Beeldsaspect Kleur

1 / 19
next
Slide 1: Slide
Beeldende vormingMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

This lesson contains 19 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Beeldaspecten
Beeldaspecten? Wat heb je eraan?
Beeldaspecten vertellen iets over hoe het uiterlijk van een kunstwerk of voorwerp is vormgegeven. Of we nu kijken naar de Nachtwacht van Rembrandt of de voorkant van een tijdschrift, de vormgever of maker gebruikt de beeldaspecten om haar of zijn verhaal nog duidelijker te vertellen.

Er is een verschil tussen vormgeving en voorstelling. 
zie de volgende dia:

beeldaspecten

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Video

timer
0:30
Welke beeldaspecten ken je?

Slide 4 - Mind map

beeldaspecten

Slide 5 - Slide

Er zijn verschillende thema's waar we kunstwerken in kunnen onderverdelen.
 Historiestuk: Schilderij met een historisch of religieus onderwerp.
Genrestuk: Alledaagse voorstelling in schilderij.

Portret: Afbeelding van een persoon, waarbij aandacht is besteed aan individuele kenmerken of trekken.
 Groepsportret: Portret van groep. Het verschil met een figuurstuk is dat in een groepsportret de gezichten duidelijk en herkenbaar in afgebeeld zijn.

Landschap: Schilderij met als onderwerp het platteland of de natuur.
 Stadsgezicht; Schilderij met een stadsgerelateerd onderwerp.

 Stilleven: In een stilleven zijn een aantal levenloze objecten afgebeeld.

 Abstract: Een abstract of non-figuratief werk heeft geen voorstelling en heeft geen zichtbare overeenkomst met de werkelijkheid. 
thema's

Slide 6 - Slide

Beeldaspect Kleur

Slide 7 - Slide

KleurKleurKleurKleur!
In de vorige dia zag je Katharina Grosse te midden van een van haar enorme kunstwerken staan. Voor haar zijn 2 Beeldaspecten het allerbelangijkst namelijk:
Kleur en ruimte 

We gaan even kijken naar een van haar  projecten:
Katharina Grosse

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Video

meerkeuze vraag
Op de volgende dia kun je het antwoord geven.
Katharina Grosse heeft gekozen om veel rood te gebruiken in haar kunstwerk. Een Oranje-Rood en Magenta(richting roze/paars). Waarom rood?

Slide 10 - Slide

Katharina Grosse heeft gekozen om veel rood te gebruiken in haar kunstwerk. Een Oranje-Rood en Magenta(richting roze/paars). Waarom rood?
A
B
C
D

Slide 11 - Quiz

Welk contrast veroorzaakt oranje-rood met de strand omgeving waar het beschilderde gebouwtje staat? Welk kleurcontrast kun je erbij bedenken?

Slide 12 - Slide

Welk contrast veroorzaakt oranje-rood met de strand omgeving waar het beschilderde gebouwtje staat? Welk kleurcontrast kun je erbij bedenken?

Slide 13 - Open question

complementair contrast

Slide 14 - Slide

KleurKleurKleurKleur!
Op de volgende dia zie je straks een schilderij van Pablo Picasso. De personen op de schilderij zijn niet belangrijk. Wel is de sfeer belangrijk.
Kijk maar eens goed!
Probeer uit te leggen wat de sfeer is op de schilderijen en gebruik in je antwoord het beeldaspect kleur. Welke kleursoorten zie je? Welke kleuren zorgen voor de sfeer? Je mag je huiswerk erbij pakken. Op de dia erna kun je antwoord geven.
Sfeer

Slide 15 - Slide

-

Slide 16 - Slide

Omschrijf de voorstelling van het schilderij en de vormgeving. Dus wat zie je en hoe is het schilderij vormgegeven? Gebruik in je antwoord het beeldaspect kleur.

Slide 17 - Open question

Dit is een schilderij van Pablo Picasso. Hij maakte dit werk in zijn blauwe periode. In deze periode voelde hij zich verdrietig. Een goede vriend was net overleden en hij mistte zijn thuisland Spanje. Als we kijken naar de voorstelling zien we 3 figuren aan een water staan. Ze staan in een verkleumde houding met de hoofden gebogen. De gezichtsuitdrukkingen zijn somber.
Vormgeving: Het schilderij bestaat uit voornamelijk blauwe kleuren. Als een werk uit vooral één kleur bestaat noemen we dat monochroom. Het blauw in het schilderij is koud. Het blauw samen met het grijs zorgt voor een grauwe sfeer, het zijn vooral onverzadigde kleuren dus niet de primaire kleur blauw maar de zuivere kleur blauw afgezwakt met onder andere zwart en wit. Zwakke kleuren blauw.
Picasso heeft de ellende van deze figuren dus extra versterkt door blauwe en grijze kleuren te gebruiken. Om toch aandacht naar de hoofden, handen en voeten te trekken zijn die ene beetje warm geel gemaakt.

Picasso

Slide 18 - Slide

Om even te laten zien hoeveel invloed kleur heeft op de sfeer of uitstraling van een werk hier hetzelfde schilderij maar dan in het geel. Nu lijkt de vormgeving, de kleur weinig te maken te hebben met de voorstelling.
Geel?

Slide 19 - Slide