Phion
Het orkest van Gelderland & Overijssel bij jou in de klas
lesson plan

Lesplan Lejo ontdekt het orkest

A lesson plan by Phion

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.


Wat leuk dat jij binnenkort met jouw leerlingen naar de voorstelling Lejo ontdekt het Orkest komt. Deze voorstelling wordt gespeeld door Phion en Leo Petersen, ook wel bekend als Lejo van Sesamstraat.  In dit lesplan vind je alle informatie die je nodig hebt om jullie theaterbezoek en lessen voor te bereiden.  Dit doorlezen neemt ongeveer 15 minuten in beslag. 

OVER LEJO ontdekt het orkest

 Met zijn grote ogen neemt Lejo jouw klas mee naar de bijzondere en muzikale wereld van het orkest. Want: hoe dirigeer je eigenlijk een orkest? En hoe klinken al die verschillende instrumenten? Terwijl Lejo grappige streken uithaalt komen er allerlei muziekstijlen voorbij. In dit lespakket krijg je alvast een voorproefje. En… tijdens de les kunnen de kinderen zelf papieren oogjes maken waarmee ze in de klas zelf Lejo kunnen spelen.

Overzicht lespakket

Het lespakket bestaat uit drie delen en een reflectieles. De onderdelen kunnen als één lange les worden uitgevoerd, of worden gegeven als korte, losse lessen. 

Zorg dat de leerlingen in ieder geval deel 1 doen: kennismaken met het orkest, verschillende instrumenten en de regels van het theater. 

Deel 2 en 3 kunnen voor de voorstelling óf er na gegeven worden. De ervaring leert dat wanneer leerlingen goed voorbereid zijn ze beter in het verhaal kunnen opgaan, waardoor hun verbeeldingskracht versterkt wordt.

Benodigdheden:
Aan het eind van de les kunnen de leerlingen:
  • De instrumenten fluit, klarinet, hoorn, viool en cello herkennen
  • De regels bij een theaterbezoek benoemen
  • Zelf een Lejo-poppetje maken
  • Hun eigen Lejo-verhaal verzinnen en spelen voor de klas
In alle delen van de les zitten een aantal interactieve vragen verwerkt. Wanneer er geen devices in de klas aanwezig zijn, kan je deze opdrachten klassikaal doen. 

deel 1: het theater en het orkest (30 minuten)

Het theater
De voorkennis van de kinderen wordt geactiveerd en ze vertellen of ze wel eens naar een theater zijn geweest. Ook wordt besproken wat daar wel en niet mag.

Instrumenten
De kinderen leren wat een orkest is en bekijken verschillende filmpjes van instrumenten en koppelen hier de juiste naam aan. Ook noemen ze verschillen tussen de instrumenten en leren ze het geluid dat het instrument maakt herkennen.

deel 2: maak je eigen LEJO-poppetje (30 minuten)

Je eigen Lejo maken
De kinderen maken zelf een Lejo-poppetje door deze uit te knippen en vast te plakken met een plakbandje. Ze verzinnen een naam voor hun eigen Lejo-poppetje en gaan er vervolgens mee op muziek dansen. Als optionele uitbereiding kunnen de kinderen een attribuut kiezen of knutselen, zodat hun poppetje extra speciaal wordt.

Benodigdheden:
  • Printjes op stevig papier (dit is echt aan te raden, normaal printpapier scheurt snel!)
    Tip: knip de oogjes op het werkblad alvast grof uit.
  • Scharen
  • Plakband
  • Optioneel: versiersels zoals veertjes, lintjes, glimmetjes, gekleurd papier en stiften
Jouw Lejo beweegt op muziek
Vervolgens kunnen de leerlingen met hun poppetjes op muziek dansen. We hebben drie muziekfragmenten uit de voorstelling geselecteerd waarop de leerlingen hun poppetje kunnen laten dansen. Je kan van elk fragment een gedeelte laten horen.

Bedenk voor jezelf:
- Mogen de leerlingen vrij door de klas bewegen?
- Mogen de leerlingen zelf ook mee bewegen?

Merk op:
- Laten de leerlingen de poppetjes ook anders op de verschillende fragmenten bewegen?
- Hoe bewegen ze zelf op de muziek? Gaan ze er zelf ook in op?

Opmerking: de Lejo-poppetjes zijn bedoeld voor in de klas. Neem ze niet mee naar het theater.

deel 3: jouw LEJO-verhaal (45 minuten)

Tijdens de voorstelling komt Lejo allemaal dingen tegen. Hij is nieuwsgierig, onderzoekt, en soms gaan er dingen mis! De klas kijkt een filmpje waarin Leo (de maker van Lejo) uitlegt hoe hij te werk gaat.

Daarna is de opdracht om zelf een verhaaltje te verzinnen. Dit kan met het Lejo-poppetje dat de kinderen hebben gemaakt in deel 2 van de les. Ze verzinnen wat Lejo tegenkomt, wat er gebeurt, oefenen hun verhaal en spelen dit voor de klas. Ook kan je de verhaaltjes opnemen.

Het ding dat Lejo  tegenkomt, kan een attribuut zijn dat je zelf kan knutselen. Op die manier kan je er een handvaardigheidsles aan besteden. Ook kan het attribuut een bestaand voorwerp uit het klaslokaal zijn. Dit is een goede optie wanneer is minder tijd beschikbaar is.

Benodigdheden:
  • De Lejo-poppetjes
  • Optioneel voor het knutselen van attributen: knutselspullen naar keuze. Denk aan gekleurd papier, restjes karton, stiften, scharen en lijm of zelfhardende boetseerklei.
  • In plaats van zelfgeknutselde attributen, kan je kleine voorwerpen uit de klas gebruiken (bijvoorbeeld een potlood, een pen, speelgoed, een autootje, een pakje drinken, alles kan!)
  • Optioneel: een telefoon of camera om de verhaaltjes op te nemen
De onderstaande stappen staan beschreven op Slide 35.

Stap 1: Verzin een kort verhaal
Verzin welk ding Lejo tegenkomt en bedenkt hoe hij reageert. Vindt hij het spannend, leuk, eng of grappig?

Vraag: wat heb je bedacht? Is het duidelijk voor de kijker? Voorbeelden voor voorwerpen: potlood,  pen, speelgoed, rekenmachine, lamp, broodtrommel, een autootje, een pakje drinken, alles kan!

Stap 2: Knutsel het ding dat Lejo tegenkomt, of gebruik iets uit de klas.
Deze stap kan je overslaan als je een bestaand voorwerp uit de klas gebruikt.

Knutsel het attribuut door het te knippen uit gekleurd papier, versier het met stiften of gebruik elk ander materiaal dat jullie hebben op school.

Vraag: is het moeilijk om zelf iets te knutselen? Kan je elkaar helpen?

Knutseltip: kies vooraf het materiaal waarmee jullie gaan werken. Bijvoorbeeld iets wat jullie dit jaar nog niet hebben gebruikt. Demonstreer de techniek hiervan voor de klas. Laat de kinderen zelf kiezen wat ze willen maken.

Stap 3: Oefen het verhaal
Oefen je verhaal door jouw Lejo op verschillende manieren te laten reageren op wat hij tegenkomt. Wat werkt het beste?

Tip: Lejo onderzoekt altijd eerst het ding voordat hij er iets mee doet! Ga niet te snel in je verhaal.

Stap 4: Speel het voor de klas of neem het op!
Speel jouw Lejo verhaaltje voor de klas, of neem het op met een telefoon of camera.

Vraag: waarover ging dit verhaal? Wat kwam Lejo tegen en hoe reageerde hij? Wat vond je heel goed aan het spelen voor de klas? Heb je ook een tip?

Concertbezoek

Tot slot delen we ook nog wat informatie omtrent het concertbezoek. Als jullie hebben geboekt via een cultuurcoach, ontvangen jullie de informatie via hen.

Houd rekening met drukte op de weg in de spits. De zaaldeuren openen 15 minuten voor aanvang. De voorstelling duurt 50 minuten. Vriendelijk verzoek: laat de leerlingen op school nog even plassen voor vertrek, tijdens het concertbezoek is het niet mogelijk naar de wc te gaan. Zo blijven de leerlingen het best in het verhaal.

Tip: herhaal de dag voor het concertbezoek nog eens slides 6 en 7 van deel 1 van de les over het theater!

REFLECTIELES

Geef de reflectieles het liefst meteen na of de dag na de voorstelling. Zo kunnen de leerlingen zich de voorstelling nog het beste herinneren.
Er worden verschillende vragen gesteld over wat de kinderen hebben gezien en gehoord. Luister en vraag door, iedereen mag een eigen mening hebben.

De muziekinstrumenten worden nog eens herhaald met hulp van muziek uit de voorstelling.

Tip: Als je deel 2 en 3 niet hebt gedaan als voorbereiding, kunnen deze ook worden ingezet als uitbreiding op de reflectieles.

En... kijk gerust nog meer Lejo filmpjes!

Contact

Wij wensen jullie veel plezier met de voorbereiding en hopen dat jouw leerlingen een mooie ervaring opdoen bij Lejo ontdekt het orkest. Mochten jullie nog vragen hebben, schroom dan niet een mailtje te sturen naar: educatie@phion.nl

 
Hartelijke groet,
Carlijn de Lange, Doremiek Lamain, Monique Wijnker en Eva Wilgers
Team Educatie & Interactie Phion