Cleanwise - lessen over afval
Lespakket over afval scheiden voor onder-, midden- en bovenbouw. Aangeboden door Circulus.

BOVENBOUW

Lesson plan with 1 Lesson
LESPLAN LES 1 - PMD
Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus. Vanaf nu wordt ook op school aan afval scheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen passeren de drie belangrijkste afvalstromen de revue: PMD, GFT en papier. Deze les gaat over PMD. De centrale vraag is: Wat mag er bij het PMD-afval?
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 6-8
Overzicht
Tijdsduur: ca. 30 minuten excl. knutselopdrachtKlassikaal Benodigdheden lesmoment: digibordBenodigdheden knutselopdracht:voor elk kind een petfles;spuitbussen om de bloempotten een kleur te geven;scharen;stiften;bloemen of plantjes.
Opzet van de les
De centrale vraag van deze les is: Wat moet er bij het PMD-afval? Dit afval wordt ook wel plastic afval genoemd, maar de officiële naam voor dit soort afval is PMD. Er mag namelijk meer in dan alleen plastic. Daarom is het belangrijk om deze term aan de kinderen uit te leggen. Ze leren ook in welke bak het PMD-afval moet. Om deze kennis te toetsen volgt er een sleepopdracht. Daarna is er een video over het recyclen van PMD. De kinderen gaan tot slot een bloempot maken van oude plasticflessen. Zo zien ze dat afval ook hergebruikt kan worden.
Slide 1 - Voorkennis peilen
Stel de kinderen de vraag welke soorten afval zij kennen of welke soorten afval ze thuis scheiden. Vraag de kinderen of ze thuis een zak of een bak hebben voor plastic afval. Wat doen ze daar allemaal in? Hoe gaat dat thuis? Wie verzamelt het afval? Wie doet het in de bak? Waarom zou het goed zijn om plastic afval apart te houden?
Cleanwise - lessen over afvalCleanwise - lessen over afval
Lesson plan with 1 Lesson
LESPLAN LES 2 - GFT
Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus Berkel. Vanaf nu wordt ook op school aan afval-scheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen passeren de drie belangrijkste afvalstromen de revue: PMD, GFT en papier. Deze les gaat over GFT. De centrale vraag van deze les is: Wat is GFT-afval en hoe wordt het verwerkt?
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 6-8
OVERZICHT
Tijdsduur: 30 minutenKlassikaalBenodigdheden lesmoment:DigibordBenodigdheden knutselopdracht:3 emmers1 deksel voor de emmerBoormachine of andere manier om gaten te makenDroge bladeren of stro of karton en papierBakje compost met compost-wormenWaterGFT-afval
Opzet van de les
De centrale vraag van deze les is: Wat is GFT-afval? In deze les wordt eerst aandacht besteed aan wat GFT-afval is en in welke afvalbak dit moet. Daarna kijken de kinderen een video en beantwoorden ze een aantal vragen. Tot slot gaat de klas een wormenhotel maken. Dit is een kleine composthoop.
Slide 2 - voorkennis
Vraag de klas: wat is GFT-afval? Hebben ze thuis een GFT- of groenbak? Weten ze of er regels zijn voor GFT afval? Waarom zou het goed zijn om GFT-afval in een aparte afvalbak te doen? Vul samen het woordweb in: Wat mag er in de GFT-bak? Bijvoorbeeld: Boterhammenkorstjes, rijst, blaadjes, kleine takjes uit de tuin en visgraatjes.
Cleanwise - lessen over afvalCleanwise - lessen over afval
Lesson plan with 1 Lesson
LESPLAN LES 4 - PAPIER EN KARTON
Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus Berkel. Vanaf nu wordt ook op school aan afval-scheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen passeren de drie belangrijkste afvalstromen de revue: PMD, GFT en papier. Deze les gaat over papier en karton. De centrale vraag van deze les is: Waarom scheiden we papier- en kartonafval?
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 6-8
OVERZICHT
Tijdsduur: 30 minuten KlassikaalBenodigdheden lesmoment:digibordBenodigdheden opdracht:een oud boek voor elke leerlinggekleurd karton of dik papierlijm
OPzet van deze les
De centrale vraag van deze les is: Waarom scheiden we papierafval? In deze les leren de kinderen wat papier- en kartonafval is en in welke afvalbak dit moet. Ook leren ze wat er niet in deze afvalbak mag. Daarnaast gaan ze van een oud boek een eigen brievenhouder-egel maken.
Slide 2 - Voorkennis
Vraag de kinderen of ze thuis een papier- en kartonbak hebben. Weten ze regels voor deze bak? Dingen die er wel in mogen? Dingen die er niet in mogen?Beantwoord samen de vraag: Waarom is het belangrijk om papier en karton te scheiden? Bijvoorbeeld: omdat het beter is voor het milieu of omdat je er nieuwe dingen van kunt maken.
Cleanwise - lessen over afvalCleanwise - lessen over afval
Lesson plan with 1 Lesson
LESPLAN LES 5 - AFSLUITING
Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus Berkel. Vanaf nu wordt ook op school aan afval-scheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen passeren de drie belangrijkste afvalstromen de revue: PMD, GFT en papier. Dit is de afsluitende les waarbij er wordt teruggekeken op de lessenreeks.
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 6-8
Opzet van de les
Tijdsduur: 10 minutenKlassikaalBenodigdheden lesmoment:- digibord
OVERZICHT
In deze lessenreeks hebben de kinderen veel geleerd over afval. Ze hebben geleerd welke soorten afval er zijn en in welke afvalbak elk soort afval moet. Ook hebben ze geleerd dat sommige soorten afval hergebruikt en/of gerecycled kunnen worden. Het is daarom belangrijk om afval goed te scheiden. Ook hebben ze een aantal (knutsel)opdrachten gemaakt om te zien hoe afval hergebruikt kan worden.
Slide 2 - bespreken thuisopdracht
De kinderen hebben de thuisopdracht uitgevoerd. Bespreek deze met ze na. Vraag ze of ze vonden dat er veel afval te vinden was bij hun thuis. Was dit meer of minder dan ze hadden verwacht? Waren er kinderen die meer PMD-afval hadden dan anderen? Vraag de kinderen wat het meeste PMD-afval bij hen thuis maakten; waren dat bijvoorbeeld de drinkflessen en blikken of de boterhammenzakjes? Bespreek vervolgens de plannen van de kinderen om dit afval te verminderen.
Cleanwise - lessen over afvalCleanwise - lessen over afval