De huidige situatie van lesgeven vraagt een andere benadering van het concept onderwijs. Wellicht ben jij gewend om (veel) instructies te geven in de klas. Maar hoe los je dat op als je klas thuis zit? LessonUp biedt diverse mogelijkheden om het lesgeven te verrijken en gemakkelijker te maken, ook online.
Optie 1: Blijf klassikaal lesgeven zoals je gewend bent
Een online klaslokaal opzetten
Met het opzetten van een online klaslokaal benader je een klassikale les het meest. Jij deelt jouw LessonUp scherm met de leerlingen, waarbij jouw scherm het centrale scherm is, zoals je dat ook gewend bent in de klas. Wij hebben in deze onderstaande artikelen uitgelegd hoe je met Google Hangouts en Microsoft Teams een dergelijk online klaslokaal kunt opzetten.
Goed om te weten: je deelt jouw scherm via een videoverbinding via internet. Dit vraagt best wel wat bandbreedte. Het is daarom niet aan te raden gezamenlijk een YouTube of SchoolTV video te bekijken. Je kunt dit beter de leerlingen in hun eigen tijd laten doen, bijvoorbeeld door te kiezen voor Toon bij leerling in LessonUp.
Geef een interactieve les met een tweede scherm
De optie hierboven is perfect om een online les te geven, te zenden. Maar wat als je ook interactief lesonderdeel met de leerlingen wilt doen? Om mee te kunnen doen met een interactieve les heeft de leerling een tweede scherm nodig. Dit kan via een tweede device of de split-screen-mogelijkheden van je computer.
Leerlingen kunnen met interactieve lessen meedoen door een pincode in te vullen via de LessonUp.app. De docent ziet wie er meedoen en ziet direct de antwoorden en reacties. Achteraf worden alle ingevoerde antwoorden en reacties opgeslagen. Als docent kun je die vinden onder de knop ‘Rapportages’. Op deze manier kun je ook perfect formatief evalueren of het welbevinden van jouw leerlingen monitoren. Bijvoorbeeld via de poll in LessonUp.
Optie 2: Leerlingen zelfstandig aan het werk zetten
Maak en deel je eigen online lesmateriaal in LessonUp
Een mogelijkheid is een gedeelde les in LessonUp te voorzien van een gesproken instructie. Zo praat je de leerlingen door de stof. Grote voordeel: de leerlingen kunnen deze instructie op elk gewenst moment terug luisteren. We hebben in dit artikel uitgelegd hoe je dit kunt doen.
Een gedeelde les voor thuisonderwijs moet een kop en een staart hebben, zodat de leerlingen begrijpen wat het leerdoel is en wat van hen wordt verwacht. In dit artikel hebben we uitgelegd wat een opzet van een gedeelde LessonUp-les kan zijn.
Geen tijd? Maak gebruik maken van een kant-en-klare les
Om het online onderwijs gemakkelijker te maken, kun je gebruik maken van bestaande lessen in LessonUp. Er staan ruim 800.000 lessen in onze lesbibliotheek. Dit zijn kant-en-klare lessen die je direct kunt gebruiken van collega’s, uitgeverijen, musea en vele andere organisaties. Uiteraard kun je de lessen ook eerst aanpassen naar eigen voorkeuren om ze vervolgens met jouw leerlingen te delen. Om de lessen te delen, dien je eerst een account te hebben bij LessonUp.
Als je LessonUp regelmatig gebruikt, en jouw leerlingen ervaring hebben, met deze manier van lesgeven, is het soms al voldoende hen een instructie te geven en kunnen ze zelfstandig aan het werk.
Tot slot
De hierboven genoemde opties zijn uiteraard perfect te combineren. Daarnaast zijn er tal van afgeleide mogelijkheden om het onderwijs op afstand te vergemakkelijken. Uiteindelijk ben jij degene die zich prettig moet voelen bij deze - andere - manier van lesgeven. Alleen dan krijgen jouw leerlingen het onderwijs dat past bij hun leerbehoeften.
Meer weten over LessonUp? Maak nu een proefaccount aan en start met het maken van je eerste les. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag verder via onze helpdesk.
Geschreven door
Jan-Wolter Smit - Head of Education, LessonUp