7 lessons Kunst basisschool groep 3
Looking for interactive lesson materials Kunst for basisschool groep 3? Browse ideas for online lesson plans Kunst from other educators.
Lesson plan with 1 Lesson
Rijmstraat 2.0
Over het lesblok: In het lesblok Rijmstraat staat het boek Bij ons in de straat centraal. In dit verhaal wonen er bijzondere mensen in de straat van hoofdpersoon meneer Koos. Hun unieke verhalen vormen het uitgangspunt voor dit lesblok.Tijdens de voorbereidende les maken de leerlingen kennis met het boek en reflecteren ze op hun eigen leefomgeving. In de masterclass verdiepen de leerlingen zich in het vervolg van het verhaal. Meneer Koos ontdekt bij zijn afscheid onverwachte kanten van zijn buren. Deze ontdekkingstocht vormt de inspiratie voor een beeldende verwerking waarin beeld en poëzie samenkomen. Leerdoelen: 1. De leerling onderzoekt wie er in zijn of haar straat wonen en licht toe waarom één van deze personen bijzonder is.2. De leerling vertaalt een gedicht naar een beeldende uiting en levert hiermee een creatieve bijdrage aan een gezamenlijke gedichtenbundel.3. De leerling denkt na over het begrip ‘raar’, onderzoekt de betekenis ervan en kan het verschil uitleggen tussen ‘raar’ en ‘uniek’.4. De leerling leert de basisprincipes van portretteren en weet waar de ogen, neus en mond geplaatst worden binnen de verhoudingen van een gezicht.Disciplines:- Beeldende kunst- Letterkunde
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 3
voorbereidende les
Over de voorbereidende les: In de voorbereidende les leest de docent het boek Bij ons in de straat voor. Daarna krijgen de leerlingen de opdracht om na te denken over hun eigen straat: Wie wonen daar eigenlijk? Wie ken jij allemaal? Vervolgens kiezen ze iemand uit hun straat aan wie ze een kaartje willen geven. Ze maken een persoonlijke kaart voor deze buur en verwoorden waarom juist deze persoon bijzonder voor hen is.Voorbereiding:- Bekijk vooraf de woordenlijst en hang deze op in de klas.- Controleer of er voldoende ansichtkaarten zijn voor de hele klas, deze zijn geleverd door de productieleider. (Mocht dit niet het geval zijn dan vindt je de ansichtkaart in de bijlage.) - Print de lesinstructie uit. Benodigde materialen voor de voorbereidende les:- Zwarte stift - Grijs potlood en gum - PowerPoint Voorbereidende les – Rijmstraat 2.0 (zie bijlage/naaststaand bestand)
masterclass
Over de masterclass:In de masterclass horen de leerlingen een vervolgverhaal op Bij ons in de straat, waarin meneer Koos gaat verhuizen. Tijdens zijn afscheid ontdekt hij verrassende dingen over zijn buren die hij voorheen niet wist. Hoewel de buren eerst wat vreemd voor hem waren, leert hij hen beter kennen en komt hij tot bijzondere inzichten over hun leven. De leerlingen werken vervolgens aan een gedichtenbundel, waarbij ze beelden creëren bij de unieke gedichten, en zo hun eigen bundel samenstellen.- Na de masterclass zal de kunstenaar de gedichtenbundel met beelden naar de docent sturen. Benodigde materialen voor de masterclass:Scharen PritstifenGekleurd papierPapierbak
reflectie
In de verwerkingsles bespreekt de docent de gedichtenbundel via het digibord, leest de gedichten voor en toont de beeldende werken. De leerlingen reflecteren op de les en herhalen de begrippen die ze hebben geleerd. Tip: Omdat de gedichtenbundel in PDF-formaat is, is het leuk om deze via het online ouderportaal naar de ouders te sturen!
Lesson plan with 2 Lessons
Klanken klinken in de klas
Je hartslag bonkt binnenin je lichaam. Je handen klappen tegen elkaar. Met je lichaam kun je een heleboel geluiden maken. Hoe klinkt dat? Samen met een theaterdocent maken leerlingen met een geluidenketting een soundscape. Ze ontdekken verschillende klanken en laten verhalen spannender klinken. Leerdoelen:Leerlingen leren dat geluiden de sfeer van een verhaal bepalen.Leerlingen kunnen een geluidenreeks maken met hun eigen lijf en huis-, tuin- en keukeninstrumenten.Disciplines:TheaterMuziek
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 3
voorbereidende les
Wat zijn geluiden eigenlijk en hoe klinken ze? In de voorbereidende les staat geluiden maken met je eigen lichaam centraal. Hoe klinkt het knippen met je vingers of het bonken van je eigen hartslag? De leerlingen ontdekken dat geluiden een verhaal spannender of grappiger kunnen maken en maken in groepjes een geluidenreeks bij een kort verhaal. Voorbereiding:- Neem de woordenlijst door- Print het korte verhaal- Print de lesinstructieBenodigde materialen voor de voorbereidende les:- Printje van het korte verhaal (in de bijlage)- Lesinstructie (in de bijlage)
masterclass
Je kunt geluiden maken met je lichaam, maar ook met alledaagse voorwerpen uit je omgeving. Samen met een theaterdocent nemen de leerlingen een soundscape op en maken een theatralescene. Met behulp van een opname gaan de leerlingen de scene en de gemaakte compositie samenvoegen.Leerdoelen: Leerlingen kunnen met hun stem en instrumenten een geluidenreeks maken.Leerlingen kunnen een scene maken bij de geluidenreeks.
reflectie
Leerlingen blikken terug op het lesblok Klanken Klinken in de Klas. Wat voor geluiden kun je maken met dagelijkse voorwerpen uit je eigen omgeving of met je lichaam? En wat voor effect heeft muziek op een situatie of verhaal? Aan de hand van het gemaakte filmpje uit de masterclass onderzoeken de leerlingen dit verder. Leerdoelen:Leerlingen kunnen vertellen over hun ervaringen met en de verschillen tussen de geluidenreeksen.
Lesson plan with 1 Lesson
EXCURSIE: Kunstmuseum M. - LandArt Inside - SLA JE SLAG OP DE BAAN – OEFENING IN OPTIMISME
Beste leerkrachten van groep 3,Binnenkort verwelkomen we jullie graag in Kunstmuseum M voor de interactieve tentoonstelling De Baan – Oefening in Optimisme van kunstenaar Sachi Miyachi. De leerlingen kunnen hier een bijzondere golfbaan verkennen, vol obstakels van gerecyclede materialen, die uitnodigt om te spelen en samen te werken.We zien uit naar jullie komst!Disciplines:Beeldende kunst
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 3
voorbereidende les
Tijdens de voorbereidende les krijgen de leerlingen een eerste kennismaking met Museum M. en ontdekken ze wat hen te wachten staat tijdens het bezoek. Ook maken ze alvast kennis met de thema’s van de tentoonstelling, zodat ze goed voorbereid zijn voor hun museumervaring.Voorbereiding:- Neem de woordenlijst door- Print de woordenlijst op A4-formaat uit en hang deze op een zichtbare plek in het lokaal- Print de lesinstructie en neem deze vervolgens doorBenodigde materialen voor de voorbereidende les:- Woordenlijst (in de bijlage)- Lesinstructie (in de bijlage)
Expositie Kunstmuseum M. & praktische informatie
Leerkrachten dragen te allen tijde de verantwoordelijkheid voor het handhaven van veiligheid en orde in de klas, en het wordt op prijs gesteld dat zij actief deelnemen aan en aanwezig zijn bij de masterclasses om een ondersteunende en leidende rol te vervullen.
Reflectie
Er is geen reflectie voor deze les beschikbaar.
Lesson plan with 3 Lessons
Lesplan tentoonstelling: Wonderbaarlijke Wezens
Al eeuwen is de mens geïnteresseerd in de wonderbaarlijke wezens die op deze aarde rondstruinen. Bij Kunsthal KAdE maakten we een tentoonstelling over die 'verwondering'.
Culturele en kunstzinnige vormingKunst+1MBOBasisschoolPraktijkonderwijsMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 3-8Leerjaar 1-5Studiejaar 1-4
Over de tentoonstelling
Vanaf 3 juni is de tentoonstelling Wonderbaarlijke Wezens te zien. Al sinds de Griekse en Romeinse tijd deelden avontuurlijke reizigers verhalen over de wonderbaarlijke ‘wilde’ dieren die ze hebben gezien tijdens hun verre reizen; met slagtanden, een grote hoorn, gevaarlijke klauwen of met een enorme lange nek. Ze ontdekten een nieuwe wereld, die enorm tot de verbeelding sprak. In de tentoonstelling staat die verwondering centraal. Van teksten toegeschreven aan Aristoteles, tot mythische verhalen en geruchten over het nog onbekende, magische dierenrijk. De tentoonstelling stelt de vraag waarin de verwondering vandaag de dag schuilt, maar ook: welke verantwoordelijkheden hebben we als mens tegenover dieren?
Tip! bereid je bezoek voor met de klas
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met het onderwerp van de tentoonstelling en een paar kunstwerken.
Wat is er te zien?
De tentoonstelling 'Wonderbaarlijke Wezens' is te zien van:3 juni t/m 3 september 2023 in Kunsthal KAdE Amersfoort
Lesson plan with 2 Lessons
IFFR 2024 - po groep 3-4: Anders dan anders
BurgerschapskundeBurgerschapsonderwijs+7BasisschoolGroep 3,4
Lesson plan with 2 Lessons
Buitenkunst 2.0
In het lesblok "Buitenkunst" verkennen de leerlingen in de voorbereidende les het domein van film en reclame, en ontdekken ze de verschillende keuzes die een videograaf heeft bij het maken van opnames. In de masterclass worden de leerlingen begeleid door een professionele filmmaker/cameraman, waarbij ze gezamenlijk een reclame zullen maken over een bijzondere blauwe gifkikker.Leerdoelen:Na deze les kunnen de leerlingen minstens drie verschillende soorten filmpjes identificeren, waaronder speelfilms, reclames en videoclips.Aan het einde van de les kunnen de leerlingen de betekenis van de begrippen 'film', ' 'shot', 'videograaf', 'reclame', 'inzoomen', 'uitzoomen', 'kikkerperspectief' en 'vogelperspectief' in eigen woorden beschrijven.De leerlingen zullen na deze les in staat zijn om het kikker- en vogelperspectief, evenals in- en uitzoomen in een filmfragment, te herkennen.Disciplines: Beeldende kunst (videokunst)Buitenkunst 2.0 is samen ontwikkeld met KLEURinCULTUUR http://www.kleurincultuur.com
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 3
Voorbereidende les
In de voorbereidende les leren de leerlingen over film en reclame, en over de verschillende keuzes die een videograaf heeft bij het maken van opnames. Nadat ze de keuzes hebben geleerd, zullen ze onderzoeken of ze deze, zoals inzoomen, uitzoomen, kikker- en vogelperspectief, kunnen herkennen in verschillende filmpjes.Voorbereiding:- Neem de woordenlijst, digitale les en lesinstructie door- Print de lesinstructieBenodigde materialen voor de voorbereidende les:- Digibord- Lesinstructie (in de bijlage)
masterclass
In de masterclass worden de leerlingen begeleid door een professionele videograaf, waarbij ze gezamenlijk een reclame zullen maken over een bijzondere coole kikker.Tijdens de opnamens vindt in de klas een tekenopdracht plaats die door de leekracht wordt begeleid.Benodigdheden:- Digibord voor ppt- Werkblad perspectieven voor alle lln. (heeft kunstenaar mee)- Potloden en gum
reflectie
Er is voor deze les geen reflectieles beschikbaar.