Phion
Het orkest van Gelderland & Overijssel bij jou in de klas
lesson plan

Vlieg mee met Phion - Lesplan

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Wat leuk dat je bent aangekomen bij het lesplan van Vlieg mee met Phion. In dit lesplan leggen we je uit wat Vlieg mee met Phion is, waarom we dit project aan jullie aanbieden en hoe je zelf met jouw leerlingen aan de slag kan gaan.
 
Waarom wordt een film minder spannend als je het geluid uitzet? En waarom moet je soms huilen als je muziek hoort? Freek en Eric beantwoorden al jouw vragen en nemen je mee in de wereld van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Een serie vol spannende, hilarische en ontroerende ontmoetingen met het orkest en de musici. En… de heren zoeken zelf ook de grenzen op. Want hoeveel water past er eigenlijk in een tuba? En waarom schrijft Freek stiekem een liefdesbriefje? Ga zelf ook aan de slag en vlieg mee naar de wereld van Phion! 

opbouw van de serie

In zes korte afleveringen willen we jouw leerlingen kennis laten maken met het orkest en al haar instrumenten. Naast de afleveringen vind je in de bijbehorende lessen ook verschillende opdrachten waardoor dit project ter vervanging kan dienen van de wekelijkse muziekles. De opdrachten zijn zo laagdrempelig mogelijk ontwikkeld waardoor jij ze zelf als leerkracht kunt geven. De lessen zijn opgebouwd uit twee delen:

Eerste gedeelte - slide 1 - 3  - voorbereiding voor de Vlieg mee met Phion-show 
  • een aflevering van 5 minuten.
  • een instructiefilmpje van Freek & Eric met een participatie-element uit het 'Vlieg mee met Phion-lied'.
Het 'Vlieg mee met Phion-lied' is de rode draad in de afleveringen. In de zesde (tevens laatste) aflevering komen al de participatie-elementen samen wanneer de leerlingen het hele lied gaan uitvoeren.

In totaal ben je gemiddeld 15 minuten kwijt aan het eerste gedeelte (een muziekkwartiertje). 

Tweede gedeelte - Het bonusmateriaal
Naast het muziekkwartier krijg je ook de kans om het bonusmateriaal in te vliegen. Deze opdrachten zijn vrijblijvend en kunnen ook over een langere periode uitgespreid worden. Ze kunnen ook dienen als inspiratie voor je eigen muziekles. Het bonusmateriaal bestaat uit drie verschillende soorten opdrachten.
  1. Informatie over het orkest - een nadere kennismaking met de instrumenten die centraal staan in de aflevering met behulp van interactieve opdrachten.
  2. Een creatieve opdracht die aansluit bij de aflevering en een beroep doet op de verbeeldingskracht van de leerlingen.
  3. Een bonusopdracht samen met Freek & Eric waarbij de creativiteit van de leerlingen geactiveerd wordt. Een bonusvideo met instructies van Freek & Eric.

Deel je eindresultaat van de videoclip met ons!
Vind je het leuk om het eindresultaat van de videoclip met ons te delen? Stuur je filmpje dan naar educatie@phion.nl, tag ons in onze socials of gebruik de hashtag #vliegmeemetphion

werken met lessonup

Uitleg in de slides
Wanneer een slide extra uitleg nodig heeft staat er een toelichting in het notitie-icoon. Deze open je door rechts onderin de slide op het notitie-icoon te klikken. 


Legenda
Bij het bonusmateriaal hebben we een kleine legenda toegevoegd zodat je per slide alvast een indicatie hebt van wat er van jullie verwacht wordt. 

Afleveringen

Aflevering 1 - Vlieg mee naar de bios
Hoe kan het dat een spannende film minder spannend wordt als het geluid zachter staat?

De volledige uitleg en bijlagen vind je in de lesomschrijving en notities van de slides. De instructies voor de bonusopdracht 'Maak je eigen bodypercussie' vind je hieronder. 

Instructie Maak je eigen bodypercussie (bonusopdracht) 
Benodigdheden: 
  • Bespreek de afbeeldingen met de leerlingen. Zijn er onduidelijkheden?
  • Je kan nu eerst klassikaal een bodypercussie maken of de klas meteen in groepjes verdelen.
  • Klassikaal: maak samen met de leerlingen een nieuwe volgorde. Je kan daarvoor slide 11 gebruiken om de plaatjes in een nieuwe volgorde te schuiven.
  • Vertel de leerlingen dat ze nu zelf in groepjes een bodypercussie zullen gaan maken met de aangereikte lichaamsdelen.
  • Maak naar eigen inschatting twee- of drietallen en deel de werkbladen uit. Deze vind je hier. Heb je voor elk groepje een device beschikbaar? Laat de leerlingen dan werken met de volgende slide.
  • De leerlingen knippen de plaatjes uit en maken een eigen volgorde. Ze hebben 10 minuten de tijd om een volgorde te maken en deze volgorde te oefenen (zie timer volgende slide).
  • Geef een signaal wanneer de leerlingen nog 3 minuten hebben zodat ze kunnen afronden en evt. hun plaatjes kunnen opplakken.

Aflevering 2 - Vlieg mee de diepte in
Waarom kan een tuba lagere tonen maken dan een trompet?

De volledige uitleg en bijlagen vind je in de lesomschrijving en notities van de slides. De instructies voor de bonusopdracht 'Maak je eigen instrument met Freek en Eric' vind je hieronder. 
Instructie Maak je eigen instrument met Freek & Eric (bonus)
Dit is een uitgebreide opdracht die je kan gegeven in plaats van handvaardigheid. Je kan voor deze opdracht zeker 60 min. uittreken.

De leerlingen gaan in deze bonusopdracht zelf aan de slag om een nieuw instrument te maken. Daarbij worden ze in het bonusfilmpje al geïnspireerd door Freek + Eric. Hierboven zie je een voorbeeld van hun instrument gemaakt van een plastic bakje, bekertjes, elastiekjes en een rietje.

Doel van de opdracht
De leerlingen zijn creatief bezig met het bedenken en maken van een eigen instrument. Het hoeft niet perfect. Als je op het instrument kan strijken, blazen en slaan is dat fantastisch, maar dat Is niet het hoofddoel. Je kan het dus ook versimpelen door van je leerlingen te vragen om voor twee of zelfs maar één van de mogelijkheden (strijken/blazen/slaan) te kiezen.

Benodigdheden voor aanvang
Je hebt materialen nodig waarmee leerlingen instrumenten kunnen maken. Bijvoorbeeld:(kartonnen)bekertjes, rietjes, elastiekjes, lege verpakkingen, papier, schrijfmateriaal, (bier)flesjes, boeken, blokken etc. Je kan het zo gek niet bedenken. 

Aflevering 3 - Vlieg mee met je hart
Waarom moet je soms huilen als je muziek hoort?

De volledige uitleg en bijlagen vind je in de lesomschrijving en notities van de slides. Er is een werkblad horende bij de bonusopdracht Raad de plaat. Daarnaast zijn ook de liedtekst en de leadsheet met muzieknotatie en akkoorden van Vlieg mee met Phion te vinden in de bijage.

Aflevering 4 - vlieg mee naar het laboratorium
Op welk instrument kan je het snelst spelen?

De volledige uitleg en bijlagen vind je in de lesomschrijving en notities van de slides. De instructies voor de bonusopdracht 'experimenteren met flesjes' vind je hieronder. 
Instructie Experimenteren met flesjes (bonusopdracht)
Benodigdheden:
  • glazen flesjes
  • schot om flesjes achter te zetten
  • water 
  • Vul de flesjes met water. Elk flesje geef je een andere inhoud. Als je er tegenaan tikt hoor je verschillende hoogtes. Het flesje met de meeste water zal het hoogst klinken.
  • Zet eerst twee flesjes (met veel en weinig water) achter een schot. Tik tegen de flesjes aan. Vraag aan de leerlingen welk het hoogst klinkt. Flesje 1 of flesje 2.
  • Haal vervolgens het schot weg: wat valt op? Hoe voller het flesje hoe hoger het klinkt.
  • Is het gelukt? Plaats het schot weer terug en maak eerst het verschil in inhoud tussen de twee flesjes kleiner.
  • Voeg vervolgens een flesje toe, zodat je drie verschillende toonhoogtes krijgt. Lukt het de leerlingen de flesjes in volgorde van laag naar hoog te zetten?
  • Herhaal nu de opdracht, maar laat een leerling de opdracht uitvoeren.
  • Je zou deze opdracht, verspreid over de week in tweetallen kunnen herhalen. 

Aflevering 5 - Vlieg mee met Romeo en Julia
Een serenade brengen, hoe doe je dat eigenlijk?

De volledige uitleg en bijlagen vind je in de lesomschrijving en notities van de slides. 

Aflevering 6 - Vlieg mee het orkest in
Wat doet de dirigent eigenlijk?

De volledige uitleg en bijlagen vind je in de lesomschrijving en notities van de slides. Het werkblad 'maak je eigen boomwhackerpartij' is daar te vinden. De doorloop van de videoclip vind je hieronder.
Doorloop Videoclip Vlieg mee met Phion
De afgelopen weken hebben jouw leerlingen allerlei participatie-elementen geleerd. De bijbehorende iconen worden herhaald in slide 3 in de les. Om het lied en bijbehorende participatie-elementen zo goed mogelijk uit te voeren kunnen jouw leerlingen het beste staan.

In de videoclip corresponderen deze iconen de momenten waarop de leerlingen het bijbehorende participatie-element moeten uitvoeren. Hiervoor wordt afgeteld van 1 naar 4 *
Zie een voorbeeld met het icoon voor bewegen hieronder. 
* Weetje: In de muziekwereld tellen we niet af, maar tellen we op. We beginnen daarbij altijd bij 1 en tellen vervolgens het aantal tellen horende bij de maatsoort van het stuk. In dit geval 4 tellen. 
Minutage participatie-elementen
0:18 - couplet 1 - zingen - dit icoon wordt 1x zichtbaar, zodat jullie weten wanneer jullie mogen zingen. Daarna blijven zingen.
0:45 - refrein 1 - bewegen
1:30 - refrein 2 - boomwhackers of bewegen - de boomwhackerpartij leren jullie in bonusopdracht 2 van deze les. Zorg dat de boomwhackers klaarliggen op de stoel of voor de leerling op de grond. Hebben jullie geen boomwhackers? Doe de bewegingen dan nog een keer!
1:55 - bridge - beat - zorg dat je leerlingen dichtbij de tafel staan om de beat uit te voeren.
2:05 - bodypercussie*
2:40 - roffel - deze sluit de bodypercussie en beat af. De leerlingen zingen door tot het einde.

*Wil je het een stapje moeilijker maken? Verdeel de klas in tweeën. De ene helft blijft de beat uitvoeren en de andere helft de bodypercussie.

Bladmuziek
Vind je het leuk om de bladmuziek van het lied erbij te hebben? In de bijlage van de les vind je de de noten van de melodie en bijbehorende akkoorden.

Hou ons op de hoogte
We zijn natuurlijk nieuwsgierig naar het eindresultaat! Wil je deze met ons delen? Stuur deze dan op naar educatie@phion.nl