3.4 en 3.5 Rivieren in Nederland en Nederland en de zee
Bekijk het kaartje. De titel van het kaartje is; "Water komt van 2 kanten". Verklaar die titel (welke 2 kanten worden bedoeld?).
1 / 10
suivant
Slide 1: Question ouverte
AardrijkskundeMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 2
Cette leçon contient 10 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 45 min
Éléments de cette leçon
Bekijk het kaartje. De titel van het kaartje is; "Water komt van 2 kanten". Verklaar die titel (welke 2 kanten worden bedoeld?).
Slide 1 - Question ouverte
Je ziet op het kaartje het stroomgebied van de Maas en de Rijn. Al het water dat in een stroomgebied van de Rijn (of Maas ) valt, stroomt via kleine beekjes naar de rivier en dan door Nederland naar Zee. Hoe beschermen wij ons tegen al dat water? Neem de nummers 1 t/m 6 uit de schematische tekening over en zet de juiste naam er achter.
Slide 2 - Question ouverte
Er worden in paragraaf 3.4 2 maatregelen besproken om te zorgen dat we ons ook in de toekomst zo goed mogelijk tegen wateroverlast beschermen. Die maatregelen zijn; 1) ruimte voor de rivier 2) de drietrapsstrategie Bekijk het filmpje; welke maatregelen worden er genomen om te zorgen dat de rivieren goed hun water af kunnen voeren? Noem er tenminste 4
Slide 3 - Question ouverte
Bekijk bron 26 van 3.4 ovr de drie-trapsstrategie. Ook in Oss proberen we ons te beschermen tegen de steeds zwaardere buien. Op de foto's zie je hiervan een aantal voorbeelden. Bij welke stap van de drie-traps strategie past dit? leg uit wat de drietrapsstrategie in houdt.
Slide 4 - Question ouverte
Klimaatverandering heeft ook voor Nederland grote gevolgen. Bekijk het filmpje en geef antwoord op de volgende 2 vragen: 1) leg uit waardoor klimaatverandering wordt veroorzaakt 2) Welke gevolgen voor Nederland worden in het filmpje genoemd (je kunt het beeld vergroten door in de video op het vierkantje rechts onder te klikken)
Slide 5 - Question ouverte
Duinen en dijken beschermen ons tegen de zee (zie paragraaf 3.5 ). Een van de grote projecten om ons tegen de zee te beschermen is de strandmotor. Bekijk het filmpje over de strandmotor. (je kunt het beeld vergroten door in de video op het vierkantje rechts onder te sluiten ) Leg uit hoe de strandmotor er voor zorgt dat Nederland in de toekomst tegen de zee veilig kan zijn.
Slide 6 - Question ouverte
Vroeger hadden we nog geen dijken. Een dijk maken is best wel moeilijk omdat je met heel veel mensen in een groot gebied moet samenwerken. Toch beschermde men zich vroeger ook al tegen de zee, maar dus op een andere manier, namelijk met terpen en wierden. Bekijk het filmpje en leg uit wat dat zijn.
Slide 7 - Question ouverte
In 3.5 kun je lezen wat een polder is. Bekijk het filmpje hiernaast. (je kunt beginnen vanaf 1min28) -Leg uit wat een polder is -Welke kenmerken van een polder zie je?
Slide 8 - Question ouverte
3.4 Rivieren in Nederland
en
3.5 Nederland en de zee
Maak de volgende opdrachten. Doe het goed, gebruik je (digitale ) boek en bekijk de filmpjes en foto's goed. Je verwerkt zo zelf de belangrijkste stof voor het proefwerk.
Klik na het maken van de opdracht telkens op bewaren.