spannende raadsels. Voor sommige raadsels is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Hieronder een opsommingen van de desbetreffende lessen:

Les 1: slide 3 - de leerlingen moeten op zoek naar een foto (uitleg in les). Zorg dat je de afbeelding en het raadsel aan elkaar vast hebt geplakt en in 4 stukken hebt geknipt. Verstop de afbeelding in de klas voordat je aan de les begint. De afbeelding + het raadsel zijn in te vinden bij 'werkbladen'.
Les 1: slide 5 - de leerlingen moeten een geheim dossier maken. Zorg dat je voldoende          mappen/snelhechters of knutselmaterialen hebt zodat de leerlingen de opdracht kunnen maken. 

Les 2: in deze les wordt het lied aangeleerd. Zorg er voor dat het geluid werkt (check voor de zekerheid even de boxen voordat je met de les begint).

Les 3: in deze les krijgen de leerlingen een aantal luisteropdrachten. Zorg er voor dat het geluid werkt (check voor de zekerheid even de boxen voordat je met de les begint).

Les 4: in de reflectie les ga je een aantal filmpjes bekijken. Zorg er voor dat het geluid werkt.

Contact

Heb je vragen en/of suggesties?
Neem contact met ons op!
educatie@phion.nl 

Wij wensen jullie veel succes en plezier met de voorbereiding en hopen dat jullie leerlingen een mooie ervaring opdoen met dit muzikale project!

Met vriendelijke groet,

Team Educatie Phion
Carlijn de Lange, Monique Wijnker en Eva Wilgers