Assessment Afstudeeropdracht Melissa Schoppers

Of pak je laptop en ga naar https://student.lessonup.io/code
Installeer de app 'LessonUp'
Vanuit de Google PlayStore of de Appstore
1 / 22
next
Slide 1: Slide
Eind presentatieHBOStudiejaar 4

This lesson contains 22 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Of pak je laptop en ga naar https://student.lessonup.io/code
Installeer de app 'LessonUp'
Vanuit de Google PlayStore of de Appstore

Slide 1 - Slide

Melissa Schoppers
Digitaal leermateriaal binnen het mbo

Slide 2 - Slide

Telefoons graag in je hand of op tafel
Boven in beeld word aangegeven bij welk onderwerp we zijn
Vragen mogen tussen door gesteld worden.

Slide 3 - Slide

wat weten jullie over
digitaal leermateriaal?

Slide 4 - Mind map

Aanleiding, Doelstelling en
Onderzoeksvraag
Vluchtelingenwerk in  Beweging

Studenten digitaal laag geletterd! (Meelissen, 2014)

Meer ICT-toepassingen in het onderwijs
 (Kennisnet, 2017, p. 9)

Succesvol en blijvend implementeren.

Slide 5 - Slide

Onderzoek
Deskresearch
Onderwerpen:
  • Digitaal leermateriaal
  • Digitale vaardigheden
  • Implementatie
Fieldresearch
Doelgroepen:
  1. Studenten 
  2. Docenten 
  3. Experts uit het werkveld

Slide 6 - Slide

Welke methode hoort vanuit het gedane onderzoek bij welke doelgroep?
je hoeft niet alles te gebruiken
Focusgroep
Semigestructureerd interview
Semigestructureerd interview
Gesprek

Slide 7 - Drag question

Methode
Doelgroep:
Studenten

Docenten

Experts uit het werkveld
Methode:
Focusgroep

Semigestructureerd interview
Semigestructureerd interview

Slide 8 - Slide

Welke digitale ICT-toepassing wordt het meest gebruikt binnen het mbo?
(Kennisnet, 2017)
A
Beamer of digibord gebruiken
B
Zelf ontwikkeld digitaal leermateriaal beschikbaar stellen aan leerlingen
C
Lessen voorbereiden met digitale voorzieningen zoals laptop of mobiele telefoon
D
Leerlingen leren hoe om te gaan met sociale media

Slide 9 - Quiz

Welke digitale hardware wordt het meest gebruikt binnen het mbo?
(Voogt, Sligte, Beemt, Braak, & Aesaert, 2016)
A
iPad of Tablet
B
PC of Laptop
C
Specifieke meetapparatuur
D
Fotocamera of Videocamera

Slide 10 - Quiz

Digitaal leermateriaal
Inhoud
“Als het interactief is vind ik het echt heel veel waarde hebben [...]. Omdat ik merk dat leerlingen dan gewoon meer betrokken zijn. […] Studenten zijn gevoelig voor de verhalen die docenten vertelt, dat vinden ze wel mooi, ze willen ok gewoon een beetje betrokken worden.” (Respondent E3)
Gebruik
“Als ik ga kijken naar gewoon de Microsoft zaken, dat zijn: Excel, PowerPoint, Word, Access dacht ik dat ze dat niet deden hier, Outlook. […] En dan heb je nog zaken zoals Jillster, gewoon de digitale zaken van Kahoot! en Mentimeter en dat soort zaken. Beetje als afwisseling van je gewone normale les zeg maar” (Respondent D4)
Motivatie & Inspiratie
“Het is vooral eigen initiatief.” (Respondent D1)
“Het is makkelijk” (Respondent F3)
Inhoud
De deskresearch laat zien dat traditionele leermateriaal dezelfde definitie kent als digitaal leermateriaal. Het moet bijdragen aan het leren van kennis, vaardigheden, attitudes en competenties (Reints & Wilkens, 2016). Het verschil tussen traditionele en digitale leermiddelen zijn de volgende twee eigenschappen: multimodaliteit en adaptiviteit. De kwaliteit van digitaal leermateriaal wordt bepaald door de mate waarin de volgende drie aspecten aanwezig zijn: leerstof, didactiek en presentatie. 
Gebruik
Volgens het Kennisnet (2017) maken docenten gebruik van verschillende ICT-toepassingen. Ook kwam er naar voren dat ver weg de meest gebruikte hardware binnen het mbo-onderwijs de PC/Laptop is. (Voogt, Sligte, Beemt, Braak, & Aesaert, 2016, p. 67). 

Slide 11 - Slide

Wat zijn volgens jou succesfactoren
binnen digitaal leermateriaal?

Slide 12 - Mind map

Digitaal leermateriaal 
succesfactoren
Vanuit de deskresearch zijn de volgende voordelen en succesfactoren naar voren gekomen: 
1) user experience (UX), 
2) responsive design, 
3) content in tekst, 
4) content grafisch, 
5) functionaliteiten, 
6) search engine optimalisation (SEO).
“Weet je het is maar net hoe jij het wil gaan gebruiken, wij bepalen niet de mate van succesvol" (Respondent E2)
“Ook fijn dat ik bijvoorbeeld, via mijn telefoon op OneDrive kan zetten en dat ik het dan overal weer kan vinden. Dat vind ik wel weer fijn” 
(Respondent F1)
“Het gaat wat sneller en je kunt het wat duidelijker weg zetten. Qua voorbereiding is het makkelijker, je bent er sneller mee klaar.” 
(Respondent D5)

Slide 13 - Slide

Waarde 
Kennis
Kunde
Toepassen 
Motivatie & Inspiratie
Wensen 
Digitale vaardigheden
Waarde
Kennis
Kunde
Toepassen
Motivatie & Inspiratie
Wensen
“Practice what you preach. En daar sta ik heel erg achter, dus als je leerlingen iets wilt leren dan moet je zelf bekwaam genoeg zijn en dat allemaal om onze leerlingen dat over te brengen en mee te geven” (Respondent E3)
“Dat wij als docenten een stukje scholing krijgen. Ik dacht echt altijd dat het gat tussen docent en een student erg groot was, maar dat valt echt tegen eigenlijk en dat valt me steeds meer op. En vooral de student valt tegen. Want ik had verwacht dat de studenten veel meer weten over het omgaan met digitale leermiddelen.” (Respondent D3)
“Heel veel leerkrachten zijn best wel van de oude stempel en die zijn, sommige al op leeftijd, die zijn niet opgegroeid met het digitale zeg maar. Dus een beetje begeleiding is wel wenselijk.” (Respondent E1)
Zowel de studenten als de docenten beschikken lang niet allemaal over de digitale vaardigheden. Over het algemeen scoren de docenten hoger op de digitale vaardigheden dan de studeten. Er kan geconcludeerd worden dat de docenten onbewust bekwaam zijn betreft het toepassen van de vaardigheden. Maar het mag zeker meer toegepast worden.
“Gemotiveerd vind ik een heel groot woord, er wordt er wel op ingezet en op gestuurd in de zin van het wordt onder de aandacht gebracht. Maar echt op gemotiveerd nee, dat vind ik een te groot woord om te zeggen van er wordt echt wat mee gedaan en er wordt echt op ingezet wordt door een manager of een leidinggevende. Dat is niet het geval."(Respondent D1) 

“Ja, ja daar is Guido zeker mee bezig. Ook ons studiegroepje tussen aanhalingstekens, de ontwikkelgroep is daarvoor opgericht, dat hij wel wil dat wij input krijgen van een aantal mensen in ons team. Dat is zeker waar ja.” (Respondent D4)

“Ik vind dat we tegen de docenten misschien wel moeten zeggen van je volgt per jaar verplicht 20 uur aan ICT workshops en stop dat maar in je docentenregister en laat maar zien dat je daarin geschoold hebt en dat je ICT vaardig genoeg bent.” (Respondent D1)

“Dan praat je over de eenvoudige digitale skills om dat als keuzedeel te gaan weg zetten. […] We merken wel in verslagen en dat soort zaken dat studenten daar best wel veel moeite mee hebben, en ik weet zeker dat het hen zal helpen. Een goede fundering en goede basis op dat gebied.” (Respondent D3)

Slide 14 - Slide

‘Over het algemeen is dat een overal techniek’ zo verteld respondent D2 over de manier waarop digitale middelen vanuit de onderwijs organisatie worden geïmplementeerd. Maar hij verteld ook dat hij tevreden is over de manier waarop de middelen binnen het team worden geïmplementeerd ‘volgens mij wordt het wel zorgvuldiger aangepakt dan een aantal jaren geleden’.
1
“Je hebt een schutting… Nee zo is het niet, er wordt wel aandacht aanbesteed denk ik. Ik weet wel dat er af en toe via Google Forms een mini enquête wordt er uitgezet van wat zijn je wensen en behoeften ten aanzien van de digitale scholing. Ik heb laatst een cursus gehad in outlook en dat was wel, dat vond ik wel een hele goeie." (Respondent D3)

2
“Wij merken heel erg dat als een docent enthousiast is dat het dan als een olievlek op de school verspreid wordt.” (Respondent E2)
3
“Omdat ik daar veel mee in de klas mee bezig ben. We hebben allemaal met de klassen een google classroom account. En daarin zet ik ook opdrachten weg, en deel ik filmpjes met de klas, daar kunnen ze dan op schieten door middel van de chat die wij daar in hebben. Dus daar koppel ik wel werkenvormen aan om het in de les terug te laten komen.” (Respondent D1)
4

Slide 15 - Slide

WAT ZIJN DE SUCCES EN RISICOFACTOREN BIJ HET IMPLEMENTEREN VAN DIGITAAL LEERMATERIAAL?

Vanuit de desk- en fieldresearch kan er geconcludeerd worden dat het draagvlak en de gebruiker zorgen voor de succes- en risicofactoren. En dat deze dus ook variëren per organisatie waar een nieuw middel wordt geïmplementeerd, want iedere organisatie heeft andere doelgroep wat de gebruikers betreft en daarom ook andere succes- en risicofactoren. 
OP WELKE WIJZE BLIJFT DIGITAAL LEERMATERIAAL (WEBAPP) ACTIEF GEBRUIKT WORDEN DOOR STUDENTEN EN DOCENTEN?

Vanuit de fieldresearch kan er geconcludeerd worden dat het belang van continue vernieuwing zowel bij de studenten, docenten en experts als vanuit de deskresearch gedeeld wordt. Digitaal leermateriaal en webapps blijven actief gebruikt wanneer er continu vernieuwing wordt doorgevoerd. Daarnaast is vanuit de fieldresearch gebleken dat de webapp en het digitale materiaal een meerwaarde moet hebben voor zowel de studenten als de docenten.
WAT ZIJN DE SUCCESFACTOREN VAN DEZE DIGITALE LEERMATERIALEN?

Ook voor deze deelvraag kan er geconcludeerd worden dat zowel de deskresearch als de fieldresearch met elkaar overeen komen. De user experience wordt van beide kanten gezien als het belangrijkste punt. Wanneer deze niet voldoet aan de verwachtingen dan zal het digitale leermateriaal als niet succesvol worden bestempeld. 
Hoofdvraag: ‘Op welke wijze kan digitaal leermateriaal (webbased applicaties) ter stimulering van de digitale vaardigheden binnen 21th century skills succesvol in het mbo geïmplementeerd worden? ‘

Digitaal leermateriaal kan ingezet worden om digitale vaardigheden te verbeteren, dit kan geconcludeerd worden vanuit zowel deskresearch als vanuit de fieldresearch. Vanuit het gedane onderzoek kan er niet geconcludeerd worden of digitaal leermateriaal stimulerend werkt. Wel kan er geconcludeerd worden vanuit de fieldresearch dat studenten gevoelig zijn voor mooie materialen en dat zij graag betrokken willen worden bij de les (Respondent E2 & Respondent E3, 2018). Voor een succesvolle implementatie moet er eerst voldoende draagvlak gecreëerd worden bij de docenten door middel van de bovengenoemde factoren. Pas dan kan het digitale leermateriaal succesvol in de les geïmplementeerd worden. 
OP WELKE WIJZE KUNNEN DE DOCENTEN DIGITAAL LEERMATERIAAL ZOALS EEN WEBBASED APPLICATIE IMPLEMENTEREN IN DE LES?

Docenten kunnen digitaal leermateriaal implementeren door allereerst zelf voldoende kennis en kunde op te doen om met het materiaal te kunnen werken. Daarnaast kunnen docenten aan de hand van het TPACK-model de middelen inzetten tijdens de les. Het middel moet verweven worden met de huidige kennisoverdracht van de les en op een didactische wijze worden aangeboden.
OP WELKE WIJZE KUNNEN DE STUDENTEN DIGITAAL LEERMATERIAAL GEBRUIKEN OM HUN DIGITALE VAARDIGHEDEN TE VERBETEREN?

Volgens Heckmair & Michl (2004) en Kolb (1984) moeten vaardigheden eerst aangeleerd zijn voordat deze aan anderen geleerd kunnen worden. Vanuit deze theorie kan er geconcludeerd worden dat de digitale vaardigheden van de studenten pas verbeterd kunnen worden (door middel van digitaal leermateriaal) wanneer de vaardigheden van de docent voldoende is om hier over te kunnen onderwijzen. Dus digitale vaardigheden kunnen pas goed aangeleerd worden als de docenten de juiste vaardigheden hebben en de studenten de gelegenheid krijgen digitale vaardigheden aan te leren, bijvoorbeeld door middel van een keuzevak.
WELKE DIGITALE LEERMATERIALEN WORDEN GEBRUIKT BINNEN HET MBO?

Er kan vanuit de fieldresearch geconcludeerd dat de uitkomsten van het Kennisnet (2017) en de bevindingen van Voogt, Sligte, Beemt, Braak, & Aesaert (2016) bevestigd zijn bij deze onderzoeksdoelgroep. De docenten binnen deze onderzoeksgroep gebruiken inderdaad het meest de laptop en het digibord. Daarnaast bieden docenten weinig zelf ontwikkeld digitaal leermateriaal aan in of rondom de lessen. Als laatste wordt er geen aandacht besteed aan het leren van programmeren of coderen aan studenten binnen deze onderzoeksdoelgroep.
Conclusie

Slide 16 - Slide

Waarde 
Kennis
Kunde
Toepassen 
Motivatie & Inspiratie
Wensen 
Discussie
Respondenten
groep
Diversiteit
Focusgroep
Kennis
Beweegapps
Doelgroep

Slide 17 - Slide

Waarde 
Kennis
Kunde
Toepassen 
Motivatie & Inspiratie
Wensen 
Aanbevelingen
Scholing
Herhalen
Contextloze Activiteiten
Nog niet uitgevoerd
Stappenplan
Herhalen
Nog niet uitgevoerd
Work in Progress
Handleiding
Keuzedeel

Slide 18 - Slide

Door en voor studenten S&B

Inspiratie voor keuzedelen

Slide 19 - Slide

Slot

Slide 21 - Slide


Zijn er nog vragen?

Slide 22 - Open question