A4/A5 proeftoetsje Kunstanalyse

A4/A5 proeftoetsje 'Kunstanalyse'
Hier komen drie vragen die je gaat 
beantwoorden in je schrift of op papier

let op: gebruik de HAND methode
H(erhalen) A(antwoord geven) N(oem bewijs) D(us..)
Wees uitgebreid met antwoorden
1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive
KunstMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4

Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

A4/A5 proeftoetsje 'Kunstanalyse'
Hier komen drie vragen die je gaat 
beantwoorden in je schrift of op papier

let op: gebruik de HAND methode
H(erhalen) A(antwoord geven) N(oem bewijs) D(us..)
Wees uitgebreid met antwoorden

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

FILM                  vraag 1 (3 punten)
    Elk jaar worden er andere popsongs gekozen voor The passion. ‘Kijk omhoog’ is een hit van Nick en Simon uit 2007. Het lied verwijst niet rechtstreeks naar het lijden of de dood, zeker niet van Christus. Nadat eerder in de uitzending Simone Kleinsma (Maria) het hele lied uitvoert, zingt Jan Dulles (Christus) het refrein als slotlied. De complexe regie is door regisseur David Grifhorst vooraf uitgedacht. Onder de regie valt onder meer de mise-en-scène, zoals de keuze van locaties, de plaatsing van de camera’s en de instructies voor cameramensen. Het resultaat zie je op het volgende filmpje.

Beschrijf aan de hand van de filmbeelden drie voorbeelden (vanuit de vormgeving!) waarmee de regisseur bereikt dat de algemene inhoud van ‘Kijk omhoog’ een religieuze lading krijgt.


Slide 3 - Diapositive

goede antwoorden
Antwoord, drie van de volgende:
•    Openingsshot: de Martinikerk die in het licht staat, wordt in beeld gebracht met een crane-shot (hierdoor richt de aandacht zich op de kerk en op het omhoog stijgen)
•    Jan Dulles (Christus) is op een podium geplaatst omgeven door laserlichten die omhoog zijn gericht (ongetwijfeld symboliseert dit ook de niet meer lijfelijke aanwezigheid van Christus op aarde, hij is al gekruisigd voorafgaand aan de slotscène).
•    De Christusfiguur wordt vanuit een vogelvluchtperspectief gefilmd. De camera zoomt uit en het shot gaat over in een distant shot van de hele Grote Markt waar de slotscène zich afspeelt (alsof we vanuit de hemel neerkijken).
•    De podia waarop het koor staat, worden vaak vanuit een kikvorsperspectief gefilmd: we kijken omhoog. Spots vanaf deze podia draaien (zoekend) veel kanten op, maar wijzen daarbij ook vaak omhoog.
•    Aan het einde richt de camera zich richting hemel waar de zes laserlichten in het beeld rond het podium samenkomen.
•    De markt, met de lichtbundels omhoog gericht, wordt enkele keren nadrukkelijk samen met de Martinikerk in beeld gebracht.


Slide 4 - Diapositive

DANS              vraag 2 (1 punt)
Voor het meedoen aan de Hofdansen is oefening nodig. Het volgen van danslessen bij een dansmeester is dan ook een onderdeel van de opvoeding aan het hof. Op het filmpje zie je een hofdans uitgevoerd aan de hand van zo’n leerboek met muziek- en dansnotatie uit 1700.

Leg uit dat de manier waarop het hof danst goed aansluit bij het daar voorgeschreven gedrag. Gebruik hiervoor een aspect van de vormgeving.


Slide 5 - Diapositive

antwoord
Antwoord strekking:
Het voorgeschreven gedrag aan de hoven is deftig en afgemeten. Door de ingewikkelde passen, waarvoor studie nodig is, onderscheiden de hovelingen zich van het gewone volk. De hoogtelagen zijn bijvoorbeeld duidelijk als 'hoog' te omschrijven.

Slide 6 - Diapositive

BEELDEND     vraag 3 (3 punten)

The Family (2021) is een groepsportret geschilderd door Helen Verhoeven (1974) waarop verschillende generaties van de Nederlandse koninklijke familie te zien zijn. Het portret is gemaakt voor de expositie Grensverkenners in het Paleis op de Dam in Amsterdam en hangt vanaf 2022 in Paleis Het Loo, Apeldoorn.

Bekijk het schilderij The Family (2021) en het 17de Eeuwse portret. De kunstenares bouwt met het doek voort op traditionele groepsportretten uit de zeventiende eeuw. 

Noem een aspect van de voorstelling en twee aspecten van de vormgeving van The Family die ook op het zeventiende-eeuwse groepsportret te zien zijn.

Slide 7 - Diapositive

Moderne schildering

Slide 8 - Diapositive

17de Eeuws portret

Slide 9 - Diapositive

antwoord
Voorstelling:
•        De familie lijkt te poseren voor die portret, ze staan opgesteld zoals je dat bij     een groepsportret mag verwachten: allemaal gericht op de schilder en goed     zichtbaar.
•        De familie poseert in voorname of grootse architectonische omgeving (ook het  moderne portret is gesitueerd in een zeventiende-eeuwse omgeving).
•        De familie heeft zich deftig gekleed; geen alledaagse kleding.
•        De honden en kinderen op The Family doen denken aan het meisje en honden die figureren op De Nachtwacht.

Vormgeving, twee van de volgende:
•        Het grote formaat van The Family komt overeen met de vroegere     groepsportretten.
•        Het licht-donkercontrast van The Family doet denken aan de barokke     groepsportretten.
•        De compositie (accent op horizontale richting met hier en daar wat diagonalen) van The Family doet denken aan de zeventiende-eeuwse voorbeelden.

Slide 10 - Diapositive