Cette leçon contient 18 diapositives, avec diapositives de texte et 7 vidéos.
La durée de la leçon est: 45 min
Éléments de cette leçon
9.3 Kunst in je wijk.
Slide 1 - Diapositive
Slide 2 - Vidéo
Veel kunstenaars verruilen bewust de kunstmatige omgeving van theater, concertzaal of museum voor de openbare ruimte. Zulke kunst wordt wel community art of locatietheater genoemd.En street artists zetten met spuitbus of stencils (of beide) het straatbeeld naar hun hand.
Slide 3 - Diapositive
Documentair theater: theater waarin de gewone burger de hoofdrol speelt. Rollen vervagen in dit soort theater: 'Wat is waargebeurd en wat verzonnen? Wat is journalistiek en wat is kunst? Wie is maker en wie is toeschouwer?
Het Berlijnse theatercollectief Rimini Protokoll doet aan documentair theater. Ze zeggen zelf: "We maken geen kunst, we stellen vragen."
Slide 4 - Diapositive
München << >> Sao Paolo
Slide 5 - Diapositive
München is de meest veilige stad en Sao Paolo de onveiligste. Politie collega's wisselen verhalen uit. Wel in scene gezet, maar geïnspireerd op echte ervaringen.
Hoe voelt het om iemand neer te schieten?
Welke problemen hebben de agenten thuis?
Waarom zijn ze agent geworden
De toeschouwer kan zo zijn eigen beeld vormen.
Slide 6 - Diapositive
Slide 7 - Vidéo
Slide 8 - Vidéo
Welk punt van kritiek kun je hebben op een 'Wijksafari' zoals het theater in het vorige filmpje genoemd wordt?
Slide 9 - Diapositive
Slide 10 - Vidéo
Graffiti is ook een vorm van kunst in de wijk. De moderne graffiti is ontstaan in de HipHop cultuur in New York. Ze plaatsen Tags (handtekeningen) en Pieces (grote afbeeldingen). Werd het eerst vooral als vandalisme gezien, nu zien veel mensen het als kunst.
Graffiti is een vorm van Street Art: (vaak ongevraagd aangebrachte) zichtbare kunstzinnige uitingen in de openbare ruimte.
Slide 11 - Diapositive
Kunstenaars als Banksy maken gebruik van de Stencil techniek: ze maken muurschilderingen met behulp van sjablonen.
Banksy combineert vaak zwarte humor met politiek of sociaal commentaar.
Tegenwoordig zijn er steeds meer galeries en musea die Street Art exposeren. Werken zoals van Banksy zijn zo populair dat ze soms uit de muur worden gezaagd waar ze zijn aangebracht en dan verkocht.
Slide 12 - Diapositive
Slide 13 - Vidéo
Wat ziet GOOGLE?
Slide 14 - Diapositive
Slide 15 - Vidéo
Netwerktijdperk: door de verdere ontwikkeling van digitale middelen kunnen we bijna vanaf elke plek draadloos met elkaar in contact staan. Door de digitalisering ontstaat globalisering.
Nadeel:
Surveillance-samenleving: een wereld waarin iedereen 24 uur per dag in de gaten wordt gehouden. Bedrijven als GOOGLE en Facebook dragen er aan bij dat deze gedachte werkelijkheid wordt.
Netwerktijdperk
Slide 16 - Diapositive
Ghana Think Tank
Wij komen niet met oplossingen voor wat wij de derde wereldlanden noemen. Zij komen met oplossingen voor ons.